reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

To nie ja przesadzam tylko osoby pod które podlegam...ja się musze stosować do tego co mówią ludzie z ministerstwa pracy i polityki spolecznej bo pod nich podlegają pracownicy świadczeń. Moje informacje pochodzą od Bartłomieja Mazurkiewicza wieloletniego pracownika tego ministerstwa i czlonka kolegiów odwoławczych a także od Pani Grazyny mlonki pracowniak ministerstwa polityki społczenej

wiesz nazwiska to ja też mogę sobie powymieniać... pytałam się dużej ilości osób które mają z tym do czynienia i większej bzdury nie słyszały :no:

reklama
Meldunek nie ma znaczenia, wniosek sklada się w miejscu zamieszkania, a z gminy w której masz meldunek masz mieć zaświadczenie że tam nie składałaś. Rodzinne przysługuje jesli dochód rodziny na osobę nie przekracza 504 zł, a dodatek do rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka też przysługuje dopiero po dostarczeniu zaświadczenia od lekarza.
Dochody do rodzinnego obecnie bierze się za 2008 rok, ale jesli któreś z was w 2008 roku nie pracowało a teraz pracuje to dolicza się dochud z pierwszego pełnego miesiąca.

czyli u mnie odpada rodzinne...:happy2: eh głupie to wszystko i ciężko sie połapać.
athena83 a połapiesz się w takiej sytuacji:
Mój facet (narzeczony,konk..eh nie lubie tego słowa ;-))
nie pracował na umowe przez pierwszą połowę 2008roku,o umowę doprosił się w lipcu,w sierpniu uległ wypadkowi i był na L4 do grudnia.
Ja od czerwca pracowałam na umowę w beznadziejnej fabryce ciastek za marną kase,w wrześniu zmieniłam prace na lepszą i pracowałam tam do końca listopada,ale po podzieleniu tej wypłaty na pół to przekracza te 504zł na osobę.
Od lutego tego roku jestem cały czas zarejestrowana w urzędzie pracy...
Jest w ogóle sens pobierania tego zaświadczenia do zasiłku rodzinnego...bo zgłupiałam

To nie ja przesadzam tylko osoby pod które podlegam...ja się musze stosować do tego co mówią ludzie z ministerstwa pracy i polityki spolecznej bo pod nich podlegają pracownicy świadczeń. Moje informacje pochodzą od Bartłomieja Mazurkiewicza wieloletniego pracownika tego ministerstwa i czlonka kolegiów odwoławczych a także od Pani Grazyny mlonki pracowniak ministerstwa polityki społczenej

A to co mówi np. Ministerstwo zdrowia mnie nie dotyczy, oni moga sobie gadać a ja i tak musze stosowac to co mówi moje ministerstwo, a moje ministerstwo mówi jasno: w formie podstawowej opieki zdrowotnej znaczy bezpłatnej i ja nic na to nie mogę poradzić, jedno co mogę zrobić to dać odmowe i pomóc napisać od niej odwołanie może kolegium stwierdzi inaczej i przyzna becik.

moja siostra chodziła do prywatnego i dostała becikowe,czy to teraz uległo dopiero zmianie ?

Do jakiego 10 tygodnia.. co wy mowicie wogole. Trzeba miec udokumentowane ze ciaza byla stwierdzona do 12 tygodnia,a 2 tygodnie wiecej to bardzo duzo. W innym przypadku nie przysluguje becikowe i musza byc regularne wizyty u gina.

Ja ostatnio oglądałam program o becikowym.... do becikowego fakt teraz jest potrzebne jest zaświadczenie

ale pani zaznaczyła zaