reklama
saleminka8
Fanka BB :)
o super
czyli jak bede teraz u swojej lekarz to moge poprosic o zaswiadczenie ze sie badam od 10 tyg i zlozyc je w odpowiednim miejscu tak ?
a nie za szybko,masz sporo czasu bo dopiero po porodzie będzie Ci potrzebne,ale chyba lepiej będzie troszke przed porodem to załatwić,bo potem nie ma czasu.Ja jeszcze nie byłam po zaświadczenie,a jestem już 2 tygodnie po porodzie,nie mam czasu na to nawet
Nadarienne
Na tym zaświadczeniu będą musiały być wpisane trzy daty wizyt, po jednej na każdy trymestr ciąży, więc już w trzecim trymestrze można taki papierek wziąć od lekarza. Ja chyba dopiero po porodzie będę załatwiać to. Nie wiem, czy lekarze mają już te druczki, ale wzór zaświadczenia można sobie pobrać ze stronki internetowej ministerstwa i wziąć ze sobą do lekarza, by tylko wypełnił i pieczątki przybił.
Zaświadczenie to się potem zanosi do urzędu razem z wypełnionym odpowiednim formularzem o becikowe (które fachowo nazywa się "jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka") i innymi dokumentami, które są tam wymagane (dowód osobisty, odpis aktu urodzenia dziecka i oświadczenie, że na to dziecko nikt jeszcze nie pobierał becikowego). Ale dopiero po urodzeniu się dziecka się wszystko składa (jest rok czasu od narodzin dziecka na załatwienie wszystkiego, więc sporo czasu).
pozdrawiam
Zaświadczenie to się potem zanosi do urzędu razem z wypełnionym odpowiednim formularzem o becikowe (które fachowo nazywa się "jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka") i innymi dokumentami, które są tam wymagane (dowód osobisty, odpis aktu urodzenia dziecka i oświadczenie, że na to dziecko nikt jeszcze nie pobierał becikowego). Ale dopiero po urodzeniu się dziecka się wszystko składa (jest rok czasu od narodzin dziecka na załatwienie wszystkiego, więc sporo czasu).
pozdrawiam
Dostaniesz bez problemu. w gminie daja ci papiery do uzupelnienia, idziesz z tym do lekarza i ci napisze ze bylas od 10 tyg ciazy ;-)
saleminka8
kiedyś się tu pytałam o rodzinne,bo i to było poruszane.Tak więc dziękuje obeznanej,która mi napisała,ze za takie zaświadczenie się nie płaci,pojechałam tylko pooglądać skarbówke,bo nie wzięłam peniędzy ze sobą !
reklama
pierwsze słyszę że się płacikiedyś się tu pytałam o rodzinne,bo i to było poruszane.Tak więc dziękuje obeznanej,która mi napisała,ze za takie zaświadczenie się nie płaci,pojechałam tylko pooglądać skarbówke,bo nie wzięłam peniędzy ze sobą !
ja nigdy nie płaciłam tylko mówiłam że chce zaświadczenie do rodzinnego .....jedynie u nas jest karteczka ze jak sie bierze zaświadczenie dla kogoś innego to jest to płatne nie pamiętam czy chodzi o męża też czy tylko o konkubinat czy jak bo się w to nie zagłębiałam
Podziel się: