reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

ANUSKA-sliczne te twoje brzdace ale i roznice wagowa miedzy nimi widac.jak ty to robisz,ze tak przybieraja na wadze?a czy zaczynaja siadac?moje to tak sie rwa,ze hej!

reklama
Anuska cudne te Twoje bączki, tak jak u mnie dziewczynka drobniejsza.
Elunia a jaka była waga startowa Twoich dzieci, pytam bo teraz jest spora różnica. U nas też z kilograma przy urodzeniu zrobiło się prawie trzy kilo ;( I trochę mnie to martwi. A jak z apetytem u córci???
My dziś dwa razy byliśmy na spacerku, taka piękna pogoda ;) Łobuzy pospały na dworze,a wczoraj Adaś usnął dopiero ok 22, myślałam, że się wykończę, tak szalał. Za to dziś wstaliśmy o 9.

wiolka tylko Alan tak szybko przybiera na wadze,potrafi zjeść :tak:choć ostatnio przez wyrzynające się zęby zawsze zostawia troszkę mleka.Miał taki okres jak miał miesiąc czy dwa że mógł jeść co pół godziny nieraz:szok: ale zaraz było widać wzrost pewnie dlatego miał większe zapotrzebowanie na pokarm:tak: Ogólnie oboje bardzo lubią zupy i wszystko co im sie tylko wciśnie-kukurydzianą chrupke,biszkopta a wczoraj nawet danonka opędzlowały bez rewolucji żołądkowych:-D Z mięska jemy już kurczaka,kaczke,indyka,królika i cielęcinę.Staram się im zmieniać codziennie coś innego.

aladam u nas nie była duża różnica w wadze a teraz prawie 3kg różnicy :szok:

Ciekawa jestem jak tam Lilly sobie radzi:confused: Dobrze że już niedługo święta to jej mąż zjedzie,będzie jej lżej:tak: Lilly trzymaj sie twardo;-) Mam pytanie do mam których pociechy mają więcej niz jeden ząbek wyrznięty - w jakich odstępach wychodzą te ząbki:confused: u nas jest prawy,dolny siekacz wiec kiedy pojawi się do pary drugi:confused:

Ostatnia edycja:
Anula, Anuska - cudowne dzieciaczki :tak:
Wiolka - pomysl z galeria powinien wypalic - jak zrobie nowe - wkleje.
Aladam - u nas waga startowa prawie identyczna 2.31 i 2.33 kg i tez sie martwilam jak roznica sie powiekszala. A Lucy praktycznie od poczatku byla niejadkiem i musialam w nia wciskac. Doszlo do tego ze od 4 miesiaca byly tylko na 4 butelkach dziennie (dlatego ze zaczely przesypiac cale noce - karmienie srednio co 4 godz i brakowalo dnia) ale polozne srodowiskowe mowily ze to calkiem normalne i jak najbardziej moze tak byc. Tylko... Kevin zjadal 210 ml a Lucy jak sie udalo 130-150 ml i to czasami walczylismy okolo godziny... Jak zaczely sie obiadki i deserki - to sie polepszylo - bo wcina wszystko co podam za to mleczko bez zmian. Jak po ok 80 ml odrzuca mi butelke to robie kaszke i z lyzeczki zjada do konca (robie jej 180 ml). Juz od 2 miesiecy mamy 3 butle + obiadek + deser i Kevin 9100 a Luska tylko 6750... Ale jest tez duza roznica miedzy dziecmi - Kevin jest leniuszkiem, za to ona nie usiedzi spokojnie - ciagle w ruchu - nawet w bujaczku ciagle macha nozkami i jedna raczka :)
Teraz na bilansie znowu mnie uspokajali ze wszystko jest ok, ze dziewczynki tak maja itp. Najwazniejsze ze prawidlowo sie rozwija...
Dzisiaj tez myslalam o Lilly...
Pozdrawiam

Nie poczytam bo nie mam jak. Wpadlam tylkk napisac ze u nas nadal bandzaj. Cjlopaki z goraczka co chwila plscz. Prawie nie sypiam non stop obaj chca na rece. Siadam juz. Jak to ogarne to sprobojd was nadrobic. Sorki za bledy ale pisze z mlodym na rece. Jesc nie chca pic nie chca na sile cos wmuszany strzyjawjka. Byska

