reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

A jak sie wykonuje posiew szyjki? Jest to jakies obowiazkowe badanie? Gubie sie w tym wszystkim- posiew to ja mialam ale moczu tylko [emoji848]

reklama
Wlasnie ja juz sie zatraciłam- bo dziewczyny piszą posiew i w sumie nie wiem o co chodzi [emoji52]
A wymaz to nie jest cytologia? ;o
Kurka nie ogarniam [emoji52]

Tak około 4 dni. W tej ciąży borykam się z tym od początku. Po wyleczeniu biorę profilaktycznie żuravit i piję kilka szklanek herbaty pokrzywowej. W poprzedniej ciąży gdy wyszły mi po prostu liczne bakterie ( bez szczegółowego posiewu) lekarz zapisał mi Monural.
ok, to jeszcze zdążę z tym do wizyty, dzięki

Posiew z szyjki macicy jest badaniem mikrobiologicznym wykorzystywanym w diagnostyce i kontroli leczenia zakażeń intymnych. Materiał do badania uzyskuje się przez pobranie wymazu z kanału szyjki macicy. Posiew z szyjki macicy znajduje zastosowanie przede wszystkim w rozpoznawaniu infekcji przenoszonych drogą płciową. Wymaz z szyjki macicy pozwala zdiagnozować przyczynę zapalenia szyjki macicy.

wymaz to jest sposób pobrania materiału - że się bierze patyczek i pobiera wymaz, więc to dotyczy pochwy albo nosa, gardła, a posiew to znaczy, że w laboratorium hodują bakterie, grzyby, to może być z wydzieliny pochwowej, moczu, tak jak z wielu innych materiałów

@Audia20 zaleca się aby szyjke mierzyl ten sam ginekolog na tym samym sprzecie. Po założeniu pessara według pierwszego ginekologa w szpitalu szyjka miala 29mm według ordynatora 20mm wedlug mojej gin 32 mm...
Posiew moczu a szyjki to 2 różne rzeczy ;) posiew z szyjki daje obraz tego czy na szyjce sa bakterie a posiew moczu pokazuje czy bakterie sa w moczu. Obydwa badania daja obraz tego jakie konkretnie to sa bakterie .

Widomo, że posiew z moczu sprawdza, co jest w moczu, a z pochwy co w pochwie :) Ale tak apropos - jak się źle pobierze mocz, to czasem wychodzą w nim pochwowe bakterie. Kiedyś tak miałam i dostałam dokładną instrukcję, jak pobrać mocz, żeby tylko to, co w moczu wyszło w badaniu - że najpierw trzeba się dokładnie umyć jakimś łagodnym żelem, ale nie antybakteryjnym, potem trochę odsikać, przerwać sikanie i zacząć od nowa łapiąc środkowy strumień moczu. Nie miałam pojęcia o takich rzeczach.

reklama
Do góry