reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

BY-ZY-DU-RA, naruszałoby to podstawowe zasady państwa prawa, prawo wstecz nie działa! a zaświadczenia można wymagać dopiero od babeczek które będą w 10 tc po 1 listopada czyli mają faktyczną mozliwośc uzyskania takiego zaświadczenia, skąd niby babeczka rodząca 5.11.2008 miała wiedzieć ze ma sie pojawic u gina do 10 tc pod rygorem nie otrzymania "becikowego"?
z resztą wczoraj słuchałam minister Kopacz i wersję tę potwierdza
no to jak wyjaśnicie mi sytuację z 4 listopada... Czekam w kolejce do gina a tu wpada młody tatuś czy go nie wpuścimy bo on potrzebuje zaświadczenie od lekarza właśnie do becikowego. Jego zona urodziła we wrześniu i mu powiedzieli, że jeżeli składa wniosek w listopadzie to musi mieć zaświadczenie.....:eek:

reklama
W tym państwie wszytsko stoi na głowie.
Paragraf mówi dotyczny wniosków o becikowe, a nie terminu poczęcia:wściekła/y:
Mogłam urodzić w marcu, a i tak muszę mieć zaświadczenie od gina jeżeli po 1 listopada zgłoszę się po becikowe

saleminka8 potrzebujesz zaswiadczenia..mi babkw w mopsie powiedziala ze wszystkie wnioski skladane o becikowe po 1.11 musza miec zasw czyli jak urodzi ktos w sierpniu i po 1.11 sklada wniosek tez musi miec to zasw...chory kraj:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Przepraszam że się wtrącę, ale o tym, że by dostać becikowe po 1 listopada trzeba będzie okazać zaświadczenie że się chodziło do lekarza trąbili już w styczniu w tv. W kodeksie pracy też taki zapis jest, ale mozliwe że ciąża Was wtedy "nie dotyczyła" (ja akurat byłam już na finiszu prawie)i nie zwrociłyście na to uwagi.

gie-oska - Ty jeszcze w dwupaku?? :-D

Przepraszam że się wtrącę, ale o tym, że by dostać becikowe po 1 listopada trzeba będzie okazać zaświadczenie że się chodziło do lekarza trąbili już w styczniu w tv. W kodeksie pracy też taki zapis jest, ale mozliwe że ciąża Was wtedy "nie dotyczyła" (ja akurat byłam już na finiszu prawie)i nie zwrociłyście na to uwagi.

gie-oska - Ty jeszcze w dwupaku?? :-D

Zgadzam sie z przedmowczynia.I juz chyba nawet ktos to pisal tu,ze to nie wymysl ostatnich tygodni...Ja rowniez pamietam,jak w Tv o tym mowili..Aczkolwiek mnie nie dotyczy...;-)

reklama
Do góry