reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziecko rośnie swoim tempem i jakoś nie zwracam na to uwagi. Syn zawsze był mniejszy a urodził się zdrowy i położne powiedziały ze jak na wcześniaka to z ładna waga i wzrostem (mówiły że dużo dzieci donoszonych takich się rodzi) . Brzuszek zawsze miał szczuplejszy i główkę mniejsza. Mała ma podobnie mniejsza o jakieś 10 dni jest, ale nie martwię się skoro wszytko wg lekarza jest ok. Nie każdy rodzi się klockiem i wielkoludem 😂Obstawiam, że będzie podobnych gabarytów jak brat. Przygotowane mam mniejsze i szczuplejsze ubranka.

reklama
Zobaczę jak będzie na następnej wizycie. Najgorzej bo różnica między bpd a fl to 2 tygodnie...żeby to nie było jakieś wodoglowie albo karlowatosc 😢 co za ciąża wszystkim musze się martwić. Z córką aż takich odchyleń nie miałam. .... coś mi czcionka się włączyła gruba.

@Magdalenka16 po porodzie wcale łatwiej nie jest. Zawsze człowiek czymś się przejmuje, takie życie i uroki rodzicielstwa żarów o dla mamy jak i taty.
Masz rację ☺ zawsze jest jakiś powód do zmartwień. Do tej pory miałam tylko córeczkę i też mnóstwo problemów zdrowotnych a teraz będę miała dwójkę. . Dwa razy tyle zmartwień. Dlatego z wiekiem zmienilam moje prriorytety. Teraz najważniejsze jest zdrowie a reszta się ułoży zawsze ☺

Poza tym Magdalenka jak się spojrzy na naprawdę trudne sytuacje to to co dziś nazywamy problemami zaczynamy widzieć jako przejściowe kłopoty, z którymi sobie radzimy raz lepiej raz gorzej. Każdy ma coś. Świat się nie uwziął. Nie mamy tak najgorzej.

Dziecko rośnie swoim tempem i jakoś nie zwracam na to uwagi. Syn zawsze był mniejszy a urodził się zdrowy i położne powiedziały ze jak na wcześniaka to z ładna waga i wzrostem (mówiły że dużo dzieci donoszonych takich się rodzi) . Brzuszek zawsze miał szczuplejszy i główkę mniejsza. Mała ma podobnie mniejsza o jakieś 10 dni jest, ale nie martwię się skoro wszytko wg lekarza jest ok. Nie każdy rodzi się klockiem i wielkoludem 😂Obstawiam, że będzie podobnych gabarytów jak brat. Przygotowane mam mniejsze i szczuplejsze ubranka.
Jakie rozmiary ubranek kupowałaś na początek?

Z racji tego, że nie zapowiada się wielkolud to mam wszystkiego od 50 do 68 a reszta czeka schowana na swoją kolej. W sumie niewiele kupiłam, bo większość mam po siostrzenicy i po moim małym (oboje byli wcześniakami).
Syn miał 52 cm i na początku nosił 50/56 przez dłuższy okres.

Z racji tego, że nie zapowiada się wielkolud to mam wszystkiego od 50 do 68 a reszta czeka schowana na swoją kolej. W sumie niewiele kupiłam, bo większość mam po siostrzenicy i po moim małym (oboje byli wcześniakami).
Syn miał 52 cm i na początku nosił 50/56 przez dłuższy okres.
A ile ważył Twój syn? Chyba muszę pokupować więcej ubranek na 56 i jakiekolwiek na 50,jak moja ma być z tych,, drobniejszych,,

Zobaczę jak będzie na następnej wizycie. Najgorzej bo różnica między bpd a fl to 2 tygodnie...żeby to nie było jakieś wodoglowie albo karlowatosc 😢 co za ciąża wszystkim musze się martwić. Z córką aż takich odchyleń nie miałam. .... coś mi czcionka się włączyła gruba.
Jakby miał wodogłowie to na usg wyszłaby poszerzona komora boczna, mój dzidziuś też ma rozbieżności w pomiarach ale wszystkie są w granicach normy, też ma duzy obwód głowy i brzucha i jak byłam na usg w 20 tyg i 5 dniu wiek ciąży na postawie pomiarów był 22 tydz. I 3 dzień a lekarz mówi że wszyysko ok, jak byłam z córką w ciąży było podobnie a jest zdrowa i jak najbardziej proporcjonalna.

reklama
Cześć dziewczyny [emoji846]
I ja chciałabym dołączyć do waszego „ zacnego „ grona [emoji3][emoji3][emoji3].
Jestem w 31 i 3 tygodniu i szyjka również zaczęła się skracać.
Początkowo miała 4 cm , później 3,3 a teraz 2,5.
Lekarz jakoś nie panikował , stwierdził , że nie jest najgorsza , ale mogłaby być dłuższa . Kazał się oszczędzać i nic nie dźwigać . Wizyta za 3 tygodnie a ja chyba osiwieje 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Od początku problemy - krwawienia - prawie dwa pierwsze miesiące leżałam . Później cukrzyca i pępowina dwunaczyniowa , ale czułam się w miarę ok i jakoś funkcjonowałam a teraz znowu coś 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ I myśl żeby wytrwać jak najdłużej 🤦🏻‍♀️
Witaj :) Ja mam 30+5 a szyjka skrócona do 25mm od początku 24 tygodnia. I tak się utrzymuje, więc spokojnie. Masz już ładny tydzień

Do góry