reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Belgijskie matki łączcie się!!!!!!!!!!!!!

Dzieki moniaa za info ale jutro sprobuje i dam znac
jakby co, bo dzis cos tam zaczelam i nie wyszlo. ::)
Nieprzytomna jestem zestresowana itp
zaczelam prowazac a raczej zanosic malutka do mini zlobka
i ona sobie radzi a mamunia nie :-[ :( :(

reklama
Ha!
To ja od samego rana zapodam cos do smiechu!Po przeczytaniu pozwalam polozyc sie na podlodze i rechotac.Uwaga...chodzi o zdjecia,nie tyle jak wstawic,ale...ja nawet nie potrafie przetransportowac zdjecia z aparatu do kompa.Jedyne co potrafie,to wyjac karte,pomaszerowac do fotografa,wlozyc karte do automatu i wydrukowac,zaplacic,wrocic do domu i wkleic zdjecia do albumu ::) ::) ::)
Smieszne czy raczej zalosne? :(

Pepeszka,hehe,znany widok przy bramie do przedszkola,dzieci biegna radosnie a mamusie ocieraja lzy.Ja sie nie moge doczekac,kiedy nr 2 pojdzie do przedszkola,oficjalnie moze od wrzesnia,ale cos nie bardzo mu wychodzi zalatwianie spraw na nocnik ;D

witam
miss hihi no cóż nie kazdy ma smykałkę :) ale myślę że jakby ktoś pokazał ci raz to byś wiedziała, a fotki z aparatu można wrzucać do kompa identycznie jak je drukujesz czyli przez kartę, ale po kablu który był w komplecie do aparatu :))). Także aż tak źle z tobą nie jest bo wiesz bynajmniej że jest karta na której są fotki! znam osoby które tego nie wiedzą ;D
Oj dlaczego ja nie mogę znaleźć żłobka???? ja bym się cieszyła jakby młoda poszła.. .jakoś by mi było lżej ;D
Pepeszka a co to znaczy mini-złobek?

hehe
to,ze po kabelku to ja wiem,potrafie nawet wyswietlic fotki w Tv i wydrukowac na hp,ale ja mam takie cudowne zdolnosci : jak w cos klikam,to to znika ;D
ale moze jak wroci moj laptop,to przy nim podlubie ;D

mini zlobek kojarzy mi sie z onthaalmoeder,ale pewnie to co innego...

HEJ ::)
A juz sie balam ze bedziecie sie ze mnie smiac,ale zwale na mezulka
bo wczesniej wolalam nic nie kombinowac, a bo znowu cos ponagrywalas, a to nie tu nie tak itp
;)
teraz to niech sie nie wtraca !!!!ja sobie rade dam!

a mini bo nie jest otwarty caly dzien a od 8 do 16 30 to po pierwsze
mozesz oddawac mala na kilka godzin ,kilka dni nie caly tydzien np 3 dni
i przy okazji to jeszcze jest creche parentale tzn rodzice maja swoj wklad pod postacia dyzurow w zaleznosci
od ilosci godzin dziecka w zlobku .Jezeli 40 godz to 2 razy po 2 godz rodzic dyzuruje..Przy okazji mozesz naocznie przekonac sie jak TWOJ maluszek sie bawi.jest to 1 taki zlobek w Brukselii jesli chodzi o dyzury rodzicow.bo w GENT ma chyba inne zasady .Od wrzesnia ma byc otwarty 2 ;;
A ty moniaa daleko masz na st gilles?
MISS a to onthalaamoeder co to znaczy?
zaczynam myslec ze niedlugo bede zazdrosna o to ze jej tam dobrze jak podrosnie jeszcze mi powie idz do domku sama ja tu jeszcze zostane itp!!!

