reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Witajcie dziewczyny :-)

Napierajka moje maluszki również miały taki szczególnie jeden tydzień,że bardzo ale to na prawdę bardzo dużo przybrały na wadze, aż z mężem byliśmy przerażeni, szczególnie synek cały czas był głodny i bardzo przybrał na wadze w przeciągu zaledwie 5 dni, a potem się to uspokoiło, zaczęli jeść mniej, ale mimo wszystko dużo, bo głodni co ok. 3 godziny. Teraz aż mi dziwnie, bo maluchy już tak nie jedzą, mały potrafi zjeść 150 ml, mała nadal 120 ml, ale szczególnie w nocy już nie muszę ich tak często karmić, bo zaledwie 2 razy.

Wczoraj mieliśmy wreszcie wizytę u odnośnie rehabilitacji. Dr dała skierowanie na rehabilitację do Ameryki, tam jest szpital/sanatorium dziecięce, teraz musimy czekać na wolne miejsca. Mamy też skierowanie do neurologa - wizyta w marcu. Dr powiedziała,że maluszki są słabe, synek ma asymetrię, a do córeczki miała kilka zastrzeżeń między innymi,że ma zaciśnięte piąstki. W zeszły piątek bylismy też na szczepieniach, mąż po przeczytaniu ulotek jest bardzo przeciwny, aby je szczepić, nie wiem czy jest możliwość, aby szczepić dzieci bezpiecznymi szczepionkami ( bez rtęci) i żeby nie dostały aż 4 szczepionek jednego dnia. Jakie Wy macie zdanie na temat szczepień?

reklama
Gotadora to tylko I wyłącznie twój wybór czy szcepisz czy nie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Autyzmem "Odzyskać Więzi" - Bezpieczne szczepionki – bez rtęci Dr Mrukowicz do rodziców, którzy odmawiają szczepień: Ryzykujecie życie dziecka ale czasmi się zastanawiam czy nie jestesmy hipokrytami mówiąc szkodliwosci szczepionek wiele z nas nadal posiada wypełnienia zebów z rtęcią I nie słysze o jakis masowych akcjach wymiany tego ze względu na rtęć jemy zywność która jet naszpikowana chemią uzywamy pieluch I chusteczek w których składzie jest cała tablica mendelejewa ba myjemy sie mydłem które jest bombą chemiczną I można tak w kółko pamiętajmy cały czas że pan który naisał prace w której zawarł niby wpływ szceienia a autyzm jest oszustwem wszytscy boimy się reakcji poszczepiennych które mogą ale wcale nie muszą wystapić temat szcepienia taki sam jak karmienie piersią jak każda z nas jest inna to inny mamy punkt widzenia na te sprawy :-) u nas chłopaki fikają Olek ciągle na brzuchu Max wieększy leniwiec obserwuje brata I spokojnie leży na plecach pewnie sobie myśli czego on tak wywija:-)

cześć dziewczyny
a wiec tak u mnie po wt. wizycie gin nic nie stwierdził z tym krwawieniem, USG ok, niby to od karmienia cyckiem :szok: dostałam tabletki anty ale jakoś mąż nie chętny hehe

a co dzisiejszych szczepień to jakiś dramat 2 h. w gabinecie - Natan - skierowanie do: dermatologa (ma myszkę na nodze), neurolog (jest asymetryczny), poradnii rehabilitacyjnej, i podejrzenie skazy białkowej bo ma szorstkie poliki z kropeczkami (mam przestać pić mleko). Kaja - skierowanie na krew (czy dobrze kości twardnieją bo ma bardzo krzywą głowe, neurolog (jest asymetryczna), poradnii rehabilitacyjnej + 6 recept :eek:

Ale za to ładnie przybierają Natan 4710 i Kaja 4420 i mają po 57cm

gotadora
ja np z starszą córką chodziłam co tydzień - raz 2 igły + doustna i po tyg znów 2 igły i nie było problemu i po 6tyg taki sam schemat (szczepiłam dodatkowo rata-wirusy i pneumokoki)

