Czesc Misza!
Witaj w klubie :-) Jest nas tu calkiem sporo i zadna z nas nie rodzi jak na razie, zatem bez paniki. Bedzie dobrze, zobaczysz!
Nie jestem lekarzem, ale patrzac na Twoj przypadek mam nastepujace obserwacje: szyja niezbyt dluga, zwlaszcza na wiek ciazy, wiec musisz bardzo uwazac. Ja na tym etapie mialam jakies 4,5 cm. Przede wszystkim nie dzwigac, bo to jest najgorsze... Wiem to z wlasnego doswiadczenia! 2 kilo to max i nie przesadzam Kochana
Czy jest jakas szansa zeby ktos Ci pomogl dzwigac corcie, zeby ja wsadzic na fotelik? Ja przez wiekszosc czasu jestem sama i jak musze cokolwiek dzwignac, prosze ludzi na ulicy. Kladz ja moze tak, zebys nie musiala tak sie wysilac podnoszac ja...? Z drugiej strony pessar powinien Cie jakos zabezpieczac, tutaj cos moga Ci powiedziec dziewczyny ktore go maja.
Co do lekow: jesli szyja sie skraca to zapewne albo masz skurcze (sporadyczne twardnienie brzucha, objawiajace sie m in naciskiem na pecherz to nie tragedia, gorzej jak sa za czesto), albo szyja slaba przez niedobor hormonow. Albo i jedno i drugie.
Na skurcze jest wlasnie fenoterol, pytanie brzmi czy na tym etapie juz trzeba go brac skoro - jak piszesz - nie masz ich jeszcze tak naprawde wiele. Moze na poczatek wystarczy sporo magnezu i nospa? Magnez naprawde pomaga jak skurcze nie sa bardzo mocne, a jest nieszkodliwy zupelnie, nospa w rozsadnych ilosciach rowniez. Jak to nie wystarczy, moze wtedy siegac po cos mocniejszego? Ja biore ADALAT, ktory jest skuteczny i ma duzo mniej skutkow ubocznych niz fenoterol (chyba ze masz b niskie cisnienie), jest niestety w PL malo popularny. Mozesz jednak zapytac lekarza o cos podobnego... Wydaje mi sie, ze isoptin ma podobne dzialanie, bo to tez jest tzw "bloker wapnia" ktory dziala na naczynia krwionosne i miesien macicy wlasnie. Dostalas go na skurcze czy nadcisnienie?
Zalaczam info nt grup lekow przeciwsukrczowych stosowanych przy zagrozeniu przedwczesnym porodem, pelna wersja tylko po ang.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tocolytic
Na pewno nie zaszkodzi Ci progesteron. To on utrzymuje szyje w odpowiedniej twardosci i rowniez dziala przeciwskurczowo. Moja byla bardzo oslabiona gdy trafilam do szpitala, po wlaczeniu progesteronu (w PL dostepny jest Duphaston z tego co wiem), bardzo sie poprawila. Stala sie twardsza, przestala sie skaracac, a przez lezenie nawet nieco wydluzyla!
Koniecznie skonsultuj branie lekow / powstrzymanie sie z innym lekarzem, bo zadna z nas nie postawi Ci 100% diagnozy.
No i magiczne slowa: oszczedny tryb zycia... W praktyce powinnac polegiwac juz do konca ciazy. To nie ma skutkow ubocznych (moze poza kiepska kondycja), a dziala naprawde skutecznie
Wiem ze latwiej powiedziec niz zrobic, ale przede wszystkim nie martw sie Kochana! Stres dziala bardzo negatywnie, u mnie np od razu wywoluje skurcze... Naprawde mozesz zrobic bardzo wiele unikajac dzwigania i innego wysilku. Bedzie dobrze, trzeba wierzyc, a my wszystkie bedziemy trzymac za Ciebie kciuki :-)
Pozdrawiam cieplo