reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Jak masz cukrzyce to diabetolog do jej prowadzenia jest wskazany. Jak chcesz prowadzić cukrzycę bez kontroli u niego?
Insulina to nie zło 😉 jak są wskazania to lepiej ja wziąć ze wzgl na dziecko niż nie i mieć cukier Czu to na czczo czy po posiłku wykopany w kosmos.

reklama
Jak masz cukrzyce to diabetolog do jej prowadzenia jest wskazany. Jak chcesz prowadzić cukrzycę bez kontroli u niego?
Insulina to nie zło 😉 jak są wskazania to lepiej ja wziąć ze wzgl na dziecko niż nie i mieć cukier Czu to na czczo czy po posiłku wykopany w kosmos.
Cukier sobie sama mierzył am w domu po posiłkach i na czczo i miałam dobry. Tylko ta krzywa cukrowa w szpitalu wyszła nie tak. W domu odżywialam się zdrowo dużo warzyw jadłam. Zobaczę co powiedzą mi po tej glikemi domowej i jak trzeba to pójdę do duabetologa. W 1 ciazy nie chodziłam wogóle id od 28 tc mierzył am cukry i były ok.

Dla mnie to dziwne, bo skoro cukrzyca jest stwierdzona to wskazane są kontrolę u diabetologa, wykonywanie odpowiednich badań. Też mam cukrzycę i co pierwsze to mog lekarz prowadzący skierował mnie do diabetologa i u niego także mam kontrole. W domu samodzielnie robię pomiary, a na wizycie omawiamy wszystko, dodatkowo mam zlecone badania które wykazują czy cukrzyca prowadzona jest odpowiednio. Nie wyobrażam sobie nie prowadzić choroby w specjalizującej się w tym Poradni. To tak jakby przy problemach z tarczyca nie chodzić do endokrynolog tylko sobie samemu robić nadania na tarczyce i samemu ja kontrolować 🤷‍♀️
Ale każdy robi jak uważa i wg swojego sumienia. A krzywa po to jest wykonywana by właśnie wykryć cukrzycę u ciężarnych i skoro wyszła nie tak to masz ten problem. Skoki cukru mogą być też pomiędzy pomiarami i tych raczej nie wychwycisz. Skoro pomiary mam ok tzn ze nie mam cukrzycy? Raczej nie, skoro test ogtt ja wykazał to nic tego nie zmienia.

Dla mnie to dziwne, bo skoro cukrzyca jest stwierdzona to wskazane są kontrolę u diabetologa, wykonywanie odpowiednich badań. Też mam cukrzycę i co pierwsze to mog lekarz prowadzący skierował mnie do diabetologa i u niego także mam kontrole. W domu samodzielnie robię pomiary, a na wizycie omawiamy wszystko, dodatkowo mam zlecone badania które wykazują czy cukrzyca prowadzona jest odpowiednio. Nie wyobrażam sobie nie prowadzić choroby w specjalizującej się w tym Poradni. To tak jakby przy problemach z tarczyca nie chodzić do endokrynolog tylko sobie samemu robić nadania na tarczyce i samemu ja kontrolować 🤷‍♀️
Ale każdy robi jak uważa i wg swojego sumienia. A krzywa po to jest wykonywana by właśnie wykryć cukrzycę u ciężarnych i skoro wyszła nie tak to masz ten problem. Skoki cukru mogą być też pomiędzy pomiarami i tych raczej nie wychwycisz. Skoro pomiary mam ok tzn ze nie mam cukrzycy? Raczej nie, skoro test ogtt ja wykazał to nic tego nie zmienia.
Masz rację. Dla mnie jeden wynik powyżej normy jjjuz stwierdza cukrzycę ciążową. Nie wiem po co mi robią ten profil glikemiczny jeszcze przez dobę. Mam nadzieję że wiedza co robią i w końcu skończy się dobrze ☺

Jak Ci wyszła to niech Ci wpisza do książeczki ciąży. Mam adnotacje w książeczce + info o pessarze. Przy wpisie zerknij czy wszystko pozapisywali Ci.

Ja też mam wpisany szew i cukrzycę, nawet że z insuliną jest. Wizyty mam często, mam też paski do mierzenia ketonów w moczu, zeszyt w którym zapisane są wszystkie pomiary, analizujemy je na każdej wizycie i dyskutujemy czy coś odjąć albo dołożyć w diecie. Jak miałam być dłużej w szpitalu to moja diabetolog dała mi numer telefonu żebyśmy się skonsultować mogły przy potrzebie zmiany dawki insuliny. Przy każdej zmianie następna wizytę mam szybciej niż normalnie. Zleca też co jakiś czas badanie hemoglobiny glikowanej. Są osoby, którym wystarcza dieta i to nie ostra i te może mogą mieć wizytę co 6 tygodni jak się pomiary trzymają norm.

Cookie a powiedz, jaki poziom cukru masz utrzymywać? Czytałam że w 2018 godzine po posiłku miało być do 120, a teraz jest do 140. Moja lekarka skłania się ku 120.. Ale jak mam czasem 130 to nie psioczy. Na czczo do 92,choc kręci nosem i woli widzieć do 90.

Aleksandra po 1 h od posiłku 140 a na czczo do 90. Insulinę do cukru na czczo zwiększać mam jak pomiar jest 3 razy w tyg pow 95-100. Jak 92 czy 91 mialam to nic lekarz nie mówił. Przeważnie rano mam 75-90. Glikowana też robię co 3 mies. do tego morlofologi i mocz.

Normy od niedawna się zmieniły. Jeszcze w 2012 roku w godz po posiłku miało być 120 a teraz 140. A ketony sprawdzacie sobie codziennie rano? Wychodzą one wam często?

reklama
Do góry