reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja panelu Ana nie robilam. Jak wyszedl mi APS to i tak wiedzialam ze bedzie heparyna. I dobrze ze jak Ci tak skoczyly te d dimery to zwiekszyl Ci heparyne. Ja nigdy nie mialam wiecej niz 600 ale mam dawke 0.8. Ja anty xa tez nie robila bo po 1 w mieście nikt tego badania nie robi a do tego mowia ze przy neoparinie ono jest niemiarodajna. Ale za to aptt i fibrynogen i plytki krwi i dimery najwazniejsze.

reklama
U nas robia te badania. Toczen to straszna choroba ale da się na sterydach donosić ciaze. Ja po poronieniu mialam mialam wątpliwego tocznia i jak zaczęłam grzebac więcej w mojej immunologii to powychodziły kwiatki. Anty ds dna wykonuje sie w przypadku SLE czyli tocznia- ja mam dodatnie . Stad zaczęłam zglebiac wiedze. Niestety w tym przypadku nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to czy to poczatek tocznia czy on sie nasili czy będzie w uspieniu. Poki co nie chce o tym myśleć.

Tak naprawdę żaden lekarz nigdy nie odpowie na pytanie dlaczego były straty. Do wszystkiego musialam dochodzic sama.
W ostatniej ciazy pekl pęcherz plodowy i nie wiadomo czy moj organizm zwalczyl ciaze, czy to było zakażenie (nikt mi wymazow nie robił). Po badaniu hispat okazało sie ze w pepowinie bylo duzo skrzepow i nawet gdyby sytuacja z pęknięciem nie mialaby miejsca to i tak miałabym male szanse na donoszenie wlasnie przez aps.
Dlatego tak wazne jest by w trakcie ciąży robić badania: posiewy, ddmery, przepływy, badać szyjkę.
Dosyc tych medycznych smutow. Chwalcie się co Wam Mikolaj przyniósł ? :D

Widzisz u mnie ApS musial sie uaktywnic w 2 ciaz tej straconej. Bo 1 bez zadnej wiedzy i lekow donoszona. Tocznia nie zazdroszcze. Musisz byc czujna. Zeby uważać na swoje organy. Z reszta APS też zwalcza organy a do tego wysokie ryzyko udaru i zakrzepicy. Immunologia jest straszna. Ja sie przerazilam swoimi wynikami ale bede czujna. I masz racje wiedzy nigdy nie za wiele. Ja po stracie tez duzo czytalam zeby wiedziec jak rozmawiac z lekarzami.

A co do Mikolaja. U mnie byl tylko u corki. Odziwo bala sie go i czekala na dziadka az z Nia przeszuka pokoj. Ale byla radocha.

No to kiepski ten lekarz, bo ja jak miałam 26 mm w 18 tc (pierwsza ciąża, nie liczę jednej biochemicznej) to już było wskazanie do szwu, gin wystraszył mnie bardzo. Dał mi Luteine, Duphaston w dużej dawce, magnez i od razu wział posiew, nastepna wizyte miałam 3 dni póżniej, gdzie szyjka miała 38 mm.. ale 2 tyg później 25 mm i rozwarcie na mały opuszek, dostałam skierowanie do szpitala, założyli mi szew w 22 tyg na szyjkę 23mm i rozwarcie zewn.na duży opuszek.
Lekarz pozwolił mi pochodzić po domu, ale mam na wszelkie sposoby unikać infekcji, dlatego już nawet luteiny nie biorę, jedynie sporo duphastonu, trivagin, macmiror 2x w tygodniu i masę suplementów ;)

Czyli teraz nawet nie wiesz ile mm ma Twoja szyjka? Masz zalecone coś prewencyjnie na infekcje?
Lezalam w szpitalu 2 tyg. i przedwczoraj znienacka mnie wypisali mimo leukocytow w moczu na co biore Furaginum Urosept i wit.c od 3 dni. Podobno posiew moczu wyszedl jalowy mimo tych leukocytow. Luteine 3×100 mg i Duphaston 2×1 biore od poczatku ciazy ale po zalozeniu szwu luteine kazali mi odstawic zebym nic sobie tam nie pchala do pochwy. Zadnych lekow profilaktycznych przeciw infekcjom mi nie dali. Posiewu z pochwy po szwie tez mi nie zrobili tylko te badanie przez palce przedwczoraj i usg plodu 3 dni temu. W ogole poczulam sie przedwczoraj tak jakby mnie wypisali bo szukali miejsca na oddziale. A lezalam w szpitalu wojewódzkim. Teraz biore luteine 2×2 pod jezyk, magnez, żelazo, femibion, heparyne 0,4 ml no i leki powyżej.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny jak to jest z tymi leukocytami o erotrycami? Podobno jesli jest w polu wodzenia od 1-3 to jest norma, a widze, e Wy tu piszecie , ze je macie to jest zle. Macie ich o wiele wiecej?

U mnie Mikołaja poki co nie bylo , ale pewnie wieczorem wpadnie jak M bedzie wracal z pracy ;p
Do mojego M przyszedl za to w wydaniu kalendarza adwentowego i na kazdy dzien przyniosl maly upominek, male zadanie albo cos dla nas wspolnego. Jedna z dziewczyn z innego forum mnie zainspirowala, a ze ten miesiac jest dla nas bardzo trudny ze względu na to, ze właśnie Franek bylby z nami juz prawie 2 miesiace i to do niego przyszedlby Mikolaj i dla niego bylyby prezenty pod choinka, ale niestety stalo sie inaczej. Postanowilam nam tem miesiac jakos umilic)

Bylam tez ostatnio na wizycie u malucjow wszystko ok. Z OM we wtorek bylo 10t2d a z usg 10t3d. Prenatalne mam 17.12 to bedzie z om 11t7d teraz sie zastanawiam czy nie za wcześnie? Choc w rejestracji Pani mowila, ze jest z ok z usg bedzie 12t2d

Do góry