reklama
Zzzzzz
Fanka BB :)
Gratuluję powiem Ci dla pocieszenia że w 1 ciąży jakos tez na początku tylko spalam i sikalam w koło plus zadyszki. Uroki wysokiego progesteronu.Oby tak reagował, bo już panikuje. Jak będę miała wyniki to zadzwonię do swojej gin. Czuję że będzie mnie miała dość i to szybko
Gannka
DziekujeGratuluję powiem Ci dla pocieszenia że w 1 ciąży jakos tez na początku tylko spalam i sikalam w koło plus zadyszki. Uroki wysokiego progesteronu.
Ufff to może faktycznie nie ma co się stresować.
Naysan
W badaniu ogólnym moczu ocenia się to, co w polu widzenia, wiec bakterie mogą być, ale pracownik laboratorium może ich nie zobaczyć. Badanie ogólne jest w celu wykrycia np. obecności białka, bilirubiny, czy ogólnej oceny parametrów moczu- nie pod katem infekcji, a innych chorób ciążowych i dobrostanu całego organizmu. Na infekcje robi się posiew, gdzie zakłada się hodowle, żeby zobaczyć, czy jakieś bakterie albo grzyby się wyodrębnia. Poza tym w normalnej ciąży, tzn. bez problemów z szyjka, w ogóle nie trzeba robić żadnych posiewów- tak mi wszyscy lekarze mówiąTylko czy jest mozliwe by w ogolnym nie bylo wcale bakterii? A w posiewie 10^5 ? Przeciez ogolne tez robi sie pod katem infekcji i bakterie a jesli nie to szczerze mowiac nie wiem po co sie je robi.
Naysan
Gratuluje ciąży! Częste sikanie może być zupełnie normalnym objawem, nawet czysto psychologicznym. Ciesz się ciąża!Oby tak reagował, bo już panikuje. Jak będę miała wyniki to zadzwonię do swojej gin. Czuję że będzie mnie miała dość i to szybko
Oczekujaca123
@Naysan ylko ze bakterie skracaja szyjke wiec chyba lepiej wymaz robic zeby tych problemow nie miec. A nie jak będzie problem yo szukac przyczyny. Profilaktycznie. Ja tez poki co problemow nie mam a robie.Dziekuje
Ufff to może faktycznie nie ma co się stresować.
Poza tym mowisz ze badanie ogolne nie ukazuje infekcji a to dziwne ze robia je nakczesciej po to by sprawdzic czy nie ma infekcji... takze no ..bezsensu
@Gannka gratuluje ;*
Naysan
Może inaczej, badanie ogólne moczu jest badaniem znacznie szerszym, a dużo mniej dokładnym, może oczywiście wykazać infekcję, ale najczęściej pokazuje ją, jak już jest stan zapalny, ale niekoniecznie musi pokazać obecność bakterii - przecież nie zawsze jak są bakterie to od razu jest stan zapalny. Czasem obecność pojedynczych bakterii nie powoduje, że rozwija się jakaś choroba.@Naysan ylko ze bakterie skracaja szyjke wiec chyba lepiej wymaz robic zeby tych problemow nie miec. A nie jak będzie problem yo szukac przyczyny. Profilaktycznie. Ja tez poki co problemow nie mam a robie.
Poza tym mowisz ze badanie ogolne nie ukazuje infekcji a to dziwne ze robia je nakczesciej po to by sprawdzic czy nie ma infekcji... takze no ..bezsensu
@Gannka gratuluje ;*
Ja wiem, że jak jest infekcja, to może doprowadzić do skrócenia szyjki, ale powiedzmy sobie szczerze - nasze problemy dotyczą tylko ułamka kobiet w ciąży, bo zazwyczaj w zdrowych ciążach zwykłe badanie szyjki wykonane każdorazowo przy wizycie + standardowy mocz, morfologia, crp wystarczają do wyłapania faktycznie rozwiniętej czy rozwijającej się infekcji. A my z naszym strachem o szyjkę robimy znacznie więcej niż się normalnie zaleca, żeby tą ewentualną infekcję zdusić w zarodku, stąd te częste posiewy. Inna sprawa, że w naszym wypadku częste wizyty w szpitalach, pessary, szwy, aplikowanie progesteronu kilka razy dziennie stanowią dodatkowe zagrożenie.
Gannka bardzo Ci gratuluję, super, ze sie Wam udało:-)
Dzis bylam na wizycie, szyjka 1cm i rozwarcie 2cm, chyba pomału się zaczyna. Strasznie sie zestresowalam, mam kategorycznie lezec zeby jak najdluzej wytrzymać z maluszkiem w brzuszku. Dzis mam 36+1.
Dzis bylam na wizycie, szyjka 1cm i rozwarcie 2cm, chyba pomału się zaczyna. Strasznie sie zestresowalam, mam kategorycznie lezec zeby jak najdluzej wytrzymać z maluszkiem w brzuszku. Dzis mam 36+1.
reklama
Naysan
Podziel się: