reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja mialam robione badania polowkowe przez mojego lekarza prowadzacego i powiedzial, ze zmierzy mi szyjke, bo juz się skracala, a aparat byl dokladniejszy, niz ten co bylam zawsze badana.

@Wiewióreczka87 było ok 1/4 kubeczka, ale nie przyjęli w ALABie na posiew, powiedzieli, że za mało :( W ogóle mi powiedzieli, że posiew w ciąży robi się bardzo rzadko, w wyjątkowych sytuacjach. Nie wiem, czemu tak. Zapytam lekarza w niedzielę na wizycie, co on na to. Kiedy miałaś wymaz z pochwy ostatnio pobierany?
Jeśli bierzesz luteinę, to na wymaz z pochwy najlepiej idź rano przez aplikacją. Położne powinny sobie z tym tak czy tak poradzić, ale lepiej im i sobie ułatwić. Ja biorę 6 globulek, a pamiętam, że panie stwierdziły, że nie było "tam" tak źle, jak czasem bywa. Myślę, że są do tego przyzwyczajone.

@Naysan jeszcze nigdy nie miałam posiewu, jutro pierwszy raz chcę zrobić. Gina mam na 19 - mogę wziąć rano Lutkę?
Jak dobrze, że jest to forum...

Mi w Diagnostyce przyjęli właśnie 1/4 kubka. Każdy lab inaczej pewnie.

@Naysan jeszcze nigdy nie miałam posiewu, jutro pierwszy raz chcę zrobić. Gina mam na 19 - mogę wziąć rano Lutkę?
Jak dobrze, że jest to forum...

Mi w Diagnostyce przyjęli właśnie 1/4 kubka. Każdy lab inaczej pewnie.
Jeśli o 19:00 będziesz mieć pobierany materiał, to spokojnie rano możesz wziąć. Kurcze, mój lekarz nigdy mi nie robił wymazu, zawsze mnie kieruje do centrum mikrobiologii z tym.

Mnie wczoraj w nocy po umyciu bolal brzuch polozylam sie i przestalo. A w nocy jakos ok 1 znowu mnie obudziło twardnienie i bol brzucha wzielam dodatkowa nospe. Masakra kiedy to sie skonczy. Juz nawet nie mam sily panikowac. Wszystko biore na przeczekanie.

Dziewczyny jak robicie z nospa? Ja np jak biore 3x1 nospy max to jest max dawka dzienna i np boli brzuch i musze wziac 4 tab?? Moge?? Czy lepiej pozniej omonac jedna dawke?

Próbowałam dziś zrobić posiew moczu, ale przy mojej aktualnej pojemności pęcherza okazało się, że nie bardzo jestem w stanie tyle nasikać - w nocy wstaje po kilka razy. Tak więc ostatecznie zrobią mi tylko badanie ogólne, a posiew następnym razem, muszę wykombinować, jak to zrobić.

Co do mierzenia szyjki w połówkowych - teraz są zalecenia, żeby to robić, ale jak dzwoniłam po różnych miejscach, żeby się umówić, to nigdzie nie było takiej praktyki. Wydaje mi się, że jak się zgłosi, że ma się w tym temacie obawy, to powinni zmierzyć, no kurde, przecież lekarz powinien czuć jakąś odpowiedzialność. W pierwszym trymestrze to jeszcze jestem sobie w stanie wyobrazić, że przy braku wskazań odmówi, ale przy połówkowym? Przecież to jest ten moment, kiedy nawet w całkowicie zdrowych ciążach zaczyna się kontrolować szyjkę.

Są takie pojemniki na posiew moczu z płytką - tam potrzeba niewielkiej ilości. Miałam ostatnio problem z wykupieniem ale może tam gdzie mieszkasz są bez problemu dostępne

reklama
Dziewczyny jak robicie z nospa? Ja np jak biore 3x1 nospy max to jest max dawka dzienna i np boli brzuch i musze wziac 4 tab?? Moge?? Czy lepiej pozniej omonac jedna dawke?

Mi w szpitalu dali w jednym dniu 4 tabletki.
A macie biegunke po tych tabletkach wszystkich?
Ja biore magnez i nospe i wczoraj apap na ból głowy i ciagle do wc biegam ;(

Do góry