reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Dziewczyny a przy szwie co ile macie wizyty? jeszcze szyjke macie czy już tylko szew trzyma?
Ja mialam dopiero pierwsza teraz po zalozeniu szwu, nastepna na razie po 3 tygodniach z zaznaczeniem, ze wiem jak trafic, w razie potrzeby ;-) . Lekarz powiedzial,ze ciaze trzyma tylko szew, ale jeszcze szyjke mam, nie wiem dokladnie ile, bo nie mierzyl przy ostatniej wizycie.

Napisane na Picasso w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mialam dopiero pierwsza teraz po zalozeniu szwu, nastepna na razie po 3 tygodniach z zaznaczeniem, ze wiem jak trafic, w razie potrzeby ;-) . Lekarz powiedzial,ze ciaze trzyma tylko szew, ale jeszcze szyjke mam, nie wiem dokladnie ile, bo nie mierzyl przy ostatniej wizycie.

Ja we wtorek miałam pierwszą,kolejna za tydzień. Wizyty mam co 2 tygodnie dla mnie to cała wieczność. W którym tygodniu jesteś?

Ja we wtorek miałam pierwszą,kolejna za tydzień. Wizyty mam co 2 tygodnie dla mnie to cała wieczność. W którym tygodniu jesteś?
27+3 tydzien. Tez mi sie tak wydaje,ze to dlugo, ale z drugiej strony ani tegi usg nie powinno sie robic za czesto, ani samego badania, bo kazde dotkniecie szyjki ja podraznia i moze prowokowac skracanie. W poprzednie z pessarem i duzo wieksza iloscia skurczy mialam chyba co dwa tygodnie. Teraz na szczescie jakims cudem ta czynnosc skurczowa sie uspokoila. Juz tylko je czuje, a nie bola :-)
A jak wyglada u Ciebie?

Ja 25 tc i 5 dzień. szyjki brak. O ciągu 3 tygodni zjechała z35mm. Skurcze mam jak miałam (lekarze w'szpitalu mówili, że mam je wyciszyć, czym więc pytam?) bolace może 2/3 dziennie. Lekarz kazał wyczuć moment i wrazie co jechać na izbę. tylko jaki ten moment ma być? Z synem miałam bóle tylko od kręgosłupa.

Ja 25 tc i 5 dzień. szyjki brak. O ciągu 3 tygodni zjechała z35mm. Skurcze mam jak miałam (lekarze w'szpitalu mówili, że mam je wyciszyć, czym więc pytam?) bolace może 2/3 dziennie. Lekarz kazał wyczuć moment i wrazie co jechać na izbę. tylko jaki ten moment ma być? Z synem miałam bóle tylko od kręgosłupa.
Dasz rade kochana, w 25 tyg zalozyli mi pessar . Tak sie balam gdzie tam do konca . Marzylam o 32 tyg . Potem 34. I dzis dobilam . Dzis 34tydz0dni . Teraz ostatni cel na horyzoncie 37 tydzien . Bylo ciezko bo od poczatku ciazy leze . Musisz byc dobrej mysli i trafic na dobrego lekarza . A jak intuicja ci mowi ze cos sie dzieje to wal do szpitala . Lepiej isc na 3 dni dostac kroplowki i mieć spokoj na troche . Mi tak lekarz robil . Szpital, pare ktoplowek i domek .

Oj rozumiem Cię doskonale ja mam 8mm od nie pamietam kiedy ... pamietam jaka przerażona byłam bo mi szyjka zleciała w 3dni... wiem ze modliłam się i prosiłam chociaż o 26tc a teraz nie wiadomo kiedy już prawie 34.1tc czyli zaczynamy 35.0tc

Wyciszanie skurczy?
1. Czopki rozkurczowe scopolan i buscopan 3xdziennie- te ostatnie bez recepty;
2. nospa max (forte) 3x dziennie
3. Magne b6 - Ok 480-500mg czyli Ok 10 tabletek

Mi skurcze minęły w momencie gdy zwiększono mi luteinę mam chyba 3x100 lub 3x200

W razie boli ekstremalnie szybki prysznic ciepła woda polewanie miejsc skurczowych.

I bardzo ważna jest technika oddychania - oddechy potrafią wyciszać tez skurcze

A szczerze najważniejsze jest pozytywne nastawienie i wiara, modlitwa!!

Są przypadki ze dziewczyna w 3mc miała już szyjkę 0mm i urodziła po terminie nawet.

Jak Cię coś niepokoi lub wyciszyć skurczy nie możesz to od razu IP - tam mów ze mSz niewydolność szyjki i proś o położenie ma leżance, mi lekarze kazali leżeć z poduszkami pod pupa aby dziecko nie spadało i naciskało na szyjkę. Jak coś lez na bokach i nie dotykaj brzucha!!!!

Dasz radę!!!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Kathleen. Nie wiem dlaczego mi moj gin powiedzial ze luteine daje sie do 33tc. Mi ona pomaga,a pewnie kaze mi ja odstawic po 33 tc skoro tak pwiedzial. Ty sama sobie ja kupijesz czy dostajesz szpitalna?

Napisane na LG-H635 w aplikacji Forum BabyBoom

Oj rozumiem Cię doskonale ja mam 8mm od nie pamietam kiedy ... pamietam jaka przerażona byłam bo mi szyjka zleciała w 3dni... wiem ze modliłam się i prosiłam chociaż o 26tc a teraz nie wiadomo kiedy już prawie 34.1tc czyli zaczynamy 35.0tc

Wyciszanie skurczy?
1. Czopki rozkurczowe scopolan i buscopan 3xdziennie- te ostatnie bez recepty;
2. nospa max (forte) 3x dziennie
3. Magne b6 - Ok 480-500mg czyli Ok 10 tabletek

Mi skurcze minęły w momencie gdy zwiększono mi luteinę mam chyba 3x100 lub 3x200

W razie boli ekstremalnie szybki prysznic ciepła woda polewanie miejsc skurczowych.

I bardzo ważna jest technika oddychania - oddechy potrafią wyciszać tez skurcze

A szczerze najważniejsze jest pozytywne nastawienie i wiara, modlitwa!!

Są przypadki ze dziewczyna w 3mc miała już szyjkę 0mm i urodziła po terminie nawet.

Jak Cię coś niepokoi lub wyciszyć skurczy nie możesz to od razu IP - tam mów ze mSz niewydolność szyjki i proś o położenie ma leżance, mi lekarze kazali leżeć z poduszkami pod pupa aby dziecko nie spadało i naciskało na szyjkę. Jak coś lez na bokach i nie dotykaj brzucha!!!!

Dasz radę!!!

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ja aktualnie
luteine 2x200 ponoć to maks dawka
Magnez 3 x forte
DHA 4 x dziennie
Nospe mam brać sporadycznie bo rozluźnia I zmiekcza szyjke

Ostatnia edycja:
reklama
Dasz rade kochana, w 25 tyg zalozyli mi pessar . Tak sie balam gdzie tam do konca . Marzylam o 32 tyg . Potem 34. I dzis dobilam . Dzis 34tydz0dni . Teraz ostatni cel na horyzoncie 37 tydzien . Bylo ciezko bo od poczatku ciazy leze . Musisz byc dobrej mysli i trafic na dobrego lekarza . A jak intuicja ci mowi ze cos sie dzieje to wal do szpitala . Lepiej isc na 3 dni dostac kroplowki i mieć spokoj na troche . Mi tak lekarz robil . Szpital, pare ktoplowek i domek .
Ostatnio przed szwem miałam skurcze to nawet nie myśleli żeby dac kropkowke magnez

Do góry