reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

misza witaj!! a ja moge tylko do słow kociatki i mondy dodac tyle, ze faktycznie fenoterol dziala bezposrednio na skurcze macicy, a skoro skurczy nie ma to chyba na tym etapie ciazy moze troche za wczesnie na ten lek? i racja progesteron działa swietnie - ja biore luteine, ktora w tej sytuacji jest zbawienna - i przede wszystkim bezpieczna, a i mysle ze konsultacje jak najbardziej wskazane:) trzymaj sie ciepło, lezakuj ile mozna a bedzie dobrze:)
mondy aj torcika tez bym wszamała:) mi wymaz robili w szpitalu i połozna mowiła ze przede wszystkim po to, ze gdyby Mała za szybko sie urodziła to po wymazie beda wiedziec jakie antybiotyki mozna jej podac. oby nie było takiej koniecznosci.

reklama
misza podejdź do innego gina na konsultacje, ale ja brałabym jednak te leki...
sama całą ciążę byłam na podtrzymaniu i w moim przypadku, gdyby nie progesteron, leżenie, pessar a potem fenoterol, to pewnie bym nie donosiła...
ja 7.04 wstałam z łóżka po tylu miesiącach leżenia i wychodzenia tylko do gina (w domu nie robiłam nic, chodziłam tylko do wc), 09.04 wieczorem odstawiłam fenoterol, a 11.04 0 11:30 urodziłam córeczkę ;)

Hej Misza twardnienie brzuszka mam od 18 tc, na początku była tylko nospa sporadycznie, do 24 tc męczyłam się potem dostałam cordafen ale był za słaby i tydzien później wylądowałam znów w szpitalu z plamieniem od skurczy. szyja w porządku była póki co. Ja sama poprosiłam lekarza o włączenie czegoś silniejszego. po 3 wizytach w szpitalu miałam po prostu dość i stwierdziłam, że nie będę kolejny raz ryzykować jadąc tylko na nospie.
z tego co wiem przy skracającej się szyjce często podaje sie fenek, nawet w kroplówce mimo iż nie ma skurczy, bo on też zapobiega dalszemu rozwieraniu się i skracaniu jej. Wiem, bo jak byłam ostatnio w szpitalu była kobieta w 30 tc z rozwarciem i szyją nie nadającą się do założenia czegokolwiek i podawali jej właśnie fenek w kroplówce mimo iz ona też skurczy nie miała,nie odczuwała bynajmniej. A to twardnienie w dole brzuszka i ucisk na siku to u mnie tak się właśnie zaczęło. Bierz fenoterol, my wszystkie bierzemy tony leków, i to takich również jak relanium, więc głowa do góry. Ja ostatnio mam schizy czy mój synek będzie zdrowy po tej tonie chemii, ale jak poczytałam o przeżyciach mam skrajnych wczesniaków to stwierdziłam, że czym jest drżenie konczyń lub przedłużająca się żółtaczka co może wystąpić po fenku), z tym wszytkim o czym nie bede pisała by nas nie schizować.
Mondy ja tez się poschizowałam tym wymazem z pochwy, ale wiesz co przeciez nasi lekarze chyba wiedzą co robią. Ja wiem, że o wiele groźniejsze od bakterii w pochwie są bakterie w moczu, i wszystkie infekcje wirusowe niż bakterie w pochwie, bo zamknięta szyja chroni dzidzię.więc może ten posiew bierze się obowiązkowo przy rozwarciach i króciutkich szyjkach? w środę mam wizytę to popytam.

Nie wiem Wyczekany, gdzie nie poczytasz o przyczynach wczsniejszych porodow, a zwlaszcza wczesniejszego przerwania blon plodowych, to jednym z podstawowych czynnikow sprzyjajacych takim wydarzeniom sa zarowno infekcje pochwy jak i ukladu moczowego... Tutaj lekarze ciagle mi mowia, ze to jest pierwsza rzecz jaka sie sprawdza. Bo jak pojda blony to szyjki i takie inne nie maja juz znaczenia. Zatem bardzo pilnuje sie zeby nie bylo infekcji. Nie chce Was straszyc, ale slyszalam / czytalam o tym wiele razy:tak:

Mondy, w moim stanie meza wykorzystam tylko na zakupy (a szkoda!);-) Cos nie moglam spac, siku co pol godziny, wiec zajrzalam na forum

Ostatnia edycja:
hej mamuski!!

jejku masakryczny miałam wczoraj dzien, okropnie spuchła mi twarz, do tego zgage mam własciwie non stop i to potezna, jakby mi wypalili przełyk i gardło, ból jest od samego mostka do gardła, zwariowac idzie, do tego pierwszy raz tak mi sie brzuch spinał, masakra jakas, mam nadzieje ze dzis bedzie lepiej...buziaki

