reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja nie wiem skad mialam ta atonie. 1 ciaza byla idelana bez lekow itp. Porod naturalny zakończony cc. Bylam uspana ogolbie wiec nie wiem co sie dzialo..musialbym spr na wypisie co mi podali. Mowil lekarz ze dopiero trzeci lek zatamowal krwawienie. Duzo krwi stracilam mysieli mi przetoczyc. Ale na pewno nie bylo zachamowane operacyjnie. A przy drugim porodzie chyba pomogła oksy. Bo podali ja w pewnym etapie porodu i znowu pech i cc.ale nie doszlo do krwawienia. Wiec nastawiam sie teraz ze tez wszystko bedzie ok.

reklama
Na atonię najlepiej jak w 3 etapie porodu podają oksy. U Ciebie może to znieczulenie wziewne spowodowało? Chyba jest wśród czynników ryzyka, nie wiem dokładnie. Muszę zapytać lekarza, jak on to widzi u mnie, bo ja od 19 do 32tc cały czas na lekach hamujących kurczliwość, oby macica się ogarnęła do porodu.

Ja wiem ze przy cc bede krzyczec ze mam APS i ze mialam atonie. Nic no wole przypominać do samego konca. Nic wiecej zrobić nie moge. I mam nadzieję ze juz nic sie nie wydarzy.

@Zzzzzz wtrącę się o oksytocynie. Podają ją po to żeby przyspieszyć poród bo nasila skurcze. U niektórych ok i sobie chwalą. Ja miałam tak, że bardzo nasiliła ból do tego stopnia, że nie dałam rady już naturalnie urodzić ze zmęczenia a znieczulenie nie zadziałało. Jeśli miałabym możliwość to odmówiłabym ale wtedy nie wiedziałam jak to będzie a nikt mnie o zgodę nie pytał.
No wlasnie, u mnie tez tak bylo. Dostalam gwaltownych skurczy, jeden po drugim nie bylam w stanie nic kontrolować, to byl jeden wielki skurcz. Mam przez to traume. Pewnie dostalam jakis papier do podpisania, ale kto wie co tam podpisuje...

A jak przy porodzie lotosowym wyobrazacie sobie opieke nad niemowlakiem? [emoji849] mnie sam kikut pepowiny przyprowadza o mdlosci, wiec nie wyobrazam sobie zabierac dziecko na rece a w drugiej trzymac łozysko, chyba bym zeszła przy tym :o
Ja sie obawiam porodu naturalnego, ze nie dam rady :( a na mysl o cc to mam mroczki przed oczami- panicznie boje sie operacji :( wiec nie wiem co lepsze:/ my mamy plan porodu na SR za tydzien, to wam podesle co ciekawego wpiszemy ;) ostatnio jak lezalam to dziewczynie wsadzili balonik ;o tez nie ciekawie :p wczensiej sie balam i porod przedwczesny a teraz sie boje ze urodze po terminie :o
Mam identycznie, umieram na mysl o porodzie, teraz mysle o tym czesciej, bo już odszedł stres z donoszeniem dziecka do bezpiecznego terminu i zaczynam myśleć o sobie.

Dziewczyny a jak Wasze apetyty? Ja pochłaniam ogromne ilości jedzenia, szczegolnie słodycze. Ale i mieskiem nie pogardzę. Ostatnio przytyłam 3 kg przez 3 tyg jak znowu przybędzie mi tyle lub wiecej to masakra.

W pierwszej ciazy chyba juz nie tylam w tym okresie a teraz tyle jem, ze biję rekord calej ciąży.
Zzzzzz dobrze, ze nie jestem osamotniona;-)

reklama
Dziewczyny ja to nawet potrafie zjesc pizze czy kebaba. Nie odmawiam sobie zachcianek. Slodyczy jem malo bo nie lubie. Ale czasami zjem chipsy. Itp a w ostatnim trym sie wiecej tyje.

Do góry