reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

reklama
o super :)
czyli jak bede teraz u swojej lekarz to moge poprosic o zaswiadczenie ze sie badam od 10 tyg i zlozyc je w odpowiednim miejscu tak ? :)

o super :)
czyli jak bede teraz u swojej lekarz to moge poprosic o zaswiadczenie ze sie badam od 10 tyg i zlozyc je w odpowiednim miejscu tak ? :)

a nie za szybko,masz sporo czasu bo dopiero po porodzie będzie Ci potrzebne,ale chyba lepiej będzie troszke przed porodem to załatwić,bo potem nie ma czasu.Ja jeszcze nie byłam po zaświadczenie,a jestem już 2 tygodnie po porodzie,nie mam czasu na to nawet

ale tak ma wygladac procedura ? biore zaswiadczenie i zanosze je w odpowiednie miejsce ? :)
rozumiem ze pieniazki i tak wyplacaja po porodzie :>

Na tym zaświadczeniu będą musiały być wpisane trzy daty wizyt, po jednej na każdy trymestr ciąży, więc już w trzecim trymestrze można taki papierek wziąć od lekarza. Ja chyba dopiero po porodzie będę załatwiać to. Nie wiem, czy lekarze mają już te druczki, ale wzór zaświadczenia można sobie pobrać ze stronki internetowej ministerstwa i wziąć ze sobą do lekarza, by tylko wypełnił i pieczątki przybił.

Zaświadczenie to się potem zanosi do urzędu razem z wypełnionym odpowiednim formularzem o becikowe (które fachowo nazywa się "jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka") i innymi dokumentami, które są tam wymagane (dowód osobisty, odpis aktu urodzenia dziecka i oświadczenie, że na to dziecko nikt jeszcze nie pobierał becikowego). Ale dopiero po urodzeniu się dziecka się wszystko składa (jest rok czasu od narodzin dziecka na załatwienie wszystkiego, więc sporo czasu).

pozdrawiam

kiedyś się tu pytałam o rodzinne,bo i to było poruszane.Tak więc dziękuje obeznanej,która mi napisała,ze za takie zaświadczenie się nie płaci,pojechałam tylko pooglądać skarbówke,bo nie wzięłam peniędzy ze sobą !

reklama
kiedyś się tu pytałam o rodzinne,bo i to było poruszane.Tak więc dziękuje obeznanej,która mi napisała,ze za takie zaświadczenie się nie płaci,pojechałam tylko pooglądać skarbówke,bo nie wzięłam peniędzy ze sobą !
pierwsze słyszę że się płaci :shocked2:

ja nigdy nie płaciłam tylko mówiłam że chce zaświadczenie do rodzinnego .....jedynie u nas jest karteczka ze jak sie bierze zaświadczenie dla kogoś innego to jest to płatne nie pamiętam czy chodzi o męża też czy tylko o konkubinat czy jak bo się w to nie zagłębiałam :no:

Do góry