reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Oczekujaca123 powodzenia!

Kurcze, a ja bym wiele dała, żeby rodzić naturalnie, chciałabym tego doświadczyć. Nawet tego bólu. Wiem, że to jest chore. Niestety, u mnie sn nie wchodzi w grę.

Powiem Wam ponadto, że u mnie jakaś fala złych wieści, dziś rano byłam na usg piersi, bo mnie zaniepokoił wygląd jednej brodawki - zrobiła się w niej dziurka taka dość duża. I co? Znaleźli guzka, na szczeście raczej gruczolakowłókniak, ale po porodzie musze go skontrolować, bo mega szybko skurczybyk urósł, ostatnio usg robiłam 7 miesięcy temu i bylo czysto, a dziś ma 1cm.
Już mi się chce z tego wszystkiego śmiać, serio.
Nie wiem, czy już pytałam, ale zauważacie u siebie, żeby piersi w ciąży się jakoś bardzo zmieniły albo różniły między sobą? Oczywiście poza tym, że są kilka rozmiarów większe :)
Bleh mam gruczolakowłókniaka. Probowalam się go pozbyć biopsja mamotoniczna i nic. Później mi go wycinali operacyjnie w pelnym znieczuleniu a ten dran odrósł dokładnie w tym samym miejscu. Mam kontrole co 4 miesiace w instytucie onkologii ale przez ta cieze leżącą musialam przesunąć termin badania i mam dopiero w kwietniu.
Dodam ze mam jazdy z brodawkami w ciazy ze szok aż się boje tego badania kwietniowego.
Lewa brodawka strasznie swędzi i się luszczy poprosze w piatek gin aby mi dala probówkę i zrobie sobie z niej wymaz i zawiozę do labu.

@Oczekujaca123 super ze Cie nie olali i ze tak szybko działają :))

reklama
Bleh mam gruczolakowłókniaka. Probowalam się go pozbyć biopsja mamotoniczna i nic. Później mi go wycinali operacyjnie w pelnym znieczuleniu a ten dran odrósł dokładnie w tym samym miejscu. Mam kontrole co 4 miesiace w instytucie onkologii ale przez ta cieze leżącą musialam przesunąć termin badania i mam dopiero w kwietniu.
Dodam ze mam jazdy z brodawkami w ciazy ze szok aż się boje tego badania kwietniowego.
Lewa brodawka strasznie swędzi i się luszczy poprosze w piatek gin aby mi dala probówkę i zrobie sobie z niej wymaz i zawiozę do labu.

@Oczekujaca123 super ze Cie nie olali i ze tak szybko działają :))
A Tobie robią mammografię, tak? To podobno zależy od struktury piersi - w przewadze tkanki gruczołowej się robi usg, a w przewadze tłuszczowej - mammo. Wiem, ze te cholery gruczolakowłókniaki odrastają, dlatego mi wycięli 1/4 piersi, zeby się upewnić i na razie 5 lat jest ok, choć maniakalnie kontrolują tą bliznę. Niestety w ciąży są podwyższone estrogeny, to wpływa na ich wzrost. Mi też się skóra łuszczy jak nie wiem co, ale to od tego, ze bardzo uważam, żeby nie trzeć ręcznikiem i nie pobudzać oksytocyny. Może u Ciebie jest tak samo?

A Tobie robią mammografię, tak? To podobno zależy od struktury piersi - w przewadze tkanki gruczołowej się robi usg, a w przewadze tłuszczowej - mammo. Wiem, ze te cholery gruczolakowłókniaki odrastają, dlatego mi wycięli 1/4 piersi, zeby się upewnić i na razie 5 lat jest ok, choć maniakalnie kontrolują tą bliznę. Niestety w ciąży są podwyższone estrogeny, to wpływa na ich wzrost. Mi też się skóra łuszczy jak nie wiem co, ale to od tego, ze bardzo uważam, żeby nie trzeć ręcznikiem i nie pobudzać oksytocyny. Może u Ciebie jest tak samo?
Nie wiem właśnie. Będę smarować bepanthenem bo to mi pomaga. Ja mam usg 3d i mamografie, zależy jak mnie skieruja. Moja mama miala raka piersi stad te czeste kontrole. Za każdym razem robie w gacie jak jadę na onkologie. A i ja tez się nie badam bo mam guz na guzie- taka budowa piersi. Mam mnóstwo torbieli itp wiec wolę żeby sprawdzila mnie jakas ,maszyna'.

