Poproś ich najlepiej żeby to opublikowali tutaj na forumSłuchajcie napisałam do ministerstwa z prośbą o opublikowanie informacjio o podstawowej opiece zdrowotnej, jak dostane pisemną odpowiedź to ją zamieszcze
reklama
saleminka8
Fanka BB :)
witam
dzwonilam ostatnio do MOPS-u w Lublinie i sie okazuje ze pomimo tego ze urodzilam 10.09 a papiery o becikowe bede skladala teraz w listopadzie to tez musze im dac zaswiadczenie o tym ze bylam u lekarza przed 10 tyg.Paranoja tym bardziej ze dziecko juz jest na swiecie....
to ktoś kłamie,jedni mówią tak a inni tak,a w praktyce wyjdze jeszcze inaczej...
KalaKRK
znalazłam coś o zasiłku
http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne/44440-zasilek-rodzinny-2009-2010-a.html
Ostatnia edycja:
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
to ktoś kłamie,jedni mówią tak a inni tak,a w praktyce wyjdze jeszcze inaczej...
KalaKRK
znalazłam coś o zasiłku
§ zasiłek rodzinny 2009/2010 - Forum Prawne
dzięki :*
saleminka8
Fanka BB :)
W
wyjatkowaonaa
Gość
I niech Tusk nie mysli,że jak zmieni becikowe to kobiety będą na niego głosować podczas wyborów. Namącił tylko ...
Wszędzie szukaja oszędności a kazdej młodej mamie przyda się te 1tys na dziecko.
Wszędzie szukaja oszędności a kazdej młodej mamie przyda się te 1tys na dziecko.
Asheara
I can't get no sleep.
Dziewczyny mam pytanie: Jeżeli zaszłam w ciąże w kwietniu 2009 roku i do lekarza poszłam jak byłam w 12 tygodniu ciąży bo nie było szybciej terminu wolnego i będę rodzić w styczniu 20010 roku to przysługuje mi becikowe?? Bo słyszałam, ze tylko jeżeli zgłoszę się do 10 tyg. Ja myslę, zeby i tak złozyć bo i tak nic mnie to nie kosztuje a może coś bym dostała
jeśli tylko rejestrowałaś się przed 10 tc to napewno gin Ci zaświadczenie da poza tym podobno to kretyńskie zaświadczenie może wystawić nawet lekarz rodzinny
Takie zaswiadczenie da sie zalatwic... jesli masz wyrozumialego gina albo - chodzisz prywatnie...
Ze lekarz rodzinny moze rowniez wypisac - pierwsze slysze.
Jakby likwidowali to raczej by nie chcieli zaświadczeń do becikowe że kobieta była od 10 tygodnia ciąży pod opieką ginekologa
Sluszne spostrzezenie.
w podforum październik 2009 ożywiona dyskusja na ten temat była. Zgodnie z ustawą dotyczy to tylko osób które zaszły w ciążę po 1 listopada.
Dokladnie, chyba nawet ja ja poruszylam :-)
Ale Monka, jestes w bledzie. Logicznie rzecz biorac powinno to dotyczyc osob ktore zajda w ciaze po 1 listopada jednakze tak nie jest... nonsens, wiem.
Zaswiadczenie musza pokazac WSZYSTKIE kobiety ktore skladaja wniosek PO 1 listopada, niezaleznie od tego kiedy sie urodzilo dziecko.
WIADOMOŚĆ z 19 PAŻDZIERNIKA:
Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku.
Wiadomosc z tego portalu z ktorego ja skopiowalas jest niestety nieprawdziwa.
A TERAZ DLA WSZYSTKICH
PRZECZYTAJCIE SAMI
na oficjalnej stronie MPIPS'u. ... .
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
pozdro
Kasiulka_1980
Mama Hani i Mai :-)
I niech Tusk nie mysli,że jak zmieni becikowe to kobiety będą na niego głosować podczas wyborów. Namącił tylko ...
Tu bardziej chodziło o to, że kobiety w czasie ciąży nie chodzą w ogóle do lekarza.
I to ma w tym pomóc. Jestem za, mimo, że to jakieś utrudnienie. ;-)
Asheara
I can't get no sleep.
tak tyle, ze wychodzi na to, ze kobiety biedne, zarejestrowane przez nfz za 3-4 tygodnie, z powodu braku miejscu dostana sie dajmy na to dopiero na 12tydzien, i moga nie dostac juz becikowego, a te ktore maja pieniadze, i pojda wczesniej na prywatna wizyte i zdaza przed 10 tygodniem - becikowe dostana.
wg mnie to prawo sie lekko mija ze sprawiedliwoscia...
coz...
hail poland
coz...
hail poland
Cóż, pozostaje liczyć na lekarza, ktory mimo to zaświadczenie wystawi, bo jakby nie było pierwszy kontakt (rejestracja) był w odpowiednim czasie. Zresztą sama minister mówiła, że lekarz nie powinien robic problemu jeżeli kobiety długo oczekiwały w kolejce na wizytę. Trza się postawić i już.tak tyle, ze wychodzi na to, ze kobiety biedne, zarejestrowane przez nfz za 3-4 tygodnie, z powodu braku miejscu dostana sie dajmy na to dopiero na 12tydzien, i moga nie dostac juz becikowego, a te ktore maja pieniadze, i pojda wczesniej na prywatna wizyte i zdaza przed 10 tygodniem - becikowe dostana.
coz...
hail poland
reklama
Podziel się: