Badanie moczu pod kątem bakterii jest często niewiarygodne. Mnie często wychodziły bakterie a przy posiewie nie.
Ola niestety jak masz bakterie to crp moze i często bywa ok. Jak jest wysokie crp (nie mowie o 10 a o tych wyzszych wartościach) to może byc za późno ze względu na zakażenie wewnątrzmaciczne. Dlatego tak wazne jest aby od razu reagowac na bakterie w szyjce.
Bakterie powoduja infekcje ale nie sa infekcja sama w sobie a crp wykrywa infekcje.
W poprzedniej ciąży mialam bole brzucha przyjęli mnie do szpitala zrobili crp (7) bez posiewów. Mowili ze wszystko ok. Po tygodniu gorączka, wymioty i hipotermia. Bylo juz za późno. Nie wiem do tej pory czy to immunologia czy bakterie ale stracilam ta ciąże i mam wielki żal do tych lekarzy, którzy mnie olali.
Według mnie posiewy powinny byc rutynowymi badaniami w kazdej ciąży. Przynajmniej powinny byc proponowane pacjentką jak ktoras chce to zaplaci. Mnie wcześniej nikt nic nie mówił a gdybym tylko wiedziala ze takie badania się wykonuje...
@Gannka dla pewności zrób sobie posiew moczu. To koszt ok 20 zl za posiew szyjki 25. Raz na miesiąc warto zaplacic.
Mnie ta ciaza kosztowala miliony dolarow ale warto jest miec wszystko pod kontrolą