reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Jejku dzięki dziewczyny za pocieszenie bo naprawde mialam zalamke jak trafilam na izbe przyjec. Wczoraj po tym szpitalu jak wrocilam do domu czulam sie mega zmeczona. Ale to pewnie emocje.. Chyba nigdy tak nie czekalam na swieta i nowy rok jak teraz ;) @Wiewióreczka87 Tak mialam mierzona szyjke 3 tyg wcześniej i miala 24mm no i lekarz nawet nic nie wspomnial, wyczytalam to dopiero poxniej w karcie ciąży. To znany lekarz i zaufalam mu. Później powiedzial ze i tak by mi szwu wtedy nie zalozyli bo zawsze to ryzyko i przy pierwszej ciazy sie tak szybko szwu nie zaklada. No ale trzeba bylo mnie w takim razie umowic na wizyte np za tydz.a nie za 3 tyg. Ehhh szkoda słów

No to kiepski ten lekarz, bo ja jak miałam 26 mm w 18 tc (pierwsza ciąża, nie liczę jednej biochemicznej) to już było wskazanie do szwu, gin wystraszył mnie bardzo. Dał mi Luteine, Duphaston w dużej dawce, magnez i od razu wział posiew, nastepna wizyte miałam 3 dni póżniej, gdzie szyjka miała 38 mm.. ale 2 tyg później 25 mm i rozwarcie na mały opuszek, dostałam skierowanie do szpitala, założyli mi szew w 22 tyg na szyjkę 23mm i rozwarcie zewn.na duży opuszek.
Lekarz pozwolił mi pochodzić po domu, ale mam na wszelkie sposoby unikać infekcji, dlatego już nawet luteiny nie biorę, jedynie sporo duphastonu, trivagin, macmiror 2x w tygodniu i masę suplementów ;)

Czyli teraz nawet nie wiesz ile mm ma Twoja szyjka? Masz zalecone coś prewencyjnie na infekcje?

reklama
Ja po wizycie, szyjka bez zmian :) Trzyma fason mimo braku szwu, część zamknięta ma 33 mm, ale gin mówił, że większość lekarzy zmierzyłaby na 40 mm. Na Colę w moczu przepisał mi Monural 2 saszetki, wymazu z szyjki nie zrobił. Powiedział, że nie ma wskazania, u mnie szyjka dostała przez skurcze, a nie bakterie.
Jak często chodzicie na usg? Ja co 1,5 tygodnia, prywatnie, splajtuję niedługo....

Ja po wizycie, szyjka bez zmian :) Trzyma fason mimo braku szwu, część zamknięta ma 33 mm, ale gin mówił, że większość lekarzy zmierzyłaby na 40 mm. Na Colę w moczu przepisał mi Monural 2 saszetki, wymazu z szyjki nie zrobił. Powiedział, że nie ma wskazania, u mnie szyjka dostała przez skurcze, a nie bakterie.
Jak często chodzicie na usg? Ja co 1,5 tygodnia, prywatnie, splajtuję niedługo....

To super :) a bakteria niedługo się zgubi :))
Ja ostatnio byłam co tydzień, teraz co dwa tyg :-( też czuje plajte na plecach, a jeszcze jesteśmy w trakcie remontu, święta i inne wydatki :o jutro znowu na krew, mocz ale pociesza mnie myśl że to beda dobrze spożytkowane pieniążki :D

A miałyście podwyższone D-dimery? Podobno przy leżeniu jest większe ryzyko zakrzepicy. Ja biorę heparynę od początku ciąży, a i tak wyszły mi 691 :( Jest się czym przejmować?

@Naysan ja dziś pokazałam ginowi Ddimery 1230 i jeszcze gorsze APTT i powiedział, że to normalne ciążowe wyniki. W ciąży do 2000 mogą wynosić Ddimery i to jest norma. Więc nie przejmuj się :)

@Naysan bardzo dobry wynik. Moj ginekolog utrzymuje mi d dimery na poziomie 400-600 i w takiej wysokiej ciazy to super wynik. Oczywiście pomaga heparyna. Co do Aptt mi teraz teraz mocno wzroslo a byly super wyniki. Mówił ze w 3 tr rosnie. D dimery moga b6c na poziomie do 2000 ale nie w za wczesnej ciazy tylko pod koniec czyli moga one rosnac w miare wzrostu ciazy ale nie tak ze w 1 czy 2 tr sa tak wysokie. Ja jak stracilam syna mialam wysokie dimery. Ja tydzien temu d dimery mialam 370 a aptt 32.

Zapomnialam napisac ze mojej siostry znajoma ma toczen i aps i udalo jej sie donosic ciaze na heparynie mimo ze toczen to strasznie ciezka choroba. Alr jest male ale. Heparyna spowodowala u niej osteoporoze kosci. I z tego co zaglebilam temat i mowil mi lekarz Heparyna moze wyplukiwac szpik i wapno stad takei skutki uboczne. Po ciazy radzila ro sprawdzic.

@BaskaW da sie donosić ciąże przy toczniu sama mam przeciwciala anty ds dna w panelu ANA3 i aps i biore heparyne a dodatkowo musialam brac steryd do 20tc.
Faktycznie ddmery w ciazy moga osiągnąć wysokość 2000 ale to wszystko zależy od tego jak szybko przyrastaja. Ja przy ddmerch 1700 zwiększyłam dawke heparyny. Takim serio wiarygodnym badaniem mowiacym o tym czy dawka heparyny jest ok jest anty xa ale go nie robiłam. Zwiększylam heparyne zgodnie z zaleceniami immunologa.
@Wiewióreczka87 bardzo cieszę sie ze wszystko git. Mimo to naciskałabym gina na posiew. Jemu zajmie to jedynie 2 min a Ty będziesz pewna ze nic tam się nie dzieje :)

@BaskaW da sie donosić ciąże przy toczniu sama mam przeciwciala anty ds dna w panelu ANA3 i aps i biore heparyne a dodatkowo musialam brac steryd do 20tc.
Faktycznie ddmery w ciazy moga osiągnąć wysokość 2000 ale to wszystko zależy od tego jak szybko przyrastaja. Ja przy ddmerch 1700 zwiększyłam dawke heparyny. Takim serio wiarygodnym badaniem mowiacym o tym czy dawka heparyny jest ok jest anty xa ale go nie robiłam. Zwiększylam heparyne zgodnie z zaleceniami immunologa.
@Wiewióreczka87 bardzo cieszę sie ze wszystko git. Mimo to naciskałabym gina na posiew. Jemu zajmie to jedynie 2 min a Ty będziesz pewna ze nic tam się nie dzieje :)

Jestem zszokowana ilością Twojej wiedzy medycznej :-)
Podejrzewam, że po tej ciąży będziesz bardziej rozeznana niż niejedna pielegniarka na oddziele :) wow!

reklama
@Zzzzzz masz przeciwciala tocznia - czyki aps czy masz toczen rumieniowaty? Bo to jest roznica. Toczen rumieniowaty to straszna choroba ja np ma Selena Gomez. A koleżanka ma toczen rumienowaty w którym ciaza jest niebezpieczna i kiedys jak kobieta na to chorowala to w ogole dzieci nie mogla miec.

Do góry