reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Ja in vitro mialam w Invimedzie. Za calosc dalismy ok 12tys (czyli procedura ICSI czyli ze wstrzyknieciem plemnika do komorki + lekarstwa0. Ja placilam jakos z gory i w cenie mialam juz wliczone niezbędne wizyty. My mieszkamy w Warszawie ale wiele ludzi dojezdza, z calej polski czasami. Im na pewno to wszystko drozej wychozi, do tego trzeba urlop zalatwiac w pracy, kombinować. To droga przez mękę.
u nas problem bylo bardzo slabe nasienie ale widać nie tak bardzo bo mamy 2 super facetow i jeszcze 3 zarodki zamrozone. Chce wrocic chociaz po jednego. Marzy mi sie dziewczynka
:-D
Malmer, na jakie szczepienia potrzebujecie skierowania od neurologa? Nam pediatra wszystko zalecal, informowal. Neurolog w ogole o szcepianiach nie mowil

reklama
Wiecie co mnie boli, że ludzie z problemami nawet bez in vitro są trochę palcami wytykani, ja jak mówię otwarcie że na wspomaganiu zrobiliśmy naszą 3 czuje dziwne spojrzenia.

A i swoja droga miałam dziś koszmarny dzień, Kaji na Vojcie pani tak szyje naciągnęła że skóra jej pękła, i było trochę krwi. Padła decyzja że wracamy do codziennego naciągania :wściekła/y:, akurat lekarz był od razu dostałam skierowanie, poszłam się umówić a tam termin na 30.06:szok: popłakałam się, wróciłam do lekarza i poszła pielęgniarka i od pn zaczynam :tak:- będzie ciężko co dziennie z 2 .
Potem szczepienie Natan ma szmery nad sercem musimy iść do kardiologa, a Kaja jest chora wiec nie zaszczepiliśmy.
Wagowo Natan 7800 i 66 a Kaja 6750 i 66 ;-)

Mi si wydaje ze w Pl jest problem ze wzgledu ze kosciol potepia tzn chyba nie akceptuje ivf ogladalam ostatnio ten program lisa (jakas powtorka chyba) I tam byl wlasnie jakis madry pan I ksiadz pierdzielili jakies farmazony w sumie z gory zakladajac ze kazdy jest gotowy na adopcje jezeli natura nie pomaga znam pare ktora nabrala kedytow zapozyczyli sie gdzie sie da I dopiero w uk udalo im sie zajsc po kilkunastu probach ivf u mnie jak ktos jest po ivf przyznaje sie otwarcie do tego nie robi sie z tego zadnego cyrku a mam znajoma ktora w PL jak szla rodzic to sie panicznie bala ze wyjdzie ze ma dziecko z ivf ja podeszlam w sumie przez 10 lat do 10 ivf I wszytscy rozlozyli rece ze juz nic sie nie da kazdy powie przeciez masz dwojke dzieci ze tez ci sie chce i pierwszy miesiac bez jakich kolwiek wspomagaczy zaszlam w ciaze z chlopakami (problem juz wyszedl jak chcialam zajsc w druga ciaze)ale jak widac zycie pisze inne scnariusze i teraz odplaca mi za te wszytskie lata podwojnie a nawet poczwornie:-) Multimama u mnie koszt jednego ivf z mrozeniem na rok okolo 5 tys funtow lacznie z lekami i wizytami

Mama faktycznie los Ci wynagrodził trudy :-) ; ja myślę,że w PL problem jest bardziej złożony, oczywiście kościół ma bardzo duży wpływ na to co ludzie myślą, ale to również edukacja i wychowanie przez rodziców. Niestety wielu ludzi uważa za "lepszych" tych co bez problemów płodzą sobie dzieci po pijaku, na porządku dziennym są kobiety w ciązy z papierosem, pijane itp. Podczas mego pobytu w szpitalu urodziła "kobieta" dziecko w 34 tyg, nie wiedziała że jest w ciąży. Podczas wizyty w przychodni na szczepieniu ( ja już nie szczepię) poznaliśmy pana, który jest rodziną zastępczą dla dzieci i miał chłopca, który nie wiadomo w którym tygodniu się urodził ... Jest masa takich historii, ale to inv jest potępiane

Gotadora właśnie a problem narasta z roku na rok coraz więcej ludzie maja problemy z płodnością dobrze ze zaczęli refundowac ivf choć nie podoba mi się to ze trzeba być małżeństwem żeby się należało

JJKA pozwolenie na dalsze szczepienia na wzw nie trzeba ale juz te dalsze hmm swinka rurzyczka odra ospa pneumokoki u Nas żaden pediatra nie zaszczepi szczegolnie wcześniaków bez pozwolenia Neurologa i jest wypisywane specjalne zaswiadczenie.

Dziewczyny widzę że dużo przeszlyscie razem z mężami i faktycznie poglądy księzy i kościoła są niemorlane. I faktycznie zebys cos zalatwic trzeba byc malzenstwem bo konkubinat kojarzy się z patologią tylko księża nie widzą tego że ludziom slub za wiele nie daje jak mąż ma bic zone czy zona meżą, czy tez maja sie zdradzac to im slub nie pomoze a ile jest par bez slubu ktore nie potrafią zyc bez siebie i są szczęsliwe.

A chyba najbardziej mnie wkurza to ze wlasnie takie patologie bez problemu maja dzieci jedno za drugim nie ma co jesc ale na fajki i alkohol sie znajdzie, dzieci nie chodza do lekarza nikt sie nimi nie interesuja i nie maja problemow zdrowotnych a czlowiek chucha i dmucha ach szkoda gadac

Ja jak trafilam do szpitala z odpływajacymi wodami to byl przyjmowana dziewczyna ktora ur w 28tyg tak jak ja i nie wiedziala kto jest ojcem ani nawet gdzie mieszka i kiedy miala ostatnia miesiączke bo byla na haju :crazy:

Dzięki za odpowiedź dziewczyny.Pytam bo pamiętam jak kiedyś,zanim zaczęliśmy planować dzieci to rozmawialiśmy z mężem co zrobimy jeśli okaże się,że mamy jakieś większe problemy.Stwierdziliśmy,że pod chodzilibyśmy do ivf.Nie znam osobiście nikogo kto by korzystał z ivf.Kurcze,to są koszty!A podejście kościoła i innych"zdrowych"ludzi jest żałosne.Ale to temat rzeka.Najważniejsze są efekty :)

Sent from my RM-941_eu_euro1_224 using Tapatalk

reklama
Własnie teraz doczytałam co ona jej zrobila jak mozna tak szyje naciągnąć żeby pękła nie potrafię sobie wyobrazić ja bym ją tam z****ła na calego albo znając moj temperament jeszcze bym ją za kudły wyciągnęła pierwszy raz słysze o takim przypadku. My cwiczymy NDT bobath i na szczescie są to łagode ćwiczenia

Do góry