reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć dziewczyny! Piszę do Was z zapytaniem. Jak sobie poradzić z twardnieniem brzucha w ciąży? Kończę 22 tydzień, lekarz mi na ten brzuch zwrócił uwagę już jakoś w 16-17tyg. Rano jest okej, zazwyczaj na wieczór jest jak balon i mam wrażenie, że się rozerwie.

reklama
@Oczekujaca123 Boze kochana ale się musisz ostresowac !! :( ja wierze ,ze bedzie wszystko dobrze. No musi!! <3 cały czas mocno trzymam kciuki !!
@ilonaz ja odkąd układam brzuch na poduszce jak leze bokiem odpukać nie mam twardnien, tzn trwa to dopiero 3 dni wiec mam nadzieje ,ze to działa rzeczywiście... w ciągu dnia nie miałam tylko w nocy,aż mnie to rozbudzalo... 3 noc z rzędu śpię normalnie...

A ja jutro wizyta i odchodzę od zmysłów... to moje wyniki z krwi i moczu , czekam jeszcze na posiew ... i to crp 4,70 przy normie do 5,0 . Na początku ciąży wynosiło mniej niż 1... ten mocz to mi się tez coś nie widzi...
6C634EC3-9BE6-4932-B6DC-3C2537A8691F.jpeg

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny! Piszę do Was z zapytaniem. Jak sobie poradzić z twardnieniem brzucha w ciąży? Kończę 22 tydzień, lekarz mi na ten brzuch zwrócił uwagę już jakoś w 16-17tyg. Rano jest okej, zazwyczaj na wieczór jest jak balon i mam wrażenie, że się rozerwie.
Może się za bardzo forsujesz w ciagu dnia?
Spróbuj wiecej odpoczywać jak masz taka możliwość. Na pewno zażywanie dobrego magnezu nie zaszkodzi.

Może się za bardzo forsujesz w ciagu dnia?
Spróbuj wiecej odpoczywać jak masz taka możliwość. Na pewno zażywanie dobrego magnezu nie zaszkodzi.
Jestem na zwolnieniu, więc tak na prawdę większość dnia staram się odpoczywać i leżeć. Wiadomo, czasami zdarzają mi się jakieś wyjścia i wyjazdy. Coś tam sprzątnę, gotuję, ale staram się nie przesilać [emoji21]

Cześć Ida, brałaś jakieś antybiotyki na bakterie?
E coli jest niebezpieczne w ciąży ale da się wyleczyć. Sama mialam to świństwo. Bóle mialam od 12tc niestety cala ciążę leżę. Badaj szyjke, zwalczaj bakterie a na bóle brzucha dobry magnez (ja biorę magnezin comfort 3x2tabl) duzo progesteronu (bralam 3x3 tabl duphastonu plus 2x2 luteine) i doraznie coś rozkurczającgo. Pytanie brzmi jeszcze jak Cię bóli bo może byc to macica rozciągająca się ale równie dobrze jakas patoligia.
Jak Twoja szyjka przy e coli?

@BaskaW jutro już do szpitala nie? Nie stresujesz się tym czasem? Wytrzymaj jeszcze niecałe 24h.

@Kleo83 no to już ma prawo się wszystko powoli rozkręcać :) zazdraszczam

@Oczekujaca123 do kiedy masz czekac na ten szew docelowo?

Szyjka prawidłowa, nikt nic nie mówił, żeby było źle. Wczoraj badana i było ok. Narazie biorę globulki Macmiror na e.coli. W poniedziałek powtórka wymazu i zobaczymy. Nie miałam żadnych objawów, przypadkowo to wyszło.
Biorę duphaston 3x1,no spa 3x1 i chelamag skurcz 3x1 plus femibion 2.
To co czuję to takie napinanie się podbrzusza. Najlepiej jest jak leżę spokojnie na lewym boku, jak zaczynam chodzić to znowu czuje napięcie i lekki ból po lewej stronie. On tak jakby twardnieje.
IP ginekologiczne czyli?

@olaa90 wszystko dobrze z tymi badaniami, nie ma co szukać dziury w całym :)
@ida_marzec izba przyjęć na oddziale ginekologicznym szpitala

Dziewczyny, mam pytanie o czkawkę. Mój ma dopiero od niedawna, ale się zastanawiam, czy dobrze to interpretuję, takie "pukanie" ze 2 razy dziennie, dość szybkie - nawet co sekundę czy dwie, od kilku dni zawsze czuję je w tym samym miejscu po boku brzucha. Trwa kilka do kilkanastu minut. Mały czasem się przy tym bardziej wierci. To to?

Co do żelu do mycia - ja używam Lacibios Pregna, bezzapachowy, ma pomóc utrzymać ph 3.5, ale czy działa - nie sprawdzałam.

reklama
Iladian pregna jak dla mnie super. Nie jest perfumowany. Ma taki delikatny ziolowy zapach. Od kiedy go uzywam zadnego problemu nie mialam. A macmiror uzylam moze ze 7 tabletek. Wiec ja polecam.

Do góry