reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dobrze Cię rozumiem, ale 1 czy 2mm to moze byc nawet blad pomiaru. Patrz na moj przypadek:
• TC 12+3 (31.01): 42/44mm
• TC 15+3 (21.02): 38,5mm
• TC 17+3 (06.03): 25mm
• TC 18+3 (13.03): 20mm zabieg szycia szew zalozony w polowie szyjki
• TC 19+6 (23.03): 1cm poniżej szwu zamknięta i twarda, 1cm powyżej otwarta;
• TC 21+1 (01.04): 1,1 cm poniżej zamknięta i twarda, 1,8cm powyżej otwarta, ale trochę mniej niż ostatnio
• TC 22+0 (07.04): 0,9-1cm poniżej zamknięta i twarda, 2,8cm powyżej otwarta
• TC 23+0 (14.04): 0,8-0,9cm poniżej zamknięta i twarda, 2,8cm powyżej zamknieta
• TC 24+0 (21.04): 3,8cm calosc, zamknięta
• TC 25+1 (29.04): 0,8cm poniżej zamknięta i twarda, 2,5-2,6cm powyżej zamknieta, łącznie: 33-34mm
• TC 26+1 (06.05): 0,2-0,3cm poniżej zamknięta, powyzej tez zamknięta, łącznie: 25mm
To sie nazywa dynamika:/
No i oto jestem w klinice na sterydach. Obok lezy dziewczyna z dokladnie tym samym terminem, skrocila jej sie z 6 na 3,5cm i bedzie miala zakladany szew. Nie podali jej sterydow.
Niezla rozpiska.... U mnie też to się często zmieniało, raz gorzej raz lepiej, finalnie ok 33 tyg szyjka 2 cm zamknięta, jakim cudem, nie wiadomo, chyba siły naprezenia się zmieniły i dlatego albo ktoś tam na górze czuwa nad tym, nie wiem, wiem tylko że wszyysko jest możliwe... Rodze od 22 tyg więc trochę tej szyjki przerobiłam. Jak. Szew jest dobrze założony to utrzyma ciążę, pessar również i raczej się nie zsunie, nawet przy parciu prY kupię, najwyżej trochę się będzie przemieszczał, wiem bo przerabiałam to na jednym i drugim.

Przede wszystkim bóle, które są mocniejsze niż te, miesiączkowe. Tutaj chodzi mi o takie, które po zmianie pozycji, przejściu lub prysznicu nie przechodzą. Każda ciąża jest inna i każda ból odczuwa inaczej. Po porodzie zostałam przewieziona na salę gdzie pani mi opowiadała jak to przyjechała dzień wcześniej na porodówkę i miała takie lekkie bóle, a lekarz po zbadaniu był przerażony bo już główka była blisko i jak wjechała na salę porodową to miała parte. Jak mi opowiadała, że czuła tylko szczypanie , to się zastanawiałam z czego ma waginę 🤔 także każdy ból, który nam doskwiera bardziej niż zwykle lepiej konsultować z lekarzem 🙂
Hmm aż się boję z czego jest moja wagina 🤣 pojechałam do szpitala na zaplanowane ktg, wylądowałam na porodówce z 7cm rozwarciem - bez żadnego bólu ani zapisujących się skurczy 😅🤷‍♀️

Dla dziewczyn które mają problemy z zaparciami. Słuchajcie 3 tygodnie a ja w kibelku może raz na 4dni i to bez szału. Od 3 dni piłam ma czczo oliwę z oliwek kieliszek paskudztwo ale lepsze to niż bóle brzucha. I do tego kefir zmiksowany z suszonymi śliwkami i morelami. Cała noc dziś nie spałam bóle kłucia okropne po lewej stronie i co chwilę kibelek ale jaka jest teraz ulga ! I serio waga pokazuje prawie 2 kg mniej szok !!!!
Ale mikstura, kurcze ale bałabym się że mnie rozniesie... Matko do czego człowiek musi się posuwac aby się załatwić 🤦‍♀️

@Pszczoła2020 Gratulacje 😘zdrowka dla was wszystkich!! Mój to się chyba tez juz pcha na ten świat od 3 dni mam jakies bóle w bokach jak na okres, biegunke i zaparcia na zmianę, rano mnie mdli 😫ale nieregularne raz boli mocniej raz mniej, jutro wizyta u nowego doktora, juz jestem ciekawa co tam się dzieje.. Bo już sobie wyobrazam Bóg wie co 😲 dziś 34+4TC
To już dobry czas jakby coś się zaczęło dziać.. Ale pewnie pociągniesz jeszcze trochę, głową do góry...

Niezla rozpiska.... U mnie też to się często zmieniało, raz gorzej raz lepiej, finalnie ok 33 tyg szyjka 2 cm zamknięta, jakim cudem, nie wiadomo, chyba siły naprezenia się zmieniły i dlatego albo ktoś tam na górze czuwa nad tym, nie wiem, wiem tylko że wszyysko jest możliwe... Rodze od 22 tyg więc trochę tej szyjki przerobiłam. Jak. Szew jest dobrze założony to utrzyma ciążę, pessar również i raczej się nie zsunie, nawet przy parciu prY kupię, najwyżej trochę się będzie przemieszczał, wiem bo przerabiałam to na jednym i drugim.

Ty tutaj jesteś jak taki ginekolog bez dyplomu 😁 zawsze dasz trochę dobrego słowa i doświadczenia. Zwłaszcza, że przerobiłaś i pessar i szew.

I to na ostatniej prostej dostałaś. Ale to co teraz, będziesz miała cc? I przy holestazie Cię swędzi tu i tam?

Hmm aż się boję z czego jest moja wagina 🤣 pojechałam do szpitala na zaplanowane ktg, wylądowałam na porodówce z 7cm rozwarciem - bez żadnego bólu ani zapisujących się skurczy 😅🤷‍♀️

Ja to mówię, że z sylikonu 😀 no ja też tak chcę, przyjechać i rodzić, a nie czekać aż tu coś odejdzie, tu rozejdzie, a tu zacznie hehe

Babki Powiedzcie czy was też tak boli /ciągnie w pachwinach? Jak wstaje do toalety to jest masakra ... Nie wiem czy to z leżenia czy to normalne nawet gdybym funkcjonowała jak inni... Aż sobie nie wyobrażam jak to będzie później...

reklama
Babki Powiedzcie czy was też tak boli /ciągnie w pachwinach? Jak wstaje do toalety to jest masakra ... Nie wiem czy to z leżenia czy to normalne nawet gdybym funkcjonowała jak inni... Aż sobie nie wyobrażam jak to będzie później...

Tak i to prawdopodobnie z leżenia ale też łono się rozciąga. Teraz już wszystko będzie kłuć, strzykać i boleć heh. Od początku ciąży mam 2kg na plusie. Dzis weszłam na wagę, a tu 1kg mniej. Ja nie wiem czy coś zemną nie tak czy z wagą. Rzeczywiście od trzech tyg mam brak apetytu i trochę siadł mi i na głowę i na żołądek problem z tą szyjką ale nie jem jak ptaszek. Dziecko przyrasta bardzo dobrze. Kolejny powód do zmartwień na poniedziałek.

Jeszcze mi się trochę słabo robi gdy chwilę pochodzę, a najgorzej pod prysznicem. Też tak macie?

Do góry