reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziecko rośnie swoim tempem i jakoś nie zwracam na to uwagi. Syn zawsze był mniejszy a urodził się zdrowy i położne powiedziały ze jak na wcześniaka to z ładna waga i wzrostem (mówiły że dużo dzieci donoszonych takich się rodzi) . Brzuszek zawsze miał szczuplejszy i główkę mniejsza. Mała ma podobnie mniejsza o jakieś 10 dni jest, ale nie martwię się skoro wszytko wg lekarza jest ok. Nie każdy rodzi się klockiem i wielkoludem 😂Obstawiam, że będzie podobnych gabarytów jak brat. Przygotowane mam mniejsze i szczuplejsze ubranka.

reklama
Zobaczę jak będzie na następnej wizycie. Najgorzej bo różnica między bpd a fl to 2 tygodnie...żeby to nie było jakieś wodoglowie albo karlowatosc 😢 co za ciąża wszystkim musze się martwić. Z córką aż takich odchyleń nie miałam. .... coś mi czcionka się włączyła gruba.

@Magdalenka16 po porodzie wcale łatwiej nie jest. Zawsze człowiek czymś się przejmuje, takie życie i uroki rodzicielstwa żarów o dla mamy jak i taty.
Masz rację ☺ zawsze jest jakiś powód do zmartwień. Do tej pory miałam tylko córeczkę i też mnóstwo problemów zdrowotnych a teraz będę miała dwójkę. . Dwa razy tyle zmartwień. Dlatego z wiekiem zmienilam moje prriorytety. Teraz najważniejsze jest zdrowie a reszta się ułoży zawsze ☺

Poza tym Magdalenka jak się spojrzy na naprawdę trudne sytuacje to to co dziś nazywamy problemami zaczynamy widzieć jako przejściowe kłopoty, z którymi sobie radzimy raz lepiej raz gorzej. Każdy ma coś. Świat się nie uwziął. Nie mamy tak najgorzej.

Dziecko rośnie swoim tempem i jakoś nie zwracam na to uwagi. Syn zawsze był mniejszy a urodził się zdrowy i położne powiedziały ze jak na wcześniaka to z ładna waga i wzrostem (mówiły że dużo dzieci donoszonych takich się rodzi) . Brzuszek zawsze miał szczuplejszy i główkę mniejsza. Mała ma podobnie mniejsza o jakieś 10 dni jest, ale nie martwię się skoro wszytko wg lekarza jest ok. Nie każdy rodzi się klockiem i wielkoludem 😂Obstawiam, że będzie podobnych gabarytów jak brat. Przygotowane mam mniejsze i szczuplejsze ubranka.
Jakie rozmiary ubranek kupowałaś na początek?

Z racji tego, że nie zapowiada się wielkolud to mam wszystkiego od 50 do 68 a reszta czeka schowana na swoją kolej. W sumie niewiele kupiłam, bo większość mam po siostrzenicy i po moim małym (oboje byli wcześniakami).
Syn miał 52 cm i na początku nosił 50/56 przez dłuższy okres.

Z racji tego, że nie zapowiada się wielkolud to mam wszystkiego od 50 do 68 a reszta czeka schowana na swoją kolej. W sumie niewiele kupiłam, bo większość mam po siostrzenicy i po moim małym (oboje byli wcześniakami).
Syn miał 52 cm i na początku nosił 50/56 przez dłuższy okres.
A ile ważył Twój syn? Chyba muszę pokupować więcej ubranek na 56 i jakiekolwiek na 50,jak moja ma być z tych,, drobniejszych,,

Zobaczę jak będzie na następnej wizycie. Najgorzej bo różnica między bpd a fl to 2 tygodnie...żeby to nie było jakieś wodoglowie albo karlowatosc 😢 co za ciąża wszystkim musze się martwić. Z córką aż takich odchyleń nie miałam. .... coś mi czcionka się włączyła gruba.
Jakby miał wodogłowie to na usg wyszłaby poszerzona komora boczna, mój dzidziuś też ma rozbieżności w pomiarach ale wszystkie są w granicach normy, też ma duzy obwód głowy i brzucha i jak byłam na usg w 20 tyg i 5 dniu wiek ciąży na postawie pomiarów był 22 tydz. I 3 dzień a lekarz mówi że wszyysko ok, jak byłam z córką w ciąży było podobnie a jest zdrowa i jak najbardziej proporcjonalna.

reklama
Cześć dziewczyny [emoji846]
I ja chciałabym dołączyć do waszego „ zacnego „ grona [emoji3][emoji3][emoji3].
Jestem w 31 i 3 tygodniu i szyjka również zaczęła się skracać.
Początkowo miała 4 cm , później 3,3 a teraz 2,5.
Lekarz jakoś nie panikował , stwierdził , że nie jest najgorsza , ale mogłaby być dłuższa . Kazał się oszczędzać i nic nie dźwigać . Wizyta za 3 tygodnie a ja chyba osiwieje 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Od początku problemy - krwawienia - prawie dwa pierwsze miesiące leżałam . Później cukrzyca i pępowina dwunaczyniowa , ale czułam się w miarę ok i jakoś funkcjonowałam a teraz znowu coś 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ I myśl żeby wytrwać jak najdłużej 🤦🏻‍♀️
Witaj :) Ja mam 30+5 a szyjka skrócona do 25mm od początku 24 tygodnia. I tak się utrzymuje, więc spokojnie. Masz już ładny tydzień

Do góry