reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
@Gannka mi się wydaje, ze jest ok :)

A Teraz mi się przypomniało. Nie wiem czy kojarzycie doktora Przybycienia. Ale raz złe siknelam i mocz wyszedł złe. Powtórzyłam z posiewem i już było ok i mówię , ze już myślałam ze jakaś infekcja. On mi powiedział wtedy ze jak jest np infekcja pochwy to przeważnie już w moczu wychodzi, możliwe to jest? No i to crp szybuje..
Badanie moczu pod kątem bakterii jest często niewiarygodne. Mnie często wychodziły bakterie a przy posiewie nie.

Ola niestety jak masz bakterie to crp moze i często bywa ok. Jak jest wysokie crp (nie mowie o 10 a o tych wyzszych wartościach) to może byc za późno ze względu na zakażenie wewnątrzmaciczne. Dlatego tak wazne jest aby od razu reagowac na bakterie w szyjce.
Bakterie powoduja infekcje ale nie sa infekcja sama w sobie a crp wykrywa infekcje.
W poprzedniej ciąży mialam bole brzucha przyjęli mnie do szpitala zrobili crp (7) bez posiewów. Mowili ze wszystko ok. Po tygodniu gorączka, wymioty i hipotermia. Bylo juz za późno. Nie wiem do tej pory czy to immunologia czy bakterie ale stracilam ta ciąże i mam wielki żal do tych lekarzy, którzy mnie olali.
Według mnie posiewy powinny byc rutynowymi badaniami w kazdej ciąży. Przynajmniej powinny byc proponowane pacjentką jak ktoras chce to zaplaci. Mnie wcześniej nikt nic nie mówił a gdybym tylko wiedziala ze takie badania się wykonuje...

@Gannka dla pewności zrób sobie posiew moczu. To koszt ok 20 zl za posiew szyjki 25. Raz na miesiąc warto zaplacic.
Mnie ta ciaza kosztowala miliony dolarow ale warto jest miec wszystko pod kontrolą :)

@Zzzzzz miałaś crp 7 i lekarze to olali? Tez się naczytałam, o wynikach crp rzędu 150, ale to chyba usypia czujność niektórych lekarzy, mi raz Dębska powiedziała, że jak tylko będzie poza normą - obojętne ile, od razu mam do niej pisać smsa. WIadomo, że crp może być podwyższone od innych rzeczy, typu infekcja zęba czy coś, ale dlatego się je powtarza, patrzy, czy rośnie.

@Gannka gratuluję:) też polecam zrobić posiew moczu- w razie czego można szybko zareagować leczeniem.
@Zzzzzz zazdroszczę spaceru, ja czuję się jak dzikus i nogi mi się trzęsą jak wstaję. Teraz jeszcze syn przyniósł jakąś zarazę z przedszkola tzn. jego już energia roznosi a mnie totalnie rozkłada.

Pisałyście niedawno o darmowych pieluszkach z programu rossnę. Mi ten mail wpadł do folderu 'oferty' i wygląda tak

Załączniki

• DA9FAC53-0E7F-4FFD-86ED-4755CF31AB80.png
    DA9FAC53-0E7F-4FFD-86ED-4755CF31AB80.png
    163,4 KB · Wyświetleń: 59
Mnie przy crp 10 ze szpitala do domu odesłali jak byłam przyjeta na sterydy do malego, ale po tygodniu sama powtórzyłam badania i zeszło na 1. Nie wiem czemu był podwyższony. A co do posiewu to ja oprócz posiewu moczu przez całą ciąże innego nie miałam robionego..

Mnie przy crp 10 ze szpitala do domu odesłali jak byłam przyjeta na sterydy do malego, ale po tygodniu sama powtórzyłam badania i zeszło na 1. Nie wiem czemu był podwyższony. A co do posiewu to ja oprócz posiewu moczu przez całą ciąże innego nie miałam robionego..
Odwaga lekarzy, albo doświadczenie (hmm?) albo intuicja, nie umiem ocenić. Ale 10 to dość wysoko. I to jeszcze bez posiewu żadnego. Miałaś jakieś dolegliwości?

reklama
Badanie moczu pod kątem bakterii jest często niewiarygodne. Mnie często wychodziły bakterie a przy posiewie nie.

Ola niestety jak masz bakterie to crp moze i często bywa ok. Jak jest wysokie crp (nie mowie o 10 a o tych wyzszych wartościach) to może byc za późno ze względu na zakażenie wewnątrzmaciczne. Dlatego tak wazne jest aby od razu reagowac na bakterie w szyjce.
Bakterie powoduja infekcje ale nie sa infekcja sama w sobie a crp wykrywa infekcje.
W poprzedniej ciąży mialam bole brzucha przyjęli mnie do szpitala zrobili crp (7) bez posiewów. Mowili ze wszystko ok. Po tygodniu gorączka, wymioty i hipotermia. Bylo juz za późno. Nie wiem do tej pory czy to immunologia czy bakterie ale stracilam ta ciąże i mam wielki żal do tych lekarzy, którzy mnie olali.
Według mnie posiewy powinny byc rutynowymi badaniami w kazdej ciąży. Przynajmniej powinny byc proponowane pacjentką jak ktoras chce to zaplaci. Mnie wcześniej nikt nic nie mówił a gdybym tylko wiedziala ze takie badania się wykonuje...

@Gannka dla pewności zrób sobie posiew moczu. To koszt ok 20 zl za posiew szyjki 25. Raz na miesiąc warto zaplacic.
Mnie ta ciaza kosztowala miliony dolarow ale warto jest miec wszystko pod kontrolą :)
U nas 50 zł za posiew moczu :/ szyjki też płaciłam 50 prywatnie. Co laboratorium inne ceny. Szook
A powiedzcie mi jak bym na Nfz poszła to by mi zrobili mimo iż ciążę będzie prowadził mi lekarz prywatnie? Trochę słabo tak iść no nie?

Do góry