reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej dziewczynki. Jak tam wasze szyjki? Jak się czujecie? Dzisiaj minal rowny tydzien od kad wyszlam ze szpitala i leze plackiem w domu. Ale jutro chyba bede musiala wyjsc na jakas godzine-poltorej z domu. Myslicie ze cos zlego moze sie wydarzyc w tym czasie? Wiekszosc tego czasu bede siedziec, ale musze sie wgramolic na 3 pietro.. A moze jednak lepiej zostac w domu? Sama nie wiem .W poniedzialek wizyta u lekarza, ktorej sie az boje...
Miałam wczoraj kontrolę. Szyjka calkiem ładnie jak na mnie - 15mm, zamknięta. Za 2tyg kolejna wizyta kontrolna i tydzień później wizyta kontrolna ze ściagnieciem pessara. Chociaż moja gin jakoś niechętnie podeszła, że ona ma to robić, a nie w szpitalu, bo czasami po ściągnięciu od razu akcja porodowa się zaczyna.
Nie wiem czy bym na Twoim miejscu ryzykowała z wyjściem... Może gdyby nie to 3 piętro.. Ja bym z moją szyjką np na żadne schody się nie pchała. Ale to Ty musisz wiedzieć jak się czujesz i na ile możesz sobie pozwolic :)

reklama
Ja dzisiaj musialam sie wybrac do laboratorium zrobic badania bo w czwartek mam wizyte. Nie bylo mnie prawie 2 godz w domu ale w tym dlugo w aucie pozycja polezaca. Ja np mam w domu schody domek pietrowy i unikam ich jak ognia. Rano jak zejde do salonu tak ide na gore dopiero ppd prysznic i starsznie brzuch po tym twardnieje. Od paru dni wchodze po nich na czworaka i jakos mi lepiej. Tez sie boje wizyty ale staram sie myslec pozytywnie. Juz mam spory brzuszek a dopiero 19 tc. Trzymam za Nas wszystkie kciuki. Ja leze cale dni ale od poniedzialku Maz wraca do roboty bedzie troxhe teudniej.

Dziewczyny czy Wy wspolzyjecie ze swoimi mezamo/ partnerami.??? Bo mi nic lekarz nie mowi a ja nie pytalam ale kategorycznie zabronilam mezowi nawet o tym myslec.

Dziewczyny, pozwoliłam sobie napisać bo też mnie lekarz nastraszył szyjką. W czwartek miałam połówkowe i moj gin. stwierdził, że szyjka mi się brzydka zrobiła. Obecnie równo 3 cm, plus brzydko spięty brzuch. Przypisał mi no-spę forte 3x1 i w razie mocnego spięcia scopoloan w czopkach. Za 2 tygodnie mam przyjść na kontrolę. Mam się bać? To moja pierwsza ciąża i szczerze zielona jestem jesli chodzi o te szyjki, twardnienie brzucha, spinanie macicy itp. Niemniej jednak trochę się zmartwiłam :(

Dziewczyny, pozwoliłam sobie napisać bo też mnie lekarz nastraszył szyjką. W czwartek miałam połówkowe i moj gin. stwierdził, że szyjka mi się brzydka zrobiła. Obecnie równo 3 cm, plus brzydko spięty brzuch. Przypisał mi no-spę forte 3x1 i w razie mocnego spięcia scopoloan w czopkach. Za 2 tygodnie mam przyjść na kontrolę. Mam się bać? To moja pierwsza ciąża i szczerze zielona jestem jesli chodzi o te szyjki, twardnienie brzucha, spinanie macicy itp. Niemniej jednak trochę się zmartwiłam :(
Ja mam dluzsza szyjke bo 3.8 cm. Przynajmniej tyle ostatnio mialam tylko ze miekka. Od 5 tyg leze doslownie wstaje tylko do wc i pod prysznic wiec na twoim miejscu tez bym uwazala jeżeli lekarz twierdzi ze brzydka. Jezeli chodzi o leki to ja biore jeszcze duzo magnezu. Luteine i duphostan.

Ja mam dluzsza szyjke bo 3.8 cm. Przynajmniej tyle ostatnio mialam tylko ze miekka. Od 5 tyg leze doslownie wstaje tylko do wc i pod prysznic wiec na twoim miejscu tez bym uwazala jeżeli lekarz twierdzi ze brzydka. Jezeli chodzi o leki to ja biore jeszcze duzo magnezu. Luteine i duphostan.
Dziękuję za odpowiedź. Byłam na luteinie i duphastonie przez pierwszy trymestr. Od 15 tygodnia biorę Aspargin i sorbifer. Wcześniej furaginę i macmiror 500 bo mi się infekcją przypałetała. Teraz na tej no-spie jestem.
Poczytałam sobie trochę o tej szyjce i czytam ten wątek, cofam się do wcześniejszych wpisów i nie napawa mnie to optymizmem. To moja pierwsza ciąża, wiek 34 lata i mam w związku z nią coraz więcej stresu... wczęśniej malutka miała torbiele splotów naczyniówkowych, na szczęście się wchłonęły, to teraz ta szyjka spędza mi sen z powiek.

reklama
Dziękuję za odpowiedź. Byłam na luteinie i duphastonie przez pierwszy trymestr. Od 15 tygodnia biorę Aspargin i sorbifer. Wcześniej furaginę i macmiror 500 bo mi się infekcją przypałetała. Teraz na tej no-spie jestem.
Poczytałam sobie trochę o tej szyjce i czytam ten wątek, cofam się do wcześniejszych wpisów i nie napawa mnie to optymizmem. To moja pierwsza ciąża, wiek 34 lata i mam w związku z nią coraz więcej stresu... wczęśniej malutka miała torbiele splotów naczyniówkowych, na szczęście się wchłonęły, to teraz ta szyjka spędza mi sen z powiek.
Wazne, ze gin zwrocil na to uwage. Teraz wiesz z czym walczysz. Tak jak dziewczyny mowia duzo lez zobaczysz co wyjdzie na kontroli. Zawsze moga jeszcze szew zalozyc ;*

Do góry