reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Cześć dziewczyny [emoji846]
I ja chciałabym dołączyć do waszego „ zacnego „ grona [emoji3][emoji3][emoji3].
Jestem w 31 i 3 tygodniu i szyjka również zaczęła się skracać.
Początkowo miała 4 cm , później 3,3 a teraz 2,5.
Lekarz jakoś nie panikował , stwierdził , że nie jest najgorsza , ale mogłaby być dłuższa . Kazał się oszczędzać i nic nie dźwigać . Wizyta za 3 tygodnie a ja chyba osiwieje 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Od początku problemy - krwawienia - prawie dwa pierwsze miesiące leżałam . Później cukrzyca i pępowina dwunaczyniowa , ale czułam się w miarę ok i jakoś funkcjonowałam a teraz znowu coś 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ I myśl żeby wytrwać jak najdłużej 🤦🏻‍♀️
Witaj ☺ jesteś już w 31 tc wiec jest dobrze. Ja dopiero 25tc a leżę od prawie 6 tyg to i tak mało w porównaniu z innymi mamusiami tutaj. Ja tez mam jeszcze cukrzyce ciazowa i jestem na diecie bezgkutenowej ale nie z wyboru. nie zaproponował pessaru lekarz? Bierzesz leki?masz skurcze?

Dziewczyny które macie cukrzycę ciążową. Kiedy sobie mierzycie cukier na czczo?zaraz po wstanie i umyciu rąk? Z awsze o tej samej porze? I ile macie przerwy w nocy między kolacja a śniadaniem? Ja mam dalej problem z moimi glukometrami:accu chek wydaje mi się ze zawyza wyniki a ten drugi zanika. .. wstałam dzisiaj rano o 5 i czuje takie drżenie rąk zmierzył am cukier i na jednym 88 /accu chek /a na drugim 68. Później jest tak samo nawet 20 30 jednostek różnicy . Idę na badania do laboratorium w przyszłym tyg to może jakoś sprawdzę to. Najgorsze ze wczoraj accu hektarów pokazał 105 na czczo a po chwili za drugim razem 87. 😕

Lekarz jakoś nie panikował , stwierdził , że nie jest najgorsza , ale mogłaby być dłuższa . Kazał się oszczędzać i nic nie dźwigać . Wizyta za 3 tygodnie a ja chyba osiwieje 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Od początku problemy - krwawienia - prawie dwa pierwsze miesiące leżałam . Później cukrzyca i pępowina dwunaczyniowa , ale czułam się w miarę ok i jakoś funkcjonowałam a teraz znowu coś 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ I myśl żeby wytrwać jak najdłużej 🤦🏻‍♀️
Witaj... Na tym etapie to szyjka już może się skracać, zobacz ty jesteś już w tym tygodniu ciąży i masz 25mm a ja np dopiero 22 tydz. I też mam taką 🙄poza tym 25mm to dolna granica normy, więc nie jest tak źle, odpoczywaj i myśl pozytywnie... Tak wiem łatwo powiedzieć 😉ale będzie dobrze.

A to nie jest tak, że te skurcze na tym etapie ciąży maja prawo się pojawiać? Macica przecież trenuje 🙄🤔
Zależy od lekarza. W szpitalu mi jedna mówiła ze są normalne ale tylko do 6 skurczy na dzień. Inny ze ich nie powinno być na tym etapie. Ja bez leków miałam ciągle twardy brzuch przy wstawaniu z łóżka. Natomiast po 2 tygodniach regularnego brania nospy jest lepiej.zdarzają się napinania ale nie w takiej ilości. Ale wydaje mi się ze ich nie powinno być.

A to nie jest tak, że te skurcze na tym etapie ciąży maja prawo się pojawiać? Macica przecież trenuje 🙄🤔
Dokładnie. Po 20tc są naturalne skurcze Braxtona Hicksa. Jeśli nie nasialja się w ciągu godziny bólem i czasowością, przechodzą przy zmianie pozycji to już nawet powinny być. Mój wczoraj nawet powiedział że 4 na cały dzień to za mało i że przesadziliśmy z wyciszaniem.

Witaj. A w jakim czasie Ci się skróciła? 2.5 to jeszcze norma, na tym etapie ciąży szyjkę będzie się już skracać. Więcej odpoczywaj i będzie dobrze :)

A ja z innej beczki teraz. Czy macie duże rozbieżności pomiędzy pomiarami główki, u da i brzuszka? Mój dzidziuś udo FL ma na 25+5 tc. Hc na 26+2 tc. Ac na 26tc. Bpd na 27+ tc. Ogólny wiek ciazy z usg to 26+ 2 tc a z ostatniej miesiączki to 25+ 1tc. Martwi mnie wysokie bpd a niskie FL 😕

reklama
Do góry