reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej dziewczynki. Jak tam wasze szyjki? Jak się czujecie? Dzisiaj minal rowny tydzien od kad wyszlam ze szpitala i leze plackiem w domu. Ale jutro chyba bede musiala wyjsc na jakas godzine-poltorej z domu. Myslicie ze cos zlego moze sie wydarzyc w tym czasie? Wiekszosc tego czasu bede siedziec, ale musze sie wgramolic na 3 pietro.. A moze jednak lepiej zostac w domu? Sama nie wiem .W poniedzialek wizyta u lekarza, ktorej sie az boje...
Miałam wczoraj kontrolę. Szyjka calkiem ładnie jak na mnie - 15mm, zamknięta. Za 2tyg kolejna wizyta kontrolna i tydzień później wizyta kontrolna ze ściagnieciem pessara. Chociaż moja gin jakoś niechętnie podeszła, że ona ma to robić, a nie w szpitalu, bo czasami po ściągnięciu od razu akcja porodowa się zaczyna.
Nie wiem czy bym na Twoim miejscu ryzykowała z wyjściem... Może gdyby nie to 3 piętro.. Ja bym z moją szyjką np na żadne schody się nie pchała. Ale to Ty musisz wiedzieć jak się czujesz i na ile możesz sobie pozwolic :)

reklama
Ja dzisiaj musialam sie wybrac do laboratorium zrobic badania bo w czwartek mam wizyte. Nie bylo mnie prawie 2 godz w domu ale w tym dlugo w aucie pozycja polezaca. Ja np mam w domu schody domek pietrowy i unikam ich jak ognia. Rano jak zejde do salonu tak ide na gore dopiero ppd prysznic i starsznie brzuch po tym twardnieje. Od paru dni wchodze po nich na czworaka i jakos mi lepiej. Tez sie boje wizyty ale staram sie myslec pozytywnie. Juz mam spory brzuszek a dopiero 19 tc. Trzymam za Nas wszystkie kciuki. Ja leze cale dni ale od poniedzialku Maz wraca do roboty bedzie troxhe teudniej.

Dziewczyny czy Wy wspolzyjecie ze swoimi mezamo/ partnerami.??? Bo mi nic lekarz nie mowi a ja nie pytalam ale kategorycznie zabronilam mezowi nawet o tym myslec.

Dziewczyny, pozwoliłam sobie napisać bo też mnie lekarz nastraszył szyjką. W czwartek miałam połówkowe i moj gin. stwierdził, że szyjka mi się brzydka zrobiła. Obecnie równo 3 cm, plus brzydko spięty brzuch. Przypisał mi no-spę forte 3x1 i w razie mocnego spięcia scopoloan w czopkach. Za 2 tygodnie mam przyjść na kontrolę. Mam się bać? To moja pierwsza ciąża i szczerze zielona jestem jesli chodzi o te szyjki, twardnienie brzucha, spinanie macicy itp. Niemniej jednak trochę się zmartwiłam :(

Dziewczyny, pozwoliłam sobie napisać bo też mnie lekarz nastraszył szyjką. W czwartek miałam połówkowe i moj gin. stwierdził, że szyjka mi się brzydka zrobiła. Obecnie równo 3 cm, plus brzydko spięty brzuch. Przypisał mi no-spę forte 3x1 i w razie mocnego spięcia scopoloan w czopkach. Za 2 tygodnie mam przyjść na kontrolę. Mam się bać? To moja pierwsza ciąża i szczerze zielona jestem jesli chodzi o te szyjki, twardnienie brzucha, spinanie macicy itp. Niemniej jednak trochę się zmartwiłam :(
Ja mam dluzsza szyjke bo 3.8 cm. Przynajmniej tyle ostatnio mialam tylko ze miekka. Od 5 tyg leze doslownie wstaje tylko do wc i pod prysznic wiec na twoim miejscu tez bym uwazala jeżeli lekarz twierdzi ze brzydka. Jezeli chodzi o leki to ja biore jeszcze duzo magnezu. Luteine i duphostan.

Ja mam dluzsza szyjke bo 3.8 cm. Przynajmniej tyle ostatnio mialam tylko ze miekka. Od 5 tyg leze doslownie wstaje tylko do wc i pod prysznic wiec na twoim miejscu tez bym uwazala jeżeli lekarz twierdzi ze brzydka. Jezeli chodzi o leki to ja biore jeszcze duzo magnezu. Luteine i duphostan.
Dziękuję za odpowiedź. Byłam na luteinie i duphastonie przez pierwszy trymestr. Od 15 tygodnia biorę Aspargin i sorbifer. Wcześniej furaginę i macmiror 500 bo mi się infekcją przypałetała. Teraz na tej no-spie jestem.
Poczytałam sobie trochę o tej szyjce i czytam ten wątek, cofam się do wcześniejszych wpisów i nie napawa mnie to optymizmem. To moja pierwsza ciąża, wiek 34 lata i mam w związku z nią coraz więcej stresu... wczęśniej malutka miała torbiele splotów naczyniówkowych, na szczęście się wchłonęły, to teraz ta szyjka spędza mi sen z powiek.

reklama
Dziękuję za odpowiedź. Byłam na luteinie i duphastonie przez pierwszy trymestr. Od 15 tygodnia biorę Aspargin i sorbifer. Wcześniej furaginę i macmiror 500 bo mi się infekcją przypałetała. Teraz na tej no-spie jestem.
Poczytałam sobie trochę o tej szyjce i czytam ten wątek, cofam się do wcześniejszych wpisów i nie napawa mnie to optymizmem. To moja pierwsza ciąża, wiek 34 lata i mam w związku z nią coraz więcej stresu... wczęśniej malutka miała torbiele splotów naczyniówkowych, na szczęście się wchłonęły, to teraz ta szyjka spędza mi sen z powiek.
Wazne, ze gin zwrocil na to uwage. Teraz wiesz z czym walczysz. Tak jak dziewczyny mowia duzo lez zobaczysz co wyjdzie na kontroli. Zawsze moga jeszcze szew zalozyc ;*

Do góry