reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
@olaa90 mowi sie o tygodniach skonczonych. Nawet w szpitalu pytaja o skonczone. Czyli jak masz np 25+3 to jestes w 25 tyg.

@Kleo83 jak tam Twój Maly Synus?? Czy dalej tak duzo spi? Bo moj zaczal w dzien mniej spac i duzo wtedy placze a w nocy budzi sie tylko na karmienie i spi.
Szymek je i śpi, dziecko marzenie;-) w nocy budze go 3 razy i tez po jedzeniu zasypia. 2 razy w ciagu dnia nie spi, troszke sie powierci, porozglada. Mlody ssie smoka to uspoaja, bo tez marudzi, a tak ma smoczek i jest spokój. Odczuwam zmęczenie po zarwanych noch, a nie zawsze jest kiedy odespać ale i tak jest cudnie.
Ja juz prawie doszlam do siebie po porodzie. Bylismy 2 razy z małym u lekarza, bo położna zauwazyla ze mocno wciaga brzuszek jak oddycha, ale lekarz stwierdził że jest ok.
Basia a co u Was, spacerujecie?
Zzzzzz gratuluje pieknej wagi! Super!

Laseczki bylabym ostrozna z przyspieszaniem porodu. Szymek urodzil sie w 38+3 z usg i 37+3 z om. Dziecko teoretycznie donoszone, wazyl 3950 a polozna mowi, ze dla niej ma objawy wczesniaka. Pomrukiwal po urodzeniu, sinialy mu dlonie i stopki, wciaga brzuszek mocno, ropieje mu oczko. Polozna mowi, ze jest jeszcze jakby niedojrzały. Co prawda wszystko mija pomalu, ale trzeba go obserwowac i jest troszke stresu, lekarz zalecil nam kupno monitora oddechu.
Takze jak nie macie Kochane wyznaczone terminow cc, to czekalabym az dzieciatko samo dopomni sie o przyjscie na swiat i zaczna sie objawy porodu:-)
A swoja droga tyle przeszlam przez te ciaze, ze psychicznie nie bylabym w stanie zdecydowac sie na sex. Nawet z mezem sie smialismy, ze jestesmy przez ciążę ułomni w tym temacie tak sie to na nas odbilo. Takze grzecznie odliczamy jeszcze 4 tygodnie;-)

Laseczki bylabym ostrozna z przyspieszaniem porodu. Szymek urodzil sie w 38+3 z usg i 37+3 z om. Dziecko teoretycznie donoszone, wazyl 3950 a polozna mowi, ze dla niej ma objawy wczesniaka. Pomrukiwal po urodzeniu, sinialy mu dlonie i stopki, wciaga brzuszek mocno, ropieje mu oczko. Polozna mowi, ze jest jeszcze jakby niedojrzały. Co prawda wszystko mija pomalu, ale trzeba go obserwowac i jest troszke stresu, lekarz zalecil nam kupno monitora oddechu.
Takze jak nie macie Kochane wyznaczone terminow cc, to czekalabym az dzieciatko samo dopomni sie o przyjscie na swiat i zaczna sie objawy porodu:-)
A swoja droga tyle przeszlam przez te ciaze, ze psychicznie nie bylabym w stanie zdecydowac sie na sex. Nawet z mezem sie smialismy, ze jestesmy przez ciążę ułomni w tym temacie tak sie to na nas odbilo. Takze grzecznie odliczamy jeszcze 4 tygodnie;-)
Oj nieee żadne 4 tygodnie :)) Ja dziś 38+4 z om. Wedlug crl 38+ 6 więc tego... Ten lekarz co mnie badal powiedzial ze jak mam zespół antyfosfolipidowy to nie przenosimy ciąży bo to niebezpieczne i mam przepustke do domu na tydzień. Jak się nie ruszy to wywołujemy w szpitalu. A ja wole sobie na spokojnie w domu cos porobic. No wiadomo ze nie bede wcielać w życie kamasutry :) myslalam raczej o sprzątaniu, spacerach, sutkach (moze byc milo), malinie i wiesiołku. Tak na spokojnie a jednak. Wole uniknac oksytocyny ale zobaczymy.
Mam w pamięci Twoj przypadek z masażem szyjki i jestem pelna podziwu ze wytrwalas. Takich wlasnie balonikow, masaży sie boje.

@Kleo83 Patryj w nocy tez spi i wstaje tylko go nakarmic i dalej ale w dzien od paru dni juz trudniej go uspac. Chyba ze trzymasz go na rekach to spi a jak odlozysz to chwila i juz placz. Jest trudniej bo nie chce smoczka. Jakiej firmy masz smoka? My juz od 3 dni chodzimy na dwor. Jest ciezko bo mnie wszystko boli. Kregoslup to jakas masakra zrobie pare metrow i zdycham z bolu. Dzisiaj pojedziemy do miasta bo pada deszcze wiec spacer odpada a musze corce buty kupic na wiosne.
Masz racje z tym donoszeniem ciazy. Dlatego moj lekarz w ostatniej chwili zmienil termin cc by Maly sie urodzil w 39 tc najbardziej chodziło o oddech. Mojemu przez 1 dni tez sinialy dlonie i stopy. A oddech też ma czasami taki z klatka mu tak ciezko chodzi. Ale to czasami ale ogólnie pozna bardzo go nachwalila. Co do seksu my tez grzecznie czekamy jeszcze 4 tyg.
@Zzzzzz co do zespołu antyfosfolipidowego to my dostalisny skierowanie do kardiologa z Malym na kontrole twierdzili ze przy takim obciazeniu musimy go sprawdzic.

Basia u mnie lepiej z kregoslupem, jak zaczynalam troszke więcej chodzic, mam na myśli np. wizyty u kekarza, gdzie musialam dac pare krokow z mlodym na rekach to jak usiadłam to czulam taki bol pulsujacy w plecach. A czasami bolały mnie cale od karku po tylek. Już jest znacznie lepiej na szczescie:-)

Mamy smoczek lovi 0-3

Załączniki

• IMG_20190301_125647.jpg
    IMG_20190301_125647.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 56
reklama
Zzzzzz nie uprzedzaj sie do oksytocyny, bo nie o to chodzi. Czasami musza podać i po co masz się denerwowac, ze naczytalas sie roznych rzeczy. Mimo wszystko u kazdego moze byc inaczej. Sa dziewczyny co rodza po oksy i jest ok.
U mnie drugi poród tez na oksy ale przeszlam go duzo lepiej. Bardzo sie balam, jak pielegniarka mnie zapytala o kroplowke.
Teraz bylam na porodowce z 8cm rozwarcia bez boli, skurcze slabiutkie. Jakbym nie zgodzila sie na kroplówkę to może noc bym tak przelezala i czekala na to co dalej. A tak o 17.50 byl Szymus.

Do góry