Trzymaj sie Misza! Ze stan psychiczny jest bardzo wazny, swieta prawda:tak: Jak mam kogos bliskiego kolo siebie i dobry humor tez mam sie dobrze, gorzej jak zaczynam sie stresowac... Leze od 2 miesiecy i samemu nie jest latwo czasami. Ale lezenie naprawde pomaga, wiec jest w tym sens. Jest jeszcze wczesnie, a juz miewasz skurcze, wiec uwazaj bardzo (tak, u mnie sie wlasnie zaczelo takim uciskiem na pecherz). Potem jest raczej gorzej z tymi skurczami niz lepiej (co jest czesciowo normalne bo macica cwiczy). Ja jednak czuje roznice gdy grzecznie siedze na d.. i gdy wyjde z domu, chocby po podstawowe zakupy. W drugim przypadku zawsze troche gorzej sie czuje.
Jak ie dasz rady lezec to przynajmniej bardzo sie oszczedzaj - nie rob nic ponadto co musisz. Zamiast latac po parku, wyloz sie na lawce przy piaskownicy. Olej sprzatanie. Jak przesadzisz to po prostu wezma Cie do szpitala na kilka miesiecy, a wtedy biedna cora i tak nie bedzie miec z Ciebie pozytku.

Przy tak niskim cisnieniu raczej nikt Ci nie zapisze blokerow wapnia, wiec chyba zostal fenoterol... Ja mam 140/90 od zawsze wiec Adalat dodatkowo trzyma je w szachu.

Duphaston/ Luteina: Z tego co wiem, i jedno i drugie dostarcza progesteronu. Luteina jest inna nazwa handlowa tej samej substancji.

Magnio, biedaku, mam nadzieje ze juz lepiej... Zgaga sie zdarza, zauwazylam ze mniej dokucza jak jem salatki za swiezych warzyw. Po zlych dniach sa lepsze, zobaczysz, wszystko minie! Juz masz bardzo niedaleko:happy:

Moj maz wyjechal dzisiaj rano i zabral moje kotki, zeby sie nie plataly przy przeprowadzce. Biedulki, czeka je 1200 km drogi, a mnie smutno bez nich:-(

Ostatnia edycja:
Hej, dziewczyny, paskudztwo dzisiaj za oknem:(. Dałam się męzowi porwać na naleśniki z nutellą do kawiarni, teraz leżę z lekko twardniejącym brzuszkiem, ale zaszalałam :-).

maqnio, bidulko, co się to Tobie porobiło? Może zjadłaś coś, co tak zaskodziło? Ja też miewam zgagę (odkąd biorę fenka), raz mocniej, raz słabiej, ale uczucie okropne, czasem ból i pieczenie nie do zniesienia. Wystarczy, ze wypiję więcej wody i już mi wszystko podchodzi i piecze. Można brać rennie, ale nie przy fenoterolu.

misza, z tego co wiem, duphaston to syntetyczny progestagen, jest podobno silniejszy od naturalnego hormonu. Luteina zawiera chyba progsteron naturalny. Luteina jest znacznie tańsza :). Ja stosowałam duphaston i nie pomógł (nie udało się zajść), przy ICSI brałam luteinkę i tak jest tej pory :). Więc chyba można zamienić.

kociatka, nie martw się, niebawem wracasz do PL, prawda?

wyczekany, kciukasy za jutrzejszą wizytę, daj znać co i jak, no i co lekarz powie na ten posiew. Ciekawa jestem ...

Kociatka, a ktoś Ci przy tym pomoże??? Oj, uważaj bardzo na siebie, nie dźwigaj i nie męcz się! Jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić, tyle zamieszania, załatwiana i ten lot jeszcze. Teraz za żadne skarby nikt by mnie do samolotu nie wepchnął :-D - muszę się znieczulać przed każdym lotem, a przy ciąży nie ma szans.
Trzymam kciuki, bądź dzielna!

reklama
W 16 tyg. ciaży w pracy poczułam straszny bol po prawej stronie. Spanikowałam, że może to wyrostek bo ból był nie do zniesienia. Brzuch w tym miejscu stał się bardzo wypukły i bolący. Pojechałam do szpitala, tam niestety mnie nie przyjeli, nawet nie zbadali - bo było przed 16. Poszłam do swojego lekarza ogólnego, był po drugiej stronie ulicy. Tam Pani doktor, powiedziała że zapewne ten ból to nawracające się zapalenie nerek (przechodziłam 2 tyg wcześniej). Przepisała mi antybiotyk, i jeszcze 2 nieznane leki. Nie byłam zbyt przekonana do tej teorii, więc popędziłam do gina swojego. Przyjął mnie bardzo szybko. Okazało się, że dość częstą dolegliwością w ciąży są zatory w jelitach. Mi się zrobił w miejscu gdzie sie łączy jelito cienkie z grubym. Na skutek gazów pokarm nie mógł przejść i jelitko troszkę się rozepchało - stąd ból i zgrubienie.
Lekarz zalecił branie espumisanu, w razie powtórzenia sytuacji termofor, spacer + masaż (oczywiście delikatny).

Mam nadzieję, że przyda się moja opowieść. Nie zawszę ból i twardy brzuch ma związek bezpośrednio z ciążą. Głowa do góry kobietki :)

Ostatnia edycja:
Do góry