reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Nom ja musiałam leżec przy skurczach.

Mi też kazali leżeć i się bardzo oszczędzć. Z szyjką jest różnie teraz jest ok a jutro może być krótka. Mi z dnia na dzień się zmieniła z twardej na miękką. Miałam dziś dostać wypis - a dupa. Nic się nie zapowiada. Ehh może jutro :) póki co leże i masuje pośladek po kolejnej dawce sterydów :(
Co do lekarzy- ja postanowiłam, że będe słuchać mojego prowadzącego. Płacę mu kokosy, nawet za badania które są dofinansowywane (np prentalne) to mnie kasuje za jakieś opłaty administracyjne więc jak coś mnie zaniepokoi to odrazu telefon do niego, niech sie na coś przyda hehe
A wizyty co dwa tygodnie. Dziewczyny na oddziale z ktorymi leze chodza wszystkie z nfz i co miesiąc a nawet czasami i dłuzej :)

reklama
@Teresa32 Ja mam zalecenie leżenia przy skurczach, z opcją na siku i pod prysznic. Podobno każdy ruch wstrząsa macicą i może spowodować skurcze, więc lepiej tego unikać.
@Zzzzzz cały czas masz to swędzenie? Brzmi mi niegroźnie, w III trym. pewnie takich problemów jest od pęczka. Mnie tez kiedyś długotrwale swędziały sutki, skóra zaczęła z nich złazić płatami i na jednym pojawiła się ciemna plamka, mam ją już ze 2 miesiące. Jeśli nie boli, to może spróbuj na początek delikatnego pillingu?

Ja mam pytanie odnośnie sutków :p słuchajcie: od wczoraj mega swedzi mnie sutek a wieczorem zauważyłam ze mam w okolo takie jakby poparzenia :( któraś coś takiego miała?

Też mnie łaskotał, a po kilku dniach pojawiła się siara ;p ale poparzeń ani jakiś zmian skórnych nie miałam. Może zgloś to lekarzowi. Albo sprobuj jakis kremów

@olamkota to świetnie, oby tak dalej :-) a malutka już nie taka malutka :)
Co do lekarzy czasami warto się dopytać, chociaż tego nie lubią. W koncu to nasz organizm i nikt za niego nie odpowiada jak my same.
@BaskaW super juz coraz blizej bezpiecznego terminu. Wyprawke szykuj :D
@Teresa32 przez przypadek odpowiedziałam wcześniej i osnaczyłam @Zzzzzz

@Teresa32 Ja mam zalecenie leżenia przy skurczach, z opcją na siku i pod prysznic. Podobno każdy ruch wstrząsa macicą i może spowodować skurcze, więc lepiej tego unikać.
@Zzzzzz cały czas masz to swędzenie? Brzmi mi niegroźnie, w III trym. pewnie takich problemów jest od pęczka. Mnie tez kiedyś długotrwale swędziały sutki, skóra zaczęła z nich złazić płatami i na jednym pojawiła się ciemna plamka, mam ją już ze 2 miesiące. Jeśli nie boli, to może spróbuj na początek delikatnego pillingu?

Mi kazali się oszczedzac ale jak cos zrobilam to czułam napiecie. Najbardziej jak na kompie właczylam poczte z pracy :D niby nie fizyczna robota ale najgorzej na mnie oddzialuje. Unikac tez gwałtownych ruchów, mi kazali spowolnić, bo przy stawaniu się za bardzo zrywam :d

Ja mam napisane na wypisie oszczędny tryb życia, lekarz nigdy nie powiedział mi że mam lezec. Zawsze mówi że mam o sobie dbać. Ja leżę non stop od tygodnia i wariuje kręcę się na łóżku, bolą mnie biodra. Masakra.

Mi przy skurczach kazali lezec, nawet posilki pielegniarki mi przynosily do lozka, tylko do toalety wstawalam. Jak mi sie poprawilo to lekarz mi powiedział, ze jak sie lepiej czuje to mam sie krzatac po domu,odpoczywac w pozycji pollezacej, zeby nie lezec plackiem non stop, bo mozna dostac np. zakrzepice i ze dla dziecka i organizmu lezenie nie jest dobre. Wiadomo, chyba, ze zachodzi taka koniecznosc to lezec.
Ja na poczatku jak lezalam to nawet wymiotowalam z tego wszystkiego. Organizm pomalu sie przyzwyczaja. Mimo tego, ze leze 3 miesiac tez bola plecy, odcinek szyjny, krzyz to chyba zalezy tez w jakiej pozycji sie lezy, jak poduszke ułoży. Mi najwygodniej lezy sie w sypialni, czasami jak ide do salonu lezec to bardziej bola kosci, narozik mniej wygodny.

Ja mam napisane na wypisie oszczędny tryb życia, lekarz nigdy nie powiedział mi że mam lezec. Zawsze mówi że mam o sobie dbać. Ja leżę non stop od tygodnia i wariuje kręcę się na łóżku, bolą mnie biodra. Masakra.
To zwróć uwagę, czy po ruchu coś się pogarsza, a po leżeniu poprawia. Generalnie z tego, co czytam wynika, że dziś się już odchodzi od nakazywania leżenia na rzecz oszczędzającego trybu życia. Podobno nie wykazano, że leżenie ma wpływ na zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego. Niemniej, w bardzo trudnych przypadkach leżenie jest konieczne. Każdy organizm kobiety jest inny i to też niestety nasza praca, żeby zaobserwować, jak na co reagujemy. Dziewczyny piszą tu, że przy leżeniu poprawia się im szyjka. Ja też jak leżę, mam mniejsze bóle. Ale to prawda, że samo leżenie może wywołać problemy, bo osłabia mięśnie, możesz być obolała. Po prostu trzeba dojść do tego, co dla Ciebie konkretnie jest korzystne.

reklama
Mi kazali się oszczedzac ale jak cos zrobilam to czułam napiecie. Najbardziej jak na kompie właczylam poczte z pracy :D niby nie fizyczna robota ale najgorzej na mnie oddzialuje. Unikac tez gwałtownych ruchów, mi kazali spowolnić, bo przy stawaniu się za bardzo zrywam :d
Praca przy kompie jest masakrą, człowiek nawet nie wie, jak bardzo się czasem napina przy takim siedzeniu, nawet w zdrowej ciąży kiedyś zalecało się maks 4h dziennie.

Do góry