reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja muszę stwierdzić, że im dalej tym gorzej mi się leży... brzuch coraz większy, trudniej znaleźć sobie pozycję do tego maluch napiera i mam wrażenie, ze zaraz mi wypadnie, biegam tez co chwile do toalety, wieczny ucisk na pęcherz... podobno... ale nie wiem czy inne kobiety też tak to odczuwają
Jak bym czytała o sobie :) ja jestem w 32 tyg ciazy szyjka mi się skrocila do 2 cm dużo leżę a jak już muszę wstać to mam tak samo ucisk taki na pęcherz jak by mial się poród zacząć :( ogólnie to jak siedzenie na bombie nie wiadomo czego się spodziewać ale trzeba być dobrej myśli. W którym tc jesteś?

reklama
Jak bym czytała o sobie :) ja jestem w 32 tyg ciazy szyjka mi się skrocila do 2 cm dużo leżę a jak już muszę wstać to mam tak samo ucisk taki na pęcherz jak by mial się poród zacząć :( ogólnie to jak siedzenie na bombie nie wiadomo czego się spodziewać ale trzeba być dobrej myśli. W którym tc jesteś?
32+5 :) i szyjka 19 mm, wiec jesteśmy w podobnej sytuacji

Dziewczyny a mówił Wam cos lekarz do którego tygodnia musicie leżeć? Mi coś wspomniał że po 34 tygodniu bede mogla trochę poluzowac a jak uda mi się dorwać do 37 tygodnia to będzie idealnie. I jeszcze jedno bo chyba się pogubiłam. Jutro mam 31+0 Tc. Czyli że wejdę w 32 tak? I za tydzień będę mieć skończony 32?bo tez lejarz wspominał że dotrwanie do 32tc to takie minimum z minimum.
I serdeczne gratulacje dla tych z Was ktore osiągnęły 37 tc. Zazdroszczę :rolleyes:

Dziewczyny, czy ocena zdolności do naturalnego porodu jest oceniana przed ściągnięciem szwu? Jak to u Was wyglądało?

:o:o
Dziewczyny a mówił Wam cos lekarz do którego tygodnia musicie leżeć? Mi coś wspomniał że po 34 tygodniu bede mogla trochę poluzowac a jak uda mi się dorwać do 37 tygodnia to będzie idealnie. I jeszcze jedno bo chyba się pogubiłam. Jutro mam 31+0 Tc. Czyli że wejdę w 32 tak? I za tydzień będę mieć skończony 32?bo tez lejarz wspominał że dotrwanie do 32tc to takie minimum z minimum.
I serdeczne gratulacje dla tych z Was ktore osiągnęły 37 tc. Zazdroszczę :rolleyes:
Mi lekarz tylko mówił że hormony będę brać i leżeć do 34 tyg ciazy więc to już chyba będzie bezpieczny czas na urodzenie  :) a znowu w sobotę na badaniach prenatalnych lekarka mówiła że dzidziuś musi mieć wagę 2.500 kg żeby mógł się bezpiecznie urodzić

Dziewczyny,czy Wasze terminy z OM dużo różnią się od tych wyliczonych z usg?wyczytałam, że w USA bazują juz tylko z terminów wyliczonych z usg I trymestr. U mnie różnica ta wynosi 5 dni,termin z OM na 15 sierpnia,z usg na 10 sierpnia. I teraz tak sobie myślę, że pewnie miałam szybciej owulacje,bo nawet test ciążowy wyszedł mi na 2-3 dni przed miesiączka. W pierwszej ciąży test wyszedł dzień po spodziewanej. 5 dni to dużo, mogłabym wtedy przyjąć, że w piątek wchodzę w 28 tydzień :):):)

:o:o
Mi lekarz tylko mówił że hormony będę brać i leżeć do 34 tyg ciazy więc to już chyba będzie bezpieczny czas na urodzenie  :) a znowu w sobotę na badaniach prenatalnych lekarka mówiła że dzidziuś musi mieć wagę 2.500 kg żeby mógł się bezpiecznie urodzić
Hmm to może muszą byc te dwa warunki, tzn 343tc i waga powyżej 2500. W sumie jak teraz myślę to też mi kiedyś lekarz powiedział że waga noworodka w normie to od 2,5 do 4,5kg. Kurcze a nasza gwiazdeczka jest zdziebko za mała :-( :( i w ogóle np glowka i udo odpowiada mniej więcej rozmiarowi na dany tydzien a brzuszek jest jakby o tydzień do tylu. A jak jest z tyn u was?

reklama
Dziewczyny,czy Wasze terminy z OM dużo różnią się od tych wyliczonych z usg?wyczytałam, że w USA bazują juz tylko z terminów wyliczonych z usg I trymestr. U mnie różnica ta wynosi 5 dni,termin z OM na 15 sierpnia,z usg na 10 sierpnia. I teraz tak sobie myślę, że pewnie miałam szybciej owulacje,bo nawet test ciążowy wyszedł mi na 2-3 dni przed miesiączka. W pierwszej ciąży test wyszedł dzień po spodziewanej. 5 dni to dużo, mogłabym wtedy przyjąć, że w piątek wchodzę w 28 tydzień :):):)
U mnie różni się jakoś 10 dni. Ale to dlatego że raz miałam miesiączkę co 20 dni a raz co blisko 40. Lekarz powiedzial że mam sie trzymać terninu wg usg a wg miesiączki zapomnieć. Z kokei wg kalkulatora w necie wg daty zapłodnienia (a jesteśmy jej pewni) termin wypada mi 4 dni szybciej niż wg usg

Do góry