reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Wszystkie to mamy. Ja jednego dnia jestem ostoją dla innych a drugiego przypominam mężowi gdzie karta leży i spać nie mogę z lęku.
Też miałam kiepski wieczór. W nocy spałam ale tak od 1-szej. Zaczyna mój organizm odmawiać przyjmowania tych wszystkich leków.

Magdalenka jaki masz cukier po kolacji ze rano 107? I co jesz o tej 22? Trzeba to poddać głębszej analizie i może się uda bez insuliny. A jak nie to luz. Dostaniesz parę jednostek za chwilę i będziecie z syniem spokojnie sobie rano wstawać na 90
Ja mam nadzieje ze te pomiary z accu chek jednak są zawyżone i to wina glukometru.
W pon idę do laboratorium to sprawdzę wyniki. A wy macie jakiś płyn kontrolny i przy każdych nowych paskach sprawdzacie tym płynem specjalnym?

reklama
Magdalenka, nie sprawdzam. Mam accu check instant. Nie chcę zwariować z powodu cukrzycy. Jak mi wychodzi jakoś dziwnie wysoko to męża mierze i od razu widać po wyniki kto zdrowy i po obfitym obiedzie z ciastem na deser ma 138 a kto po samym mięsie i warzywach z jednym ziemniaczkiem ma 150.
Z tej pierwszej kolacji sobie coś odbierz, albo dodaj zdrowy tłuszcz. Wiesz ile masz przed druga kolacja? Powinno zejść do 70- 90 przed kolejnym posiłkiem. Musi miec na to szanse. My się nie ruszamy, więc tylko czas i wypita woda..

Ja mam nadzieje ze te pomiary z accu chek jednak są zawyżone i to wina glukometru.
W pon idę do laboratorium to sprawdzę wyniki. A wy macie jakiś płyn kontrolny i przy każdych nowych paskach sprawdzacie tym płynem specjalnym?
Ani razu nie sprawdzałam. Mam nowy glukometr i mierzy mi ok.
Może Ci pieczywo czy wędlina nie służy, albo może jesz pomidory na noc a one słodkie są.

Magdalenka, nie sprawdzam. Mam accu check instant. Nie chcę zwariować z powodu cukrzycy. Jak mi wychodzi jakoś dziwnie wysoko to męża mierze i od razu widać po wyniki kto zdrowy i po obfitym obiedzie z ciastem na deser ma 138 a kto po samym mięsie i warzywach z jednym ziemniaczkiem ma 150.
Z tej pierwszej kolacji sobie coś odbierz, albo dodaj zdrowy tłuszcz. Wiesz ile masz przed druga kolacja? Powinno zejść do 70- 90 przed kolejnym posiłkiem. Musi miec na to szanse. My się nie ruszamy, więc tylko czas i wypita woda..
Ja cukru przed posiłkami nie mierze.tylko po każdym posiłku żeby zobaczyć jak na co reaguje. Ale z tym bywa różnie bo po tym samym zestawie w różne dni cukier raz niższy raz wyższy. Byłoby dobrze gdyby nie ten cukier na czczo. A czytałam gdzieś ze na poranny cukier nie ma wpływu to co się jadło dzień wcześniej. Bo to zależy od pracuje trzustki czy coś takiego. A ile w tym prawdy to nie wiem. Aleksandra a ty masz insulinę na noc?

Ja cukru przed posiłkami nie mierze.tylko po każdym posiłku żeby zobaczyć jak na co reaguje. Ale z tym bywa różnie bo po tym samym zestawie w różne dni cukier raz niższy raz wyższy. Byłoby dobrze gdyby nie ten cukier na czczo. A czytałam gdzieś ze na poranny cukier nie ma wpływu to co się jadło dzień wcześniej. Bo to zależy od pracuje trzustki czy coś takiego. A ile w tym prawdy to nie wiem. Aleksandra a ty masz insulinę na noc?
Ja mam na noc codziennie i mam do obiadu, ale tylko jak mam ochotę na coś bardziej ziemniaczanego;)

Jak nie mierzysz nigdy przed to nie wiesz czy te 130 z pierwszej kolacji ci schodzi przed drugą. A może ładujesz drugą mimo że nie jesteś głodna a jednocześnie masz np 110 przed tym jogurtem. Wystarczy żeby rano mieć 107. Jakby nie miało zupełnie znaczenia co jemy to ja bym wciągała na kolację placki ziemniaczane na zmianę z pizzą ;) znaczenie ma. Inna sprawa że trzustka w nocy pracuje słabo i wolno trawi. Ale trawi to co włożysz. Jakbyś poszła spać głodna i na wyniku 70 to przecież rano nie będzie 110.

Te kolacje pierwsza to jem o 19 lub o 18 i zawsze tak jadłam i cukry miałam ok.dopiero od 3 dni z rzedu są wyzsze.
Bo im większe dziecko iw yzsza ciąża tym gorzej reagujemy na to samo. Można wczoraj lody móc a dziś już nie. Może Cookie uznać pomidory za słodkie a mi bardzo służą. U Ciebie trzeba popatrzeć jak przy rozszerzaniu diety dziecka co służy a co nie.

Ja mam na noc codziennie i mam do obiadu, ale tylko jak mam ochotę na coś bardziej ziemniaczanego;)

Jak nie mierzysz nigdy przed to nie wiesz czy te 130 z pierwszej kolacji ci schodzi przed drugą. A może ładujesz drugą mimo że nie jesteś głodna a jednocześnie masz np 110 przed tym jogurtem. Wystarczy żeby rano mieć 107. Jakby nie miało zupełnie znaczenia co jemy to ja bym wciągała na kolację placki ziemniaczane na zmianę z pizzą ;) znaczenie ma. Inna sprawa że trzustka w nocy pracuje słabo i wolno trawi. Ale trawi to co włożysz. Jakbyś poszła spać głodna i na wyniku 70 to przecież rano nie będzie 110.
A bym wciągnęła pączka bezglutenowe go i kawę latte ! Taka mam zachcianki :) teraz dieta cukrzycowa a później dla matki karmiącej. Dieta cukrzycowa juz mnie wkurza a jestem dopiero 3 tygodnie :) nie wiem co jeść jak jeść i o której. Jakoś w pierwszej ciąży inaczej podchodzilam do diety i skończyło się dobrze. To może teraz tez tak będzie. A na następnej wizycie zapytam się lekarza czy jak będę mieć insulinę to mogę w tym szpitalu moim rodzic. Bo jak nie to trzeba szukać innego lekarza w połowie ciazy..

Nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej. Mleko powstaje z krwii a nie z treści żołądkowej 😉 Można jeść i smażone i duszone. Na co kto ma ochotę.
U mnie na czczo nie udało się unormowac dieta a wystarczyły 2j by cukier był niższy. Teraz mam 8j i spokojnie mój ginekolog i diabetolog śmiali się, że to dawka kosmetyczna. Po posiłkach jest ok, czasem jakieś przekroczenie

reklama
Do góry