reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Moja lekarka odpisała że pesarów nie zakłada, w ogóle w szpitalu wojewódzkim nie zakładają. Ja jestem w szpitalu miejskim. Także jak stąd wyjdę to mój lekarz mi nie założy:( Nawet w tym szpitalu ordynator mówi że on by nie zakładał. Skoro 3lekarzy mówi że nie to może nie?
Dodatkowo dzisiaj wprowadzili zakaz odwiedzin, nawet porody nie są tu wyjątkiem. Zapłaczę się tu z tęsknoty... żebym chociaz wiedziała po co ja tu leżę...
Nie wiem co robić...
Ehhh to jesteś w kropce, nie wiem co powiedzieć, no ta decyzja nale
Mój wujek ginekolog mówi że jeśli posiew jest ok, skurczów brak, szyjka "nie jest tragiczna" to mam uciekać do domu i leżeć 20/24h bez pesara żeby nie ingerować. Chyba jemu wierzę najbardziej...
No ta decyzję musisz podjąć sama... W sumie logiczne, lekarze Cię badali więc wiedzą jak tam sytuacja wygląda, może faktycznie jest tak źle.

reklama
Moja lekarka odpisała że pesarów nie zakłada, w ogóle w szpitalu wojewódzkim nie zakładają. Ja jestem w szpitalu miejskim. Także jak stąd wyjdę to mój lekarz mi nie założy:( Nawet w tym szpitalu ordynator mówi że on by nie zakładał. Skoro 3lekarzy mówi że nie to może nie?
Dodatkowo dzisiaj wprowadzili zakaz odwiedzin, nawet porody nie są tu wyjątkiem. Zapłaczę się tu z tęsknoty... żebym chociaz wiedziała po co ja tu leżę...
Nie wiem co robić...
Mój lekarz również miał takie podejście i nie zakładał pessarow. W 2 szpitalach w których byłam również nie zakładali. Ale jak bardzo Ci zależy, to możesz iść do jakiejś prywatnej przychodni, gdzie zakładają. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy jakis lekarz podejmie się założenia pessara jeśli nie jest lekarzem prowadzącym.
Ja ostatecznie nie miałam ani szwu ani pessara, jedynie luteina. Bardzo się bałam, bo nie miałam żadnego zabezpieczenia. Ale jak widać u mnie się to sprawdziło, bo dzisiaj już 35 tc, ale wiadomo każdy przypadek jest inny :/

Jak dzisiaj pytałam o to czy mogę chodzić to lekarz powiedział coś mądrego- jak będę leżeć to teoretycznie będzie bezpieczniej, przynajmniej psychicznie. Teoretycznie bo z drugiej strony nie jest udowodnione że leżenie nie powoduje osłabienia mięśni które trzymają i jak ma polecieć to i tak poleci. Jak wstanę to może być ok a może się pogorszyć i jak się pogorszy to wszyscy powiedzą "bo wstała".
No dokładnie tak jest...

Dziewczyny jak jestem w 25+3 dni tygodniu to mowi sie ze jestem w 25 tc czy 26 tc nieskonczonym? Zastanawiam sie 🤣 bo juz swira dostaje, a wolalabym byc w pozniejszym niz wczesniejszym, a nie moge pojac tego liczenia

Dziewczyny jak jestem w 25+3 dni tygodniu to mowi sie ze jestem w 25 tc czy 26 tc nieskonczonym? Zastanawiam sie 🤣 bo juz swira dostaje, a wolalabym byc w pozniejszym niz wczesniejszym, a nie moge pojac tego liczenia
Moja lekarka tłumaczyła że 25+3 to 25skończone albo że jesteś w 26 tygodniu. Wtedy nie ma nieporozumień.

Skończyłaś 25 tydzień, trwa 26... Lekarze uznają chyba skończone tygodnie, ale lepiej brzmi 26 tydzień, zawsze do przodu 😉

reklama
Do góry