@Zzzzzz nie przejmuj się, ja mam całe cycki w torbielach, włókniakach i innych g...
To jest niegroźne, ale trzeba kontrolować. Ja jeżdżę co pół roku do dobrego chirurga onkologa z Wrocławia, który jest typowo od piersi i robi mi usg. Powiedział, że jest taki wysyp raków piersi, że chce mnie widzieć co pół roku. I tak jeżdżę, mimo że 100 km drogi mam.

@Zzzzzz nie przejmuj się, ja mam całe cycki w torbielach, włókniakach i innych g...
To jest niegroźne, ale trzeba kontrolować. Ja jeżdżę co pół roku do dobrego chirurga onkologa z Wrocławia, który jest typowo od piersi i robi mi usg. Powiedział, że jest taki wysyp raków piersi, że chce mnie widzieć co pół roku. I tak jeżdżę, mimo że 100 km drogi mam.
Pewnie trzeba, trzeba.

Jak już jesteśmy przy cyckach. Czy swędzą Was brodawki?

Teraz badala mnie jeszcze lekarka majaca dyzur na oddziale i uznala ze szyjka nie jest twarda... jest miekka... nie ogarniam już tego... :( boje sie... wiem ze nic wiecej nie zrobie jak branie lekow, leżenie i sluchanie lekarzy choc bardzo bym chciała... po prostu sie boje... :(

Teraz badala mnie jeszcze lekarka majaca dyzur na oddziale i uznala ze szyjka nie jest twarda... jest miekka... nie ogarniam już tego... :( boje sie... wiem ze nic wiecej nie zrobie jak branie lekow, leżenie i sluchanie lekarzy choc bardzo bym chciała... po prostu sie boje... :(
Badanie , twardości' szyjki jest wzgledne. Tzn że jeden lekarz powie że jego zdaniem jest twarda a inny ze jego zdaniem jest miekka. Dlatego szyjke powinien badac stały lekarz. @Oczekujaca123 i tez tak sobie myślę czy nie za czesto Ci ja badają. To tez ma wpływ na jej kondycję. Nie bez powodu przy niewydolności mamy zakaz seksu. Nie do konca chodzi o skurcze(choc poniekąd też) ale o to żeby szyjki nie podrażniać. Moja gin powiedziala (jak mialam problemy z szyjka) ze częściej jak co tydzień/półtora badac nie bedzie bo to niekorzystnie na nia wplywa. Mozna tez nalapac przez badanie bakterii. Poczekaj na wynik wymazu i sru na stół do szycia :)
Basia miala podobnie, miękka szyjkę i tez szew a widzisz powoli zaczyna przenosic ciąże :DD

Badanie , twardości' szyjki jest wzgledne. Tzn że jeden lekarz powie że jego zdaniem jest twarda a inny ze jego zdaniem jest miekka. Dlatego szyjke powinien badac stały lekarz. @Oczekujaca123 i tez tak sobie myślę czy nie za czesto Ci ja badają. To tez ma wpływ na jej kondycję. Nie bez powodu przy niewydolności mamy zakaz seksu. Nie do konca chodzi o skurcze(choc poniekąd też) ale o to żeby szyjki nie podrażniać. Moja gin powiedziala (jak mialam problemy z szyjka) ze częściej jak co tydzień/półtora badac nie bedzie bo to niekorzystnie na nia wplywa. Mozna tez nalapac przez badanie bakterii. Poczekaj na wynik wymazu i sru na stół do szycia :)
Basia miala podobnie, miękka szyjkę i tez szew a widzisz powoli zaczyna przenosic ciąże :DD
Tez mam taka nadzieje ze ona troche zmiekla po tym wymazie i badaniu u profesora i wroci do swojej pierwotnej wersji. Tu musza mi sprawdzac co ok 3dni bo gdyby sie cos dzialo to musza szew zakladac ratunkowo takze no... licze na cud.

Oczekujaca moj lekarz tez mi powiedzial, ze nie ma skali twardości szyjki, to jest subiektywne odczucie każdego badajacego. Jednemu bedzie wydawać sie twarda a drugiemu miekka. Masz profesora, swoja lekarke i ich sie trzymaj. To jest urok badania przez kilka osob, ale niestety w szpitalu codziennie ktos innym jest i wyraża swoje opinie, kazdy bedzie Ci mowil co innego.

reklama
@Oczekujaca123 dziewczyny dobrze mówią. Ja spędziłam świąteczny tydzień w szpitalu. I szyjka zależnie od lekarza miała 25-30-35 mm. Rozwarcie było w kształcie Y, V, U. A to jest różnica, i to ogromna. Na koniec zbadał mnie mój gin prowadzący i okazało się, że szyjka jest bez zmian...tyle niepotrzebnego stresu...

Do góry