reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

3x dziennie sluchaja tetna i 1x dziennie mam ktg. Musze cierpliwie czekac do piątku bo chca porównać wagę. No ale stresior przeogromny
@Zzzzzz to może do piątku czekają z tym usg? U nas też tylko ktg 2 razy i pomiar tętna. Nie zrobili mi usg a dopatrzyłam się w domu na wypisie, że było usg i waga dziecka 2700, nie wiem skąd oni to wzięli? Ustalili mi cc na 6 marca ale szczerze mówiąc nie dotrwam - czuję taki nacisk główki na dole, że zaraz mi brzuch rozerwie.

reklama
@Naysan jeszcze tak się skończy, że klopsa urodzisz hihi. Super wieśi :)

@Ika88 tymi wyliczeniami ryzyka porodu przedwczesnego i wagi z prenatalnych się nie stresuj - nie powinno się ich robić, nic nie wnoszą i są niemiarodajne. Gadałam na ten temat z prenatologiem. Tylko stare oprogramowania to jeszcze wyliczają, nowsze już nie.

Dziewczyny, jestem po wizycie i bardzo się cieszę, tym razem mały przybrał 250g w tydzień i tym samym wskoczył na 20 centyl :) Dziś ma 1750g. i brzuszek też mu trochę ruszył. Oczywiście musiałam namawiać lekarza na to usg. Szyjka 32mm.

@Ika88 miałam usg genetyczne z testem pappa i bhcg, ale nie dali mi takiego wyliczenia:( ale myślę, ze jeśli Twoje dzieciątko na tym etapie ładnie rośnie, to tymi wyliczeniami się nie przejmuj, już jest dobrze i dalej też będzie.

@Zzzzzz algorytm postępowania w zahamowaniu wzrostu jest taki, że poniżej 10 percentyla zwraca się uwagę na przepływy - jeśli coś świadczy o tym, że są złe albo coś wskazuje na niewydolność łożyska, to sie robi cięcie, ale jeśli przepływy są ok, to się obserwuje przez 2 tygodnie. Jakbyś chciała, mogę przesłać Ci linka do artykułu na ten temat, takiego instruktarzowego dla lekarzy. Myślę, że po prostu działają zgodnie z wytycznymi. Trzymam mocno kciuki i rozumiem Twój stres.
Super że u Was okej :)) tak prześlij proszę linka. No właśnie oni postępują zgodnie z wytycznymi caly czas mi to mówią. Mówią też ze nie jestem pierwszym przypadkiem i wiedza co robią. Przeplywy mialam badane w piatek.

Ja bym dodała jeszcze latanie do kibelka dwa, trzy razy pod rząd przed wyjściem ...
Ooo to też... A jak już wchodzę i dowiaduje się że wszystko ok to schodzi że mnie sto kilo.
Ale dziewczyny wszystko jest dobrze, skąd te plamienia nie była w stanie powiedzieć, oszczędny tryb życia. Pobrała wymaz, za 3 dni będzie wynik. Teraz dopiero 21 marca wizyta i prenatalne. Oszaleje tyle czasu :p

reklama
@Naysan jeszcze tak się skończy, że klopsa urodzisz hihi. Super wieśi :)

@Ika88 tymi wyliczeniami ryzyka porodu przedwczesnego i wagi z prenatalnych się nie stresuj - nie powinno się ich robić, nic nie wnoszą i są niemiarodajne. Gadałam na ten temat z prenatologiem. Tylko stare oprogramowania to jeszcze wyliczają, nowsze już nie.
Naprawdę? Dawno z nim rozmawiałaś? Taka bym była szczęśliwa, gdybym rzeczywiście mogła te wyniki do kosza wyrzucić...
@Naysan no i super :) Chyba jest jakiś limit nieszczęść przypadających na jedną ciężarną? Myślę, że wszystkie już go wyczerpałyśmy :p

Do góry