reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

hej @Patka010890, a ostatnio nawet myslalam o Tobie:) w ogóle my w większości mamy jakieś zastoje na forum... ja w czw jak posiew wyjdzie dobry to będę miala pessar zakładany. Wyniki z posiewu beda jutro..

reklama
To dziwne bo mnie nic nie boli ale jest opuchlizna :baffled: zapytam lekarza w środę a jak nie to wizyta u specjalisty ehhh :/
moze masz hemoroidy ale łagodne:) tam jest kilka grup, nie zawsze tez sa w stanie zapalnym..i co najwazniejsze nie zawsze są krwiaki..bo to one powodują ból. Także pewnie masz lagodne guzki:) takich to chyba nawet sie nie leczy i nic z nimi nie robi. Takich juz"wygojonych" tez troche mam i to trzeba chirurgiczne usuwać albo sie do nich przyzwyczaić niestety...

Pytam bo też mam szew a stosuje macmirror i już się wystraszyłam, że i mój szew się rozpuści...
No odezwałaś się w końcu?! Martwią się o Ciebie...ale cieszę się,że wszystko dobrze!!! Ja narazie uniknelam szwu, posiew mam pierwszy zrobiony i jest jalowy:) dzis 27+2 coraz bliżej pierwszego levelu. Chociaż mam wyrzuty sumienia bo dziś dużo na tej Komunii siedziałam i boli mnie podbrzusze. ..

moze masz hemoroidy ale łagodne:) tam jest kilka grup, nie zawsze tez sa w stanie zapalnym..i co najwazniejsze nie zawsze są krwiaki..bo to one powodują ból. Także pewnie masz lagodne guzki:) takich to chyba nawet sie nie leczy i nic z nimi nie robi. Takich juz"wygojonych" tez troche mam i to trzeba chirurgiczne usuwać albo sie do nich przyzwyczaić niestety...
Dzięki za odpowiedź, trochę się uspokoiłam i naprawdę współczuję bólu, na pewno to nic miłego ból w tych okolicach, jakbyśmy jeszcze miały mało w tych naszych ciążach :( ale czego się nie robi dla naszych małych szkrabow :)

Cześć Dziewczyny! To mój pierwszy post.. wczoraj dowiedziałam sie ze moja szyjka ma tylko 24 mm a to dopiero 17 tydzień ciąży.. w przyszłym tygodniu zakładamy pessar. Strasznie sie tym zmartwiłam .. 4 lata temu straciłam synka w 20 tyg ciąży po upadku ze schodów ale teraz przypuszczam ze przyczyniła sie do tego tez ta moja szyjka.. czy któraś z was miała podobna długość szyjki i udało sie donosić ciąże chociaż do 36 tyg ? Strasznie sie boje
Ja od 17 tc mam 18 mm, a jestem juz w 31+4 tc.

Jeżeli posiew jest jałowy (bez bakterii ) wynik będzie w ciągu 3 dni, jeżeli coś rośnie nawet do 7 dni trzeba czekać na wynik, ponieważ muszą sprawdzić na jakie antybiotyki bakterie są wrażliwe.
Laboratoria pracują również w weekendy wiec jak posiew został wysłany wczoraj myślę, że do czwartku będzie wynik.
Mój lekarz powiedział, że warunkiem założenia czegokolwiek (pessar/szew) jest jałowy posiew!
Jakiekolwiek bakterie trzeba leczyć, a pisząc o zamykaniu szyjki miałam na myśli zamykanie szwem czy pessarem ale w przenośni ;) chodziło mi o zabezpieczenie szyjki :)
Ach juz rozumiem.. Sorki dopiero od wczoraj zagłębiam sie w ten temat.. w takim razie mam nadzieje ze uda sie go założyć w ten czwartek.
A czy w związku z szyjka powinnam w jakiś specjalny sposób leżeć tak żeby jej nie obciążać ? Czy mogę np siedziec na fotelu z podnóżkiem w pozycji półleżącej ? Bardzo dziękuje za odpowiedzi:)

Ach juz rozumiem.. Sorki dopiero od wczoraj zagłębiam sie w ten temat.. w takim razie mam nadzieje ze uda sie go założyć w ten czwartek.
A czy w związku z szyjka powinnam w jakiś specjalny sposób leżeć tak żeby jej nie obciążać ? Czy mogę np siedziec na fotelu z podnóżkiem w pozycji półleżącej ? Bardzo dziękuje za odpowiedzi:)
Leżenie na prawym lub lewym boku chociaż bardziej preferowany lewy no i można na plecach tylko sobie położyć coś pod nogi żeby były ciut wyżej :) ja się tak ratuje od 4 tygodni ;)

Cześć Sprightly! Mam nadzieje ze pessar rownież utrzyma moja szyjkę i będę mogła tak jak Ty bez strachu trochę pochodzić.. Narazie dosłownie drżę ze strachu jak musze wstać. W czwartek Gin ma mi go założyć moze poczuje sie trochę pewniej ?

Na pewno założenie pessaru mi pomaga, choćby to był efekt placebo :) ale wiecie te 3 km to jest z samego chodzenia do toalety, do kuchni itp praktycznie... żadnych ekstra spacerów :) na szkole rodzenia wsiadam pod blokiem i wysiadam pod szpitalem wiec jest to takie minimum aktywności :)

reklama
Wspaniale! :)A czy masz założony pessar czy szew ? Rozumiem ze Twoja szyjka stanęła na 18 mm i więcej sie nie skracała ?
W 18+6 tc zalozyli mi szew. Po szwie wydluzyla sie do 22 mm i tak wytrzymala okolo 8 tygodni, potem spadla do 15 mm (nie wiem dlaczego, bo caly czas niezmiennie leze); po dwoch tygodniach, tj na wizycie 9 maja wrocila do 18mm. Bezposrednio po szwie przez 6 tygodni wstawalam doslownie tylko do wc, a od 25 tc wstaje rowniez na posilki; poczatkowo lezalam na bokach, potem mialam faze na lezenie na plasko, a teraz-z uwagi na brzuch-znowu wrocilam do lezenia na bokach.

Do góry