reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

AGATA ma rację. Tu możesz pisać o wszystkim co Cię niepokoi a my staramy się pomagać, pocieszać jak możemy. Dużo dziewczyn ma podobne objawy w ciąży i można wymienić się spostrzeżeniami, co wtedy robić a czego lepiej nie...
Ze mną rodziła dziewczyna w moim wieku (leżała na oddzielnej sali) i strasznie wrzeszczała to pielęgniarki po prostu podśmiewały się z niej (ja leżałam razem z nimi na sali) a ze mną już normalniej, bo starałam się być opanowana, pytałam jak mnie coś niepokoiło...
VeronicaMelania tatusia dziecka olej ale o kasę warto powalczyć, bo jak nie tobie się przydadzą to na pewno dziecku. Jak odbierzesz mu prawa do dziecka to dostaniesz kasę, że samotnie wychowujesz dziecko z MOPSu czy GOPSu.

reklama
hrudroksyzynum jest na macice tzw tez .ja tez to miałam

Hydroxyzinum nie jest na macicę!!!! Cyt. ulotkę:"... jest lekiem o działaniu uspokajającym i przeciwlękowym. Jego działanie polega na hamowaniu aktywności niektórych obszarów OUN." Niestety nie ma nic o działaniu przeciwskurczowym... To, że faszerowali cię hydroksyzyną w szpitalu czy dali do domu to tylko dlatego, żebyś nie latała po oddziale czy po domu tylko spała albo leżała.

Jak się denerwujesz to chcac niechcac napinasz mięsnie niezaleznie a macica jest mięsniem.Tak mi tłumaczyli i to nie jeden lekarz.POzatym ulotki ulotką.Ja jak kupiłam przedwczoraj syrop na zbicie temperatury to pisalo tak że moze wystapić zawał,udar mózgu i smierć co nie jest poprzedzona objawami,a to syrop od 3 mieesiaca wiec jak to taki grozny to po co jest w aptekach.
mam prosbe jak mozecie mówcie na mnie paulina.Jak byłam w ciąży to nazwałam twardy od macicy(swoja droga nie wiem czemu nie twarda).teraz te nick mi sie brzydko kojarzy;/;d wczesniej mialam co innego na myśli.

Człowiek potrafi napiąć samemu mięśnie szkieletowe ale nie mięśnie gładkie takie jak macica czy serce! Jak potrafisz zatrzymać czy napiąć mięsień sercowy to jesteś jakimś ewenementem i zgłoś się jak najszybciej do lekarza!!!! Jak się denerwujesz to napinasz mięśnie ale nie potrafisz napiąć samemu macicy. Przez synapsy przechodzą impulsy nerwowe z OUN i dlatego min. mięśnie gładkie się kurczą. Hydroksyzyna działa na OUN z którego wychodzą impulsy nerwowe a nie bezpośrednio na mięśnie! Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam. Niestety lekarz Ci tak nie powie jak ja napisałam, bo to trochę wiedza z wyższej półki jak dla zwykłego człowieka co się biologii nie douczył...

ja powtorzyłam co lekarze mówili.Jak wytlumaczysz to teraz ze stres zwieksza skurcze macicy?przeciez macice nie napinasz .dlatego daja zeby nie był stresu.masz potwierdzenie od lekarza ze takie długie notki piszesz??Jak ja sie na kth stresowałam to mialam coraz wieksze skurcze.wiec jak to jest uspokajacz to widzisz ze działa tez na macice na miesnie gładkie! A jak dalej twierdzisz tak to wytłumacz czemu się mówi ze nerwowasc i stres zwieksza skurcze.To chyba samo za siebie mówi.

Stres zwiększa skurcze macicy dlatego, że stres zwiększa wydzielanie hormonów, które działają na OUN (ośrodkowy układ nerwowy), synapsy zmieniają reakcję chemiczną (hormony) w elektryczną i przekazują do mięśni między innymi do mięśni gładkich. Dlatego jak się stresujesz nie masz tylko napiętych np. mięśni pośladkowych ale też serducho zaczyna walić i masz np. podwyższone ciśnienie (synapsy przekazały impuls też do tego mięśnia, że potrzeba więcej krwi w obwodzie). Jak np. chodzisz z OUN biegnie informacja do odpowiednich mięśni że mają się akurat w tym momencie skurczyć a inne rozkurczyć.
Nie potrzeba być lekarzem, żeby wiedzieć takie podstawy. Ja akurat wiem, bo skończyłam szkołę medyczną i takie rzeczy trzeba już wiedzieć wchodząc na wykłady.
Mitaginka wiesz przy dziecku czasami łatwo wyjść z siebie i stanąć obok więc może dlatego dostałam, żebym nie przejmowała się aż tak bardzo, że np. nie mogę wziąć małego na ręce i ponosić...

Ostatnia edycja:
reklama
Barwo!!! wreszcie zategowałaś że o to mi chodzi! Dlatego lekarze daja hydryksuzynum i jeszcze jeden uspokajasz żeby nie bylo stresów które zwiekszaja skurcze.O to mi chodzi;/ nikt nie mówi o skurczach macicy tylko ze przez stres mimowolnie jakoś cos taqm robi!! I sie dogadałysmu!

Do góry