Witajcie dziewczyny! Ja zamierzam szczepić na wszystko co dają plus dodatkowe szczepienia na meningokoki, rota i ew. pneumokoki (jeśli nie dostaną jako wcześniaki). Jednak dopłace do szczepionek skojarzonych, żeby ich nie kłuć w kilka miejsc. Zamierzamy dać dzieci do żłobka pod koniec roku więc lepiej się zabezpieczyć. Co do autyzmu po szczepieniach to ja w to nie wierzę, a kożyści ze szczepień przeważają nad ew. drobnymi odczynami poszczepiennymi. Wczoraj pobieraliśmy krew maluchom na morfologię i przy okazji ja też się zbadałam na okoliczność anemii po porodzie. Ze mna jest już wszystko OK, morfologia poprawiła się bardzo, mocz też OK czyli moja nerka działa jak powinna.
Jutro mamy lekarza, ważenie i ogólne badanie, zobaczymy co powie na nasze karmienie.

Gotadora, nie wiem czy coś opuściłam ale co się u Was dzieje że macie skierowanie na rehabilitację do Ameryki? Co do piąstek to wydaje mi się, że 3 miesiące to nie czas na otwarte zupełnie piąstki. Moi chłopcy też są rehabilitowani dlatego pytam...

Co do szczepień ja zdecydowałam sie na 6w1, rzekomo mniejsze skutki uboczne no i jedno wkłucie. Jedyne co boli to kieszeń rodziców;-)

Cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu i nadmiar gości więc w skróćie-u nas w miarę ok, chłopcy ostatnio zrobili wielkie postępy, ważą uwaga...Stachu 8 kg!!!!!!!!:eek: Lolek 7300:cool2:...Smoki Wawelskie:-D

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku:)

gloriane
ale super waga maluszków :-Dno juz nie takich maluszków

wiecie co dziewczyny płakać mi się chce jak myślę już o tej skazie, badaniach i rehabilitacji. Ja naprawdę się wyrabiam w ciągu dnia z wszystkim:, obiad,pranie, sprzątanie,odbieram małą; ale nie powiem czasu nic nie zostaje a czasem naprawdę muszę szybko biegać po domu by się uwinąć. A jak mi się zwali na głowę powyższe, zakopie się sama z tym wszystkim. Już ciąża mnie wymęczyła z badaniami i niepewnością -a jak teraz pomyśle o tych wszystkich skierowaniach to słabo mi sie robi :no:

Glorienne dr uważa że maluszki są słabe,że zbyt słabo podnoszą główkę, synek ułożył się w banana, dr powiedziała że asymetryczny. No a do Ameryki, bo tu mamy najbliżej, tylko kilka kilometrów, w sumie bardzo się cieszę,że tam bo mam pewnośc,że są tam dobrzy specjaliści. Po wczorajszej wizycie mamy "hopla" i oglądamy maluchy z każdej strony :eek:

ps. super Twoje maluszki ważą!

