reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Anula u nas Ali się bardzo długo ulewało, do tej pory się jej zdarza ;( Tyle, ze ona nie za dobrze przybiera na wadze...
Moje bąki nadal na spacery chodzą w głębokim wózku Adbor Ring Duo, może nie ostatni krzyk mody, ale na nasze warunki super. Mieszkamy na wsi i zazwyczaj spacerujemy po lesie, fajne jest w nim to że dzięki dmuchanym dużym kołom wszędzie się wjedzie. Więc spacerujemy leśnymi dróżkami. Mamy już spacerówkę Taką (jedno za drugim), dostaliśmy od szwagierki, ale na razie wolę głęboki bo one na spacerze zazwyczaj śpią a w tym wózku się mogą wygodnie przespać.
Co do jedzenia to nie spotkałam się żeby dawać zupki butelką :/. Moje bąki jedzą zupki deserki i kaszki łyżeczką. W ogóle nie chcą pić soków. Może to i dobrze, bo piją wodę. A z soków przecierowych, których jakiś czas temu na promocji zrobiłam zapas, robię im kisiel ;)

reklama
Dziewczyny jak Wasze dzieci przechodzily katar? ja nie moge sobie z Darkiem poradzic... placze nie chce jesc mimo tego ze noskiem oddycha jak spi.. dzien mam okropny plakac mi sie chce

mama fasolek-odciagaj katarek frida albo jeszcze lepiej "katarkiem"do odkurzacza.oklepuj malego-plecki od pampersa w gore.moim od kataru przenioslo sie na pluca i braly zastrzyki-koszmarne.kladz go tez na brzuszku i wnocy pod materacyk wloz cos zeby nie spal plasko to mu nie bedzie splywalo do plucek.,nos tez jak najwiecej do gory i klep.

mamo fasolek i wiolka wiem cos o tym bo moje wlasnie juz drugi tydzien maja katarek;/ bralam gruszka ale nic nie daje i od paru dni biore frida i woda morska i leci.. ale przez to malemu poszlo na oskrzelka i od wczoraj bierze antybiotyk i inhalacje..oby pomoglo;/ bo inaczej szpital;/
a najlepsze jest to, ze mlody w pt przestal brac antybiotyk bo lekarka mu dala zapobiegawczo bo nic nie bylo splyac i jeszcze w pt po skonczonym antybiotyku sluchala i bylo ok a wczoraj znowu przyszla bo mi sie katarek nie podobal i slyszy juz cos delikatnie na oskrzelkach ale po tych inhalacjach juz jest lepiej mi sie wydaje. jutro ma znow przyjsc i sie okaze jak tam u malego i mala tez niech jeszcze raz zobaczy.

aha i jeszcze jedno... bo teraz jestem u tesciow i inna lekarka tutejsza wczoraj zobaczyla moje malenstwa i dala te nowe leki, a ta co byla w pt to jak bylismy jeszcze w domu. ale nie o to mi chodzi tylko o to, ze u nas bylismy u 3 lekarzy bo to w przychodni przed szczepieniami i teraz przez katarek wizyta domowa i jeszcze w rodzinie pediatra i nikt nic nie mowil o ciemiaczku tylko, zeby 2x w tyg dawac wit D skoro karmie tylko mm, a ta tutaj babka straszy mnie krzywica bo mowi, ze brzuszek miekki i tyl glowy tez jeszcze, ze az sie przestraszyla i kazala brac codziennie wit D, a jak pojedziemy do siebie to, zeby isc do lekarza bo mlody powinien brac wit D przez 6tyg po 5kropelek a nie po jednej..
co o tym myslicie?

Paul ja daje moim witD codziennie po kropelce,rodzinna kazała dawać 3krople bo główki były miękkie a jak powiedziałam neonantologowi o dawce to za głowe sie złapała od nadmiaru może na nerki coś zaszkodzić,lepiej dawaj po kropli ale codziennie
mama fasolek frida i sól fizjologiczna najlepsza na katar i do spania układaj wyżej główkę
mati,Cailina fajne fury,ja ze swojego nie jestem zadowolona ale kasy brak żeby zmienić na inną

ja od poczatku stosowalam fride i sol i trwalo to tez 2 tyg.i gdyby nie zastrzyki to jeszcze by sie ciagnelo.nie wiem czy 2 mce to jakis przelomowy moment ,bo moje w tym samym czasie chorowaly.
PALU-ja tez stosuje wit.D po 1 kapsulce dziennie-taka twist off-to jest bezbieczna dawka.przedawkowanie wit.D tez jest niebezpieczne ale niedobor rowniez.
ENAFLO-no i brawo-jest zabek!
DONKA-a jaka masz fure i dlaczego jestes niezadowolona?ja ze swojej jestem bardzo -wszystko w komplecie tzn.jeszcze nie probowalam spacerowki no i foteliki male sie robia do samochodu.

reklama
Mati to twoj wozek super waziutki, moj to kolos 83cm wiec sie nie miescimy, ale chcialam z duzymi pompowanymy kolami, taki co sie miescil i spelnial inne kryteria to Out and About Double Nipper ale jest 3x drozszy no i nie da sie na calkowicie pionowo go ustawic co wkurza starsze dzieci.

Anula, moje tez ulewaja, juz sie przyzwyczailam, pralka chyba tez;-).

Nie wiem jak dla was ale dla mnie bycie mama blizniakowa to ciagle poczucie winy, ze za malo czasu daje drugiemu dziecku albo tez ze zadne prawie nigdy nie ma 100% uwagi.

Palu, u mnie mowia by dawac dodatkowo witamine D niezalenie od sposobu karmienia i ja tak robie.

Do góry