Ja jakoś taki ciężki tydzień miałam ;( i nie chciało mi się pisać, zaglądałam tylko.
My na spacer wychodzimy codziennie, bez względu na pogodę, łobuzy zazwyczaj usypiają w wózku a potem wózek wprowadzam do ganku, gdzie jest chłodno i śpią jeszcze około 2 godzin. Zresztą moje bąki lubią spać. W lecie, jak nie musiałam wstawać z Sebą do szkoły to czasami wstawaliśmy około 10 ;))) Teraz budzą się około 8 tylko dlatego, że ja wstaję ok 7.30 i one mają jakiegoś czuja na mnie.
Aime ja też zaczęłam chodzić na fitness dwa razy w tyg na 18, bo muszę być w domu po 19, bo Adaś bez cyca nie uśnie ;) Chodzę na zumbę, fajnie poprawia humor ;)))) Dziś byłam ;)
Moje nadal na etapie podnoszenia się do raczkowania i bujania się ;) Adaś próbuje z tej pozycji siadać, ale jeszcze mu kiepsko idzie.
Po ostatnim badaniu na posiew Adasiowi wyszły bakterie w moczu. Byliśmy u nefrologa i pani doktor kazała powtórzyć badanie, bo powiedziała, ze Adaś nie wygląda na chorego ;/ i pewnie coś źle zrobiłam.
Adaś waży już 8800g, Alicja niecałe 6000g ;( Po niedzieli idziemy na kolejne ważenie ;( i zobaczymy co dalej?
Enaflo ja wracam do pracy w połowie lutego i też mnie martwi wiele rzeczy??? Jak to będzie z opieką, jak dam radę ogarnąć całe towarzystwo??? Szkoda gadać...

A z kim Twoje maluchy zostają aladam?

Elunia dzięki za odpowiedź, jak piszesz o Lucy to jakbym czytała o Alicji ;) Alicje karmię swoim mlekiem, ale najwięcej na raz wypija 120 ml, nie wiem ile Adaś bo on pije bezpośrednio z cycusia. Alunia lubi nawet deserki i obiadki, ale ma takie dni, że pluje i nic się nie wciśnie. Trochę mnie to martwi, we wtorek idziemy na kontrolę wagi i wtedy zobaczymy co powie lekarz?
Enaflo dzieciaki zostaną z opiekunką, która wcześniej zajmowała się naszym starszym synkiem, nie będzie to długo bo ja będę pracować od 11 a mąż około 15 jest w domu, więc w granicach 4-5 godz dziennie. Mam nadzieję, ze w tym względzie nic się nie zmieni!!!

Aladam -No to trafily nam sie corcie niejadki :-). Czekam na relacje co powie Ci lekarz, bo moje bable tak naprawde pediatre widzialy jak mialy 3 miesiace. Na szczepienia jezdze do GP (lekarz pierwszego kontaktu), ktory nawet nie zbadal dzieci przed szczepieniem tylko zapytal czy wszystko dobrze... WIELKIE roznice miedzy Polska a Irlandia (ale to chyba tylko moj lekarz taki, kolezanka ma "normalnego"). Z jednej strony wielki minus - z drugiej plus. Plusem dla mnie bylo tutejsze podejscie do ciazy. Nikt nie podawal mi nigdy zadnych parametrow z badan, usg itp. Wiec nie sprawdzalam w necie co to? a jak to? a co moze byc? itp. Zawsze bylo: wszystko ok, Pracujesz? - juz nie - no to dobrze... odpoczywaj i normalnie zyj - z dziecmi wszystko w porzadku! I tak prawie za kazda wizyta. Na poczatku ciazy strasznie mnie to denerwowalo ze lightowo podchodza do tego, ale teraz jak czytam co dziewczyny przezywaja na watku ciaza blizniacza - to sie ciesze ze prawie nic nie wiedzialam... Moja ciaza praktycznie bezstresowa, choc pierwsza, blizniacza i taka mlodziutka juz tez nie jestem:-). Ale jak w gre wchodza moje dzieci - to juz inaczej :wściekła/y:
Czekam na relacje choc napewno wszystko bedzie dobrze - tego zycze!

Zabolek - Tobie wytrwalosci i troche snu - dzieciaczkom duuuuzo zdrowka!

Ostatnia edycja:
reklama
czesc dziewczyny
anuska u moich maluszkow slina tez kapie ze hej ,rączki w buzi i krzyki niesamowite ,ale jakie twoje maluszki super widac odrazu ze synus wiekszy
ja wczoraj mialam cyrk z moim Miloszkiem ,doslownie darl sie caly dzien ale na szczescie wieczorem sie zrelaksowalam i poszlam sobie na koncert Stachurskiego,pozniej after party-zaszalalysmy sobie z bratową a co
dzis boli glowa i niewyspana jestem jak cholera musze 2 kawe wypic
dziewczyny zadzwonie do lilly to pozniej napisze co u niej pewnie ma rece pelne roboty

Załączniki

• P1070034.jpg
    P1070034.jpg
    25,1 KB · Wyświetleń: 57
Ostatnia edycja:
Do góry