Gotadora - u nas było podobnie - młodzi byli głównie asymetryczni, a Zuźka też zaciskała piąstki. Generalnie najpierw babka w przychodni nastraszła nas, że taka tragedia, że przy ciągnięciu za ręce nie trzymają główki sztywno, a Zuzia jeszcze dodatkowo na brzuchu wyginała się bez podporu. Powiedzieli, że tylko Vojta i to intensywna. Nie powiem - podłamało mnie to trochę. Jakoże terminy na NFZ kosmiczne, a przy rehabilitacji ważny jest czas wzięłam babeczkę do domu i ta pokazała mi ćwiczenia początkowe. Dałam radę ćwiczyć 6 dni.Masakra - takiego ryku to u mnie nie było nigdy. Po tych kilku dniach młodzi zaczęli nawet płakać przy wkładaniu do wanienki.W międzyczasie umówiłam się na konsultacje z innymi lekarzami. I Ci stwierdzili, że wystarczy bobath. Ćwiczymy do końca sierpnia (prawie regularnie). Dzisiaj rehabilitantka stwierdziła, że nie ma potrzeby żebyśmy dalej chodzili, bo Młodzi rozwijają się ruchowo ponad wiek. Z tego co widzę dużo bliźniaków ma asymetrię, ale to jest głównie asymetria wynikająca z ciasnoty w brzuchu.
Jeśli mogę coś doradzić - kup puzzle albo taką zwykłą matę jak jest do jogi i tam kładź maluchy na brzuchu. Niech leżą na brzuchu jak najwięcej - wzmacniają mięśnie, a dodatkowo masują brzuszki. Moi jeździli tak nawet na spacerach (chociaż teraz pogoda taka średnia). Kup Martusi piłeczki i inne okrągłe zabawki - żeby je złapać będzie musiała otwierać rączki. Ja kupiłam taką zwykłą gumową piłeczkę za 4 zł i "kaczuszkę kąpielową" z fp (polecała mi rehabilitantka), ale ona jest plastikowa i dość ciężka, więc tak nie do końca bezpiecznie jest ją trzymać nad głową malucha.A jeśli chodzi o szczepienia, to my wzieliśmy pierwsze to standardowe, ale następne już kupowaliśmy 5w1. Szczepiliśmy też na rotawirusy. A w grudniu wzięliśmy pierwszą dawkę na pneumokoki (bezpłatna z racji wcześniactwa).
Napierajka
- moi najbardziej przybrali między 1,5 a 2,5 miesiąca.- z 4400 na 5750.
Gloriane - Maciek na 8m3 dni - 8430:-D chyba nie do pobicia:szok:

A to Smerfy w całej okazałości :-)

Załączniki

• 20131218560[1].jpg
    20131218560[1].jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 53
  • 20140108582[1].jpg
    20140108582[1].jpg
    23,7 KB · Wyświetleń: 56
  • 20140107580[1].jpg
    20140107580[1].jpg
    17,6 KB · Wyświetleń: 48
  • baloniarze.jpg
    baloniarze.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 58
Witajcie Dziewczyny po baaaaardzo długiej nieobecności:-) (od września:szok:)
Może co niektóre mamy jeszcze mnie pamiętają:-)

Widzę poruszony temat szczepień - my się szczepimy skojarzoną 5w1 plus pneumokoki (darmowe ze względu na wcześniactwo). Na pneumo jedziemy wszystkie dawki bo zaczęliśmy jak Szkraby miały 8 tygodni.

Co u Nas - po wizycie u neonatolog w listopadzie - U LENKI NIE WIDZĘ JUŻ WCZEŚNIACTWA :szok: u Tomka również, ale z nim przecież od początku było lepiej. A zaskoczenie względem Lenki (urodzona w cięzkiej zamartwicy, reanimacja, respirator i inne)
Na ten moment Tomek ma ksywkę formuła T, zasuwa na czworakach jak mały samochodzik, wstaje gdzie tylko się da, Lenka za to opanowała do perfekcji sunięcie na brzuchu do tyłu:-D (starsza córka miała tak samo).
Stan zębów 2:5 (Tomek:Lenka). Apetyt mają, są pogodni i przekochani.

reklama
Lilonka - Maluchy do schrupania :-)IMG_1606.jpgIMG_1756.jpg
Lenka na zdjęciu z siostrą jest krótko po drzemce - ma wtedy takie czerwone policzki, że się śmiejemy, że wygląda jak rosyjska matrioszka (czy jak tam one się zwą)IMG_1729.jpg

Załączniki

• IMG_1606.jpg
    IMG_1606.jpg
    28,2 KB · Wyświetleń: 53
  • IMG_1756.jpg
    IMG_1756.jpg
    24 KB · Wyświetleń: 57
  • IMG_1729.jpg
    IMG_1729.jpg
    29,7 KB · Wyświetleń: 50
Do góry