reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźniaki niemowlaczki - pierwszy rok życia naszych dzieciaczków.

Mama290 - Maciek zaczął jak miał 4 miesiące, a Zuzka prawie 5. Młoda może by i później zaczęła, ale strasznie denerwowała się że Maciek może, a ona nie. Mi lekarze (neurolog, pediatra, ortopeda) twierdzili że 4 miesiące na obroty to za wcześnie i Młody nie robi tego świadomie. Ale Maciek po prostu tako szogun. Niby dziecko powinno opanować obracanie ok 6 miesiąca.

reklama
Dziewczyny jakie kombinezony kupujecie dla dzieci na zimę ? Zastanawiam się, czy kupić takie misowe pajace czy od razu takie wkładki do wózka.
Poz tym kompletnie nie wiem jakie rozmiary o ile większe. Moje chłopaki wyskoczyli na rozmiar 68 pomijając praktycznie 62. Zresztą co producent to inna rozmiarówka ;)
Zaliczyliśmy w poniedziałek drugie szczepienie 6w1 i odbyło sie ważenie. Jeden 6,8 kg a drugi 6,5 kg. Oj mam juz co dźwigać :szok:

Mama- u nas Kacper jak miał 4miesiące, Ami 5, każde dziecko rozwija się inaczej i skoro wszystko jest ok to nie masz powodu do zmartwień:tak::tak:

Dytko- śpiworki sobie kup, bo te na przyszłość do spacerówki, na sanki także będą wykorzystane na maxa, moje ponadto miały jeszcze takie cienkie misie z H&M dobre, bo jak potem do auta czy gdzieś na szybko przenieść.....

Sylha tylko jaki rozmiar ? Do spacerówki i na sanki to te przedłużane moga być. A te misiowe się zastanawiam, czy na 74 a może już 80 ?

No to ładnie ważą Wasze maluchy. U nas 8 i 7,6. Trochę mnie martwi waga drugiego bo od miesiąca stoi w miejscu. Dobrze że idziemy za tydzień do pediatry.
Lilonka- super że tak długo w gondolach. U nas jak mieli skończone 5 m-cy zaczęło die lato, potem upały i nie było sensu ich dododatkowo grzac w gondolach. Mone chłopaki też opanowały obroty ok 6 m-ca. Teraz szykuja się do siadania. Lilonka zamiesc zdjęcie maluchów :) i inne dziewczyny.
Dytko - ja mam dla moich kurteczki i spodnie a do wózka spiworki. Nie wiem czy mi te moje rozrabiaki nie zaczną chodzi.
Dziewczyny a jak u was z nocami? U nas bylo pięknie d maja. Od czerwca zaczęło się wstawanie. W sumie tylko do jednego bo drugi problemów ze snem nie ma. Wiąże to z zabkami bo w sierpniu wyszły mu dwa a teraz Dawid ma problem ze spaniem od miesiaca i ostatnio wyszedł mu jeden.

Współczuję Wam katarów i infekcji, my już 3 katar od ur przerabiamy (na szczęście wszystkie łagodne), ale nie da się uniknąć, bo starszak z przedszkola przynosi :( Oprócz odciągania i nawilżania noska polecam włożyć 2 grube książki pod nogi łóżeczka lub pusty segregator pod materacyk - od strony główki - będzie lepiej spływało.

Lilonka, jak Ci się mieszczą bobasy do gondoli?? Ja już od tyg.na spacerówce, bo byli jak śledzie w beczce... A nie są tacy duzi - 68 cm i 7,6 kg. Mam tylko kłopot ze spaniem, bo przyzwyczaili się na brzuszku, na plecach płytko śpią...
Powiedz mi proszę, jak dajesz dzieciom jedzonko, to pierś przed czy po? Próbuję ich nauczyć pić z kubeczka, bo butli za nic w swiecie nie chcą i planuję tak podawać mleko do 2-3 posiłków, ale się zastanawiam, czy nie potrzebują też possać...

Novamama - zrobię zdjęcia dziś na spacerze to zobaczysz :-) U mnie młodzieży wstaje z drzemki koło 11.30 to dostają cyca, a potem obiadek warzywny jest koło 13 - czasem domagają się żeby popic cycem - to im daje, bo zaraz koło 14 zbieramy się na spacer. A u mnie 50% nie uznaje butelki - ostatnio soczek malinowy (produkcji teściowej) podawałam im łyżeczką, ale myślę o niekapkach. Tylko tyle tego jest :-)

Dydko - ja kupiłam kombinezony jednoczęściowe na 74 - ani nogi ani ręce jeszcze nie wystają, więc myślę że 3-4 miesiące posłużą. A dodatkowo mam jeszcze śpiworki do spacerówki. Ale u mnie spacerówka będzie stała na klatce, a ja nie stacham się z 7 piętra z maluchami i śpiworkami, więc stąd myśl o kombinezonach. Planuje jeszcze kupić kurtki - jak będzie cieplej i na jakieś wyjazdy do lekarzy, co by można zdjąć szybko - chyba też na 74.

Hakima - jak wieczorem odpalę kompa to się pochwalę szkrabami :-) Kurczę jak czytam że moi tacy wielcy, to zaczynam myśleć o jakiejś diecie dla nich :-) Mój cycek ma chyba jakieś turbodoładowanie :-) A nocki - no cóż wczoraj pochaliłam, to młodzieży pokazała różki :-) i znów zaliczyliśmy kilka pobudek na cycking :-)

Lilionka- spoko maja wagę mojego matiego :-) teraz ma ok 12 kg i za tydzień rok :-) ale cały duży, długi jest.

Mysle ze rozmiar 80 to za duży bo to dopiero na 9-12 mies tyle dzieci maja wiec 74 będzie ok.

U nas dalej chorobowo, mati prawie sie wyleczyl i od nowa dostał kataru i kaszlu a od wczoraj dołączyła lena do niego i jeszcze cieżko oddycha.

zdrówka dla chorowitków:tak:

Lilonka piękna waga dzieciaków, mój Filip też taki olbrzymek był ale w 7 miesiącu jak dobił wagi ponad 9 kg tak na roczek tylko 10 i chudzinka z niego była, tak wiec sie waga nie przejmuj.

Mama dziewczyny dobrze piszą każde dziecko jest inne i inaczej się rozwija, tak więc spokojnie ;-)

reklama
Ja kupiłam butelki niekapki aventa ale jak narazie jeszcze nie próbowałam a mam koleżanke I jej dziecko piło z tego kubka w 4 miesiącu juz:szok: u nas wagowo Max 6,3 a Olek 5,9 nie jest zle:-) jemy zupe ewentualnie jedno warzywo kache łyzka I z butli pijemy bobofrut czasem I plujemy jablkowym sokiem:-) zeby sie mamie nie nudziło nie przesypiamy nocy:-) co do wkładów do wózka to mam spiworek kokon jeden zwykły w wózku z tym że ten kokon to mega ciepły I szczelny mam tez jednego misia I jeden kombinezon taki cienszy u nas zimy troche lzejsze z tym że wiecej deszczu :no:

Do góry