reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Ika88 ostatnio przybrał 250g w 2 tygodnie, ale i tak jest na 10 centylu, a teraz się zaraz dowiem, bo jestem w poczekalni właśnie. Ale wielkich nadziei sobie nie robię, bo ja w 2 tygodnie przybralam 300gramow zaledwie. Kurczę- ja nie miałam takich wyliczeń! Na jakiej podstawie coś takiego oceniają?
@Gannka u mnie nie było jeden wizyty bez paniki jeszcze, właśnie jestem przed i oczywiście to samo

reklama
Blagam nie mówcie o wadze . Moja Zuza spadła z 30 centyla na 8 centyl w przeciągu 2 tygodni. Nie wiem na co oni w tym szpitalu czekają

@Zzzzzz ja bym sie upominala na Twoim miejscu. Strach tak zyc z dnai na dzien jak dziecko moze jest glodzone albo cos. Za duze ryzyko. Robili Ci usg cos Zuzia przytyla czy dalej stoi w miejscu? Jak stoi to walcz o rozwiązanie ciazy za pewne znasz ryzyko.

@Zzzzzz ja bym sie upominala na Twoim miejscu. Strach tak zyc z dnai na dzien jak dziecko moze jest glodzone albo cos. Za duze ryzyko. Robili Ci usg cos Zuzia przytyla czy dalej stoi w miejscu? Jak stoi to walcz o rozwiązanie ciazy za pewne znasz ryzyko.
Basia nic nie robią. Mam czekać do piątku i sprawdza czy przybrała. Jak nie to rozwiazanie... Strach jest ale nie mam wpływu na to co się dzieje. Nie chca mi zrobić usg

Blagam nie mówcie o wadze . Moja Zuza spadła z 30 centyla na 8 centyl w przeciągu 2 tygodni. Nie wiem na co oni w tym szpitalu czekają
Jej... Ja się nie znam, bo na takim etapie jeszcze nie byłam, ale widziałam w telewizji tyle przypadków ze lekarze nie reagował na różne sygnały.... Kurde powinni już Ci rozwiązać ciążę.

Test z krwi pappa. Nie miałyście?
@Naysan no to wdech-wydech i kciuki zaciśnięte :)
Miałam.. w tej ciąży jak i w tej w której urodziłam w 23tc... I tylko ryzyka co do trisomii się zmienily inny h ryzyk nie mam... więc nie wiem czemu
No właśnie prócz trisomii miałam jeszcze te 2 i jeszcze coś, co wyszło ok, ale zaczynam się denerwować, tak czekam na ten 34tc...
@Zzzzzz ja pierniczę, a gdybyś męża nasłała na lekarzy?

3x dziennie sluchaja tetna i 1x dziennie mam ktg. Musze cierpliwie czekac do piątku bo chca porównać wagę. No ale stresior przeogromny

reklama
Dziewczyny, jestem po wizycie i bardzo się cieszę, tym razem mały przybrał 250g w tydzień i tym samym wskoczył na 20 centyl :) Dziś ma 1750g. i brzuszek też mu trochę ruszył. Oczywiście musiałam namawiać lekarza na to usg. Szyjka 32mm.

@Ika88 miałam usg genetyczne z testem pappa i bhcg, ale nie dali mi takiego wyliczenia:( ale myślę, ze jeśli Twoje dzieciątko na tym etapie ładnie rośnie, to tymi wyliczeniami się nie przejmuj, już jest dobrze i dalej też będzie.

@Zzzzzz algorytm postępowania w zahamowaniu wzrostu jest taki, że poniżej 10 percentyla zwraca się uwagę na przepływy - jeśli coś świadczy o tym, że są złe albo coś wskazuje na niewydolność łożyska, to sie robi cięcie, ale jeśli przepływy są ok, to się obserwuje przez 2 tygodnie. Jakbyś chciała, mogę przesłać Ci linka do artykułu na ten temat, takiego instruktarzowego dla lekarzy. Myślę, że po prostu działają zgodnie z wytycznymi. Trzymam mocno kciuki i rozumiem Twój stres.

Do góry