reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
@Zzzzzz wtrącę się o oksytocynie. Podają ją po to żeby przyspieszyć poród bo nasila skurcze. U niektórych ok i sobie chwalą. Ja miałam tak, że bardzo nasiliła ból do tego stopnia, że nie dałam rady już naturalnie urodzić ze zmęczenia a znieczulenie nie zadziałało. Jeśli miałabym możliwość to odmówiłabym ale wtedy nie wiedziałam jak to będzie a nikt mnie o zgodę nie pytał.

@Naysan mam nadzieję ze tak jest ale wolę byc pewna i zapytam lekarza czy to praktykują.
Wiadomo, dopytać trzeba. Zastanawiam się, czy jeśli szpital czegoś nie praktykuje to mają obowiązek to zrobić na prośbę kobiety?
Z tym planem porodu właśnie jest taka trochę podejrzana historia. Niby cały koncert życzeń, a na koniec i tak szpital robi po swojemu. Położna z mojego szpitala mi mówiła, że każdej kobiecie na potologii ciąży dają oksytocynę, bo mają dużo pacjentek i określony czas na poród. Więc jaki sens ma spisywanie swoich oczekiwań? Może w innych szpitalach jest inaczej.

Jak bylam w szpitalu to laska która rodzila krzyczała ze nie chce oksy bo ma zawsze lekkie i szybkie porody a po Niej strasznie boli. Zapewniali ze oksy nie ma nic do bólu ale ona i tak sie nie godzila. W końcu ja zabrali na prodowke i nie wiem czy jej dali czy nie.

Nie wiem jak Wam ale mnie z trudnością przychodzi czytanie / oglądanie porodów. Ja to bym se walnęła znieczulonko.
Nie wiem czy będzie mnie bolalo tak bardzo jak ostatnio (jak poronilam w tym 16tc) ból był okropny do momentu odejscia wód ale do przeżycia. Sory że poruszam ten temat ale to moje jedyne doświadczenie porodowe.

Na logike jak dziecko większe to i szyjka musi się bardziej otworzyć to ból będzie wiekszy. No nic tyle kobiet to przeszło wiec ja tez dam radę.

@Zzzzzz jak jak rodzilam syna w 22 tc to wcale bol nie byl mniejszy. Cholernie bolalo. Wiec dla mnie to bez różnicy no chyba ze mowisz o dziecku ponad 4 kg to wtedy pewnie tak. Nie oglądaj o tych porodach. Ja sie tak naogladalam w 1 ciazy o porodach na tlc i o atonii macicy. I co?! Mialam atonie macicy i sama prawie nie umarlam. Lepiej to omijac.

A jak przy porodzie lotosowym wyobrazacie sobie opieke nad niemowlakiem? [emoji849] mnie sam kikut pepowiny przyprowadza o mdlosci, wiec nie wyobrazam sobie zabierac dziecko na rece a w drugiej trzymac łozysko, chyba bym zeszła przy tym :o
Ja sie obawiam porodu naturalnego, ze nie dam rady :( a na mysl o cc to mam mroczki przed oczami- panicznie boje sie operacji :( wiec nie wiem co lepsze:/ my mamy plan porodu na SR za tydzien, to wam podesle co ciekawego wpiszemy ;) ostatnio jak lezalam to dziewczynie wsadzili balonik ;o tez nie ciekawie :p wczensiej sie balam i porod przedwczesny a teraz sie boje ze urodze po terminie :o

reklama
@BaskaW jak u Ciebie leczyli atonię? oksytocyną czy operacyjnie? Też się jej boję, bo biorę od wielu tygodni beta mimetyki, niby mam odstawić w 32 tygodniu, ale i tak mam obawy, czy to nie będzie miało wpływu.

Do góry