reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Jak bylam w szpitalach to kazdy robił wymaz z szyjki w Kato, Rudzie i Świętochłowicach. To bylo tak ze na samym początku jak bylam w ciąży to chcialam żeby moja gin pobrała mi wymaz z szyjki na ureaplasme i powiedziała że z szyjki w ciąży się nie robi. Zrobiłam więc z moczu. Jak trafiłam do szpitala na założenie gumowego kolegi to zrobili mi wymazy z szyjki na wszystko łącznie na ureo i chlamydie i na inne baktrtie.

reklama
Dziewczyny kochane mam pytanie czy szyjka daje jakieś objawy? Dzisiaj odczuwam tam jakiś dziwny dyskomfort jak by mi się chciała otworzyć... nie wiem sama jak to opisać ehh.. (nie mam ani swedzienia ani pieczenia, wydzieliny zmienionej)... czuje już malucha i możliwe jest żeby on mnie gdzieś tam uciskał ? Od samego początku odczuwam tam jakieś rozpieranie / jakby drętwienie itp ale wg lekarza to normalne -spowodowane rozrastająca się macica . Połówkowe mam we wtorek będę błagała gin żeby mi tam zajrzal (choć watpie,ze to zrobi bo to inny niż mój prowadzący)...

Dziewczyny kochane mam pytanie czy szyjka daje jakieś objawy? Dzisiaj odczuwam tam jakiś dziwny dyskomfort jak by mi się chciała otworzyć... nie wiem sama jak to opisać ehh.. (nie mam ani swedzienia ani pieczenia, wydzieliny zmienionej)... czuje już malucha i możliwe jest żeby on mnie gdzieś tam uciskał ? Od samego początku odczuwam tam jakieś rozpieranie / jakby drętwienie itp ale wg lekarza to normalne -spowodowane rozrastająca się macica . Połówkowe mam we wtorek będę błagała gin żeby mi tam zajrzal (choć watpie,ze to zrobi bo to inny niż mój prowadzący)...
Już od dwóch lekarzy słyszałam, że wykonujący usg połówkowe ma OBOWIĄZEK zmierzyć szyjkę więc śmiało się upominaj:)

Cześć. Jestem tu nowa. Pozwólcie że opiszę swoją historię. W sierpniu 2017 zaszłam w ciążę, przebiegała ona prawidłowo, aż nagle na badaniach polowkowych okazało się że nie ma wód plodowych. Był to dla nas szok, bo wcześniej wszystkie badania były ok. Okazuje się że wody plodowe do chyba 17 tc są produkowane przez organizm matki, a później wytwarza je już dzidziuś siusiając. Dalsza diagnoza nie zostawiła nadziei- brak nerek u dziecka. Z taka wada nie przeżyje, nie wyjsztalcą się płuca, dziecko będzie coraz bardziej ściągnięte w macicy i dojdzie do deformacji. Podjęliśmy decyzję o przerwaniu ciąży i tym sposobem urodziłam w 21 tc w styczniu 2018 chłopca, zmarł przy porodzie. W marcu 2018 kolejny raz zaszłam w ciążę, znowu wszystko było ok, badania połówkowe super, a 4 dni później w 20 tc nagle zaczął się porod. Nie udało się powstrzymać, jak dojechałam na IP pęcherz plodowy był już w pochwie. Lekarze podejrzewają że może to być przez niewydolność szyjki. Obecnie jestem trzeci raz w ciąży w 16 tc. Dzisiaj miałam założony profilaktycznie szew okrezny, szyjka póki co długa zamknięta. Mam pytanie do dziewczyn ze szwem. Czy was też po założeniu bolało podbrzusze jak na okres? Jak długo krwawiłyście?

Jak mu powiesz to powinien mierzyć bo teraz to już taki strandard. U mnie szyjka skraca się bezobjawowo. Ale jak mnie młody kopie w krocze to jest mega dziwne uczucie.

Cześć. Jestem tu nowa. Pozwólcie że opiszę swoją historię. W sierpniu 2017 zaszłam w ciążę, przebiegała ona prawidłowo, aż nagle na badaniach polowkowych okazało się że nie ma wód plodowych. Był to dla nas szok, bo wcześniej wszystkie badania były ok. Okazuje się że wody plodowe do chyba 17 tc są produkowane przez organizm matki, a później wytwarza je już dzidziuś siusiając. Dalsza diagnoza nie zostawiła nadziei- brak nerek u dziecka. Z taka wada nie przeżyje, nie wyjsztalcą się płuca, dziecko będzie coraz bardziej ściągnięte w macicy i dojdzie do deformacji. Podjęliśmy decyzję o przerwaniu ciąży i tym sposobem urodziłam w 21 tc w styczniu 2018 chłopca, zmarł przy porodzie. W marcu 2018 kolejny raz zaszłam w ciążę, znowu wszystko było ok, badania połówkowe super, a 4 dni później w 20 tc nagle zaczął się porod. Nie udało się powstrzymać, jak dojechałam na IP pęcherz plodowy był już w pochwie. Lekarze podejrzewają że może to być przez niewydolność szyjki. Obecnie jestem trzeci raz w ciąży w 16 tc. Dzisiaj miałam założony profilaktycznie szew okrezny, szyjka póki co długa zamknięta. Mam pytanie do dziewczyn ze szwem. Czy was też po założeniu bolało podbrzusze jak na okres? Jak długo krwawiłyście?

Cześć ;) ja szew miałam zakładany w 21tc. Miałam takie plamienia przez ok. 3dni ale lekarz mówił mi ze może to trwać nawet tydzień. Przez pierwsze dni czułam bóle w podbrzuszu przez prawie tydzien.

Cześć:) Tak, przez ok 3 dni czułam ból a krwawienie było raczej słabe, szybko zmieniło się w plamienie i trwało może tydzień.

Hej. Ja mialam szew zakładany w 23 tc..bol od razu po zabiegu byl skurczowy jak na okres. Lekarz od razu mowil ze jak bedzie bolec mam mowic. Wyciszyli mi w ciagu godziny kroplowka z magnezu i juz więcej nie bolalo. Moj lekarz bal sie tych boli i nie pozwolil im sie rozkrecic..

reklama
@olaa90 mnie na połówkowych nie chciała zmierzyć szyjki. Każda dziewczyna odczuwa skracanie się inaczej: bóle, skurcze, kłucie w pochwie, upławy, u niektórych skracanie przebiega bezobjawowo. Warto by Twój lekarz regularnie ja mierzył.
@Dentka92 bardzo smutna historia :( na szczęście jestes teraz pod dobrą opieką. Rob często posiewy. Z tego co wiem to dziewczyny skarżyły się na bóle po założeniu szwu. Ja mam pessar więc odczucia mam inne.

Do góry