; :-[to sie rozpisalam jeszcze do tych dyzurow to 2 razy w miesiacu. :)
przy okazji dodam obejrzalam wszystkie zdiecia NICOL nawet reklame robie wsrod znajomych
POZDROWIENIA OD WSZYSTKICH !!!
:)
A na razie ochota na wiecej malych bobaskow poszla w sina dal
mama nie ma czasu , a pozniej bedzie musiala pewnie prosic w liscie do mikolaja o rodzenstwo!!!

kolorowych snow zycze!!!

Onthaalmoeder(dla flamandzkojezycznych ;D) to taki prywatny zlobek.Prowadza go najczesciej matki malych dzieci,same decyduja ile dzieci chca przyjac(zalezy od warunkow w domu) i w jakim wieku,przewaznie bardzo malusie,czyli taka zastepcza matka.Kiedys zostawienie dziecka na caly dzien kosztowalo 400 fr czyli 10 euro i nie placilo sie od tego podatku! Czytalam w naszej madrej ekonomicznej gazecie,ze we Flandrii wlasnie brak takich onthaalmoeders,czyli kobietki,jesli lubicie dzieci i chcecie sobie dorobic,to wiadomo czym sie zajac ;D

Witam
Pepeszka o St Gilles mam blizko :d a co jest tam wolne miejsce? bo ja bym ją tam wcisneła :d
Miss do flamandzkiego też bym mała puściła bo się dowiadywałam że wystarczy że ja mówię po angielsku i przyjmą dziecko bo inaczejt o nie ma szans. No ale zobaczymy my narazie musimy od sibie od począć. :))))
U nas dzisiaj cieplutko i milutko.. .

Hello
Ano,cieplutko sie zrobilo.6-latek poszedl z cala grupa z przedszkola na basen,a po powrocie zamierzamy sobie urzadzic bitwe na pistolety wodne w odrodzie ;D

Taaa,ze zlobkami w miescie pewnie duzy klopot.U mnie na wsi ;D wszystko wyglada prosto i jasno : albo matka zostaje z dzieckiem w domu (ha,ja na przyklad) i w wieku 2.5 posyla do przedszkola,albo wlasnie ta onthaalmoeder i potem przedszkole.Do 2.5 roku mozna sobie zlobek odliczyc od podatku,wiec wiekszosc tak robi,bo tutejsze babki boja sie zostac w domu i otrzymac miano "kury domowej".A mnie to nie przeszkadza,zwlaszcza ze prace tez mam na miejscu(hehe,na razie to raczej rzadko zabieram sie do pracy) i ciesze sie ,ze mam duzo czasu dla malpiszonow.Mamy w sasiedztwie te onthaalmoeder i wyobrazcie sobie,ze tam takie malenstwa sa podrzucane juz o 6 rano,niektore odbierane sa po 20.Ok,praca itp,ale czasem tak sie zastanawiam,po co ludziom dzieci jesli w ogole ich przez caly dzien nie widza?

reklama
Miss no właśnie.. też widziałam w żłobkach takie dzieci i tak sie zastanawiam czy te dzieic w ogóle wiedzą kim jest ich matka? skoro cały dzień i tak spędzają z innymi kobietami. No ja sobie czegoś takieog nie wyobrażam, a poza tym tak jak piszesz... po co komuś takiemu dzieic.. . No ale cóż.
Ja bym chciała aby młoda poszła do dzieic bo do nich ciagnie, Twój synek ma straszego brata który dotrzymuje mu towarzystwa :) dlatego się nie nudzi.. a moja lubi dzieci i ciągnie ją do nich, dlatego chciałabym aby poszła to twz "przechowalni" aby sie z tymi dzieciaczkami pobawić, a co ważne obyć sie z językiem. Bo to też jest dla mnie argument.
Ja dzisiaj wziełam się za mojego łobuza i ... odzwyczajam ja ssania kciuka ;D w prawdzie młoda go ssie tylko gdy jest zmęczona, ale i tak chce aby go odstawiła :)
Założyłam jej bandarz i poszła spać.. zaglądam a ona ściągneła bandarz z palucha, ale jak? tak zawiązałam aby tego nie zrobiła.. cfaniara mała ;)

Do góry