reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Naysan już jutro wizyta więc spokojnie, faktycznie relanium i dobra muzyka. Postaraj się nie stresowac bo skurcze się nasila.

Ja (tzn moja glowa- ręce męża) wstawiłam poranko z ciuszkami. Wczoraj mieliśmy lekcje rodzenia temat: karmienie piersią i oczywiście połowy rzeczy nie pamiętam już. Tyle ze laktator najlepiej rano i ze dziecko po narodzeniu pełznie do piersi i ze smoczek po 2 tyg dopiero.
A i cały czas myślałam że skoro leżę i Zuzia nie jest kołysana to nie będzie lubiła kołysania po porodzie. Okazuje się że właśnie to kołysanie po porodzie będzie musiała nadrobić jak nie doświadczyła tego w brzuszku. Ze to element rozwoju np błędnika i jest potrzebne.

reklama
@Naysan już jutro wizyta więc spokojnie, faktycznie relanium i dobra muzyka. Postaraj się nie stresowac bo skurcze się nasila.

Ja (tzn moja glowa- ręce męża) wstawiłam poranko z ciuszkami. Wczoraj mieliśmy lekcje rodzenia temat: karmienie piersią i oczywiście połowy rzeczy nie pamiętam już. Tyle ze laktator najlepiej rano i ze dziecko po narodzeniu pełznie do piersi i ze smoczek po 2 tyg dopiero.
A i cały czas myślałam że skoro leżę i Zuzia nie jest kołysana to nie będzie lubiła kołysania po porodzie. Okazuje się że właśnie to kołysanie po porodzie będzie musiała nadrobić jak nie doświadczyła tego w brzuszku. Ze to element rozwoju np błędnika i jest potrzebne.
O tym kołysaniu nie słyszałam. Ciekawam, jak ja to ogarnę po cesarce i bez męża w domu :) To w ramach szkoły rodzenia te lekcje, czy położna przychodzi do domu?

Ja tez nie mialam duzo tego sluzu..takie strzepy jakby wypadaly.
O tym bledniku tez słyszałam ze lezenie w ciazy akurat na blednik to zle wplywa..ze jak chodzimy to dziecko jest kolysane i sie rozwija blednik.
Ze smoczkeim tez lepiwj nie tak szybko by nie zabuzyc odruchu ssania piersi..

Ja tez nie mialam duzo tego sluzu..takie strzepy jakby wypadaly.
O tym bledniku tez słyszałam ze lezenie w ciazy akurat na blednik to zle wplywa..ze jak chodzimy to dziecko jest kolysane i sie rozwija blednik.
Ze smoczkeim tez lepiwj nie tak szybko by nie zabuzyc odruchu ssania piersi..
A ja już sama nie wiem, odkąd piszecie o śluzie, to nagle zauważyłam, że jest go dużo. Chyba mi się coś dzieje z głową. Zostawiam temat do jutra, bo oszaleję.

A na ile spotkań się umówiliście z położną? Też jestem tym bardzo zainteresowana.
Niby przysługuje nam 12h przed porodem ale zobaczyłam program i nie zdecydowałam się na cały bo sa tam rzeczy które nie do końca mnie interesuja. Chyba mam z 6 albo 8 h nie pamiętam. Do 31 tc może przychodzić na godzinę w tygodniu a od 32tc na 2h w tygodniu. Ja zdecydowalam się na tematy takie jak kąpiel, przewijanie, poród, połóg i karmienie. Dowiedziałam się tez że przy porodzie musi się mieć już wybrana poradnie zdrowia dla dziecka i decyzję u którego z rodziców będzie ubezpieczone. W sumie fajnie bo położna przychodzi z lala i Ci pokazuje wszystko. W przyszłym tyg mam techniki karmienia piersią.

Niby przysługuje nam 12h przed porodem ale zobaczyłam program i nie zdecydowałam się na cały bo sa tam rzeczy które nie do końca mnie interesuja. Chyba mam z 6 albo 8 h nie pamiętam. Do 31 tc może przychodzić na godzinę w tygodniu a od 32tc na 2h w tygodniu. Ja zdecydowalam się na tematy takie jak kąpiel, przewijanie, poród, połóg i karmienie. Dowiedziałam się tez że przy porodzie musi się mieć już wybrana poradnie zdrowia dla dziecka i decyzję u którego z rodziców będzie ubezpieczone. W sumie fajnie bo położna przychodzi z lala i Ci pokazuje wszystko. W przyszłym tyg mam techniki karmienia piersią.
Brzmi nieźle, załatwiałaś to przez tą szkołę rodzenia onlinę czy po prostu się skontaktowałaś ze swoją lokalną położną?

Ja się w ogóle zastanawiam nad tematem planu porodu - podobno trzeba go przygotować do przyjęcia do szpitala obowiązkowo, inaczej w dniu przyjęcia sporządza się jakiś na szybko. Tylko nie wiem, czy w przypadku porodu cc też to obowiązuje?

reklama
Nie mam pojęcia jak z planem w przypadku cc. Ona jest położna środowiskowa i będzie mnie jeszcze odwiedzać 6x po porodzie.

Do góry