reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny ja daje znać, Pessar zdjęty przedwczoraj (36+1) szyjka zgładzona praktycznie, rozpulchniona, rozwarcie na 1 lub 3 palce - zależy który lekarz to sprawdzał :p i od razu po wizycie na IP ze względu na złe przepływy. Teraz już niby są lepsze ale czekamy :) sterydy tez mi jeszcze dziś podali bo te kilka dni nadal przed terminem donoszenia jesteśmy
Trzymamy kciuki! :) tydzień napewno dacie radę

reklama
Dziewczyny ja daje znać, Pessar zdjęty przedwczoraj (36+1) szyjka zgładzona praktycznie, rozpulchniona, rozwarcie na 1 lub 3 palce - zależy który lekarz to sprawdzał :p i od razu po wizycie na IP ze względu na złe przepływy. Teraz już niby są lepsze ale czekamy :) sterydy tez mi jeszcze dziś podali bo te kilka dni nadal przed terminem donoszenia jesteśmy
A jak się czujesz po ściągnięciu pessara? Mnie pobolewa i lekko podpiekuje od dołu...

Mnie także boli i krwi trochę było, to chyba normalne, teraz jeszcze czop wychodzi bo to trzymali najwidoczniej wcześniej i ogólnie czuje się jakbym nie mogła stąpnąć na nogę bo boli całe spojenie :) ale lekarz powiedziała ze jeszcze główkę się da odepchnąć wiec jeszcze się aż tak nie wstawiła :) ale faktycznie jux praktycznie nie trzymał jak zdejmowała :)

Mnie także boli i krwi trochę było, to chyba normalne, teraz jeszcze czop wychodzi bo to trzymali najwidoczniej wcześniej i ogólnie czuje się jakbym nie mogła stąpnąć na nogę bo boli całe spojenie :) ale lekarz powiedziała ze jeszcze główkę się da odepchnąć wiec jeszcze się aż tak nie wstawiła :) ale faktycznie jux praktycznie nie trzymał jak zdejmowała :)
U mnie trzymał porządnie i odkąd go miałam to szyjka nawet nie drgnęła A miałam go 14 tygodni także się sprawdził. Ale stresik jest nadal mimo że tydzień bezpieczny(36+5). Też mam właśnie takie bóle od spojenia promieniuje na krzyż.

Cześć dziewczyny, chwilkę mnie tutaj nie było. Szyjka skrócona stwierdzona w 24+6, brak rozwarcia, 2,5 cm. Dzisiaj byłam na wizycie (30+6) szyjka ma 2,3 cm, brak rozwarcia. Biorę luteinę i magnez. Funkcjonuję w miarę normalnie, trochę leżakuję.
Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy któraś z was ćwiczy mięśnie Kegla przed porodem?
Pytałam dzisiaj ginekologa, czy nie ma przeciwskazań do takich ćwiczeń przy skróconej szyjce- powiedziała że nie. A czy wy macie jakieś informacje w tym temacie od swoich lekarzy?
To będzie mój pierwszy poród- trochę zaczynam się stresować- boję się też nacięcia/pęknięcia krocza- a te ćwiczenia podobno pomagają.
Ja ćwiczę mięśnie kegla, też czytałam o pozytywnym wpływie na przebieg porodu jak też dzięki ćwiczeniom można uniknąć nacięcia lub pęknięcia krocza czy wysilkowego nietrzymania moczu,
Myślę że warto:)
W książce, w której o tym czytałam zalecają 3 serie po 20 powtórzeń przy czym spinamy i wytrzymujemy 10 sekund podczas 1 powtórzenia :)

Ostatnia edycja:
hej Patka010890 jak tam u Ciebie sytuacja się ma?:)
Hej:) czytam Was codziennie ;) jestem z Wami chociaż mnie nie widać bo ciągle coś innego mam do "ogarniecia":)
U mnie w sumie bez zmian, szyjka podczas ostatniej wizyty w 30 tc 5mm , czyli tak jak miała w 28 tc, wiem że to niewiele ale najważniejsze że dalej się nie skraca jak było do tej pory ( 2 lub 4 mm w dół co dwa tygodnie);) wczoraj spakowałam się do szpitala , mam też już skompletowana cała wyprawkę, moge rodzić:p ale liczę oczywiście na conajmniej 34-36 tygodni :)
Wizytę mam pojutrze, w sobotę, także zobaczymy jak teraz wygląda ta moja szyjka ...ale jestem dobrej myśli i wierzę, że nic zlego się nie dzieje, a szyjka stoi w miejscu.
Dam znać ;)

A jak tam u Ciebie Kochana? Jak się trzymasz?

Ostatnia edycja:
Mam pytanko dziewczyny te które mają pessar,tez czasem czujecie takie rozpieranie w środku? Od czego to może być? Wstałam dziś rano z takim uczuciem. I jakby trochę piekło :|aplikuję jeszcze macmiror noc. Już się boje... I przemyślałam

Mam pytanko dziewczyny te które mają pessar,tez czasem czujecie takie rozpieranie w środku? Od czego to może być? Wstałam dziś rano z takim uczuciem. I jakby trochę piekło :|aplikuję jeszcze macmiror noc. Już się boje... I przemyślałam

Miałam pessar co prawda przez tydzień potem założono szew. To pieczenie to myśle ze jest od macmirroru... aplikuje go profilaktycznie co 2-3 dni na noc i tez odczuwam takie delikatne pieczenie po nocy od aplikacji i kolejnego dnia znika..

reklama
ja mam pessar ale nic takiego nie czuje, aczkolwiek jak lezałam w szpitalu dali mi macmiror i piekło mnie tam w środku masakrycznie tylko tak przez pierwsze 20min po aplikacji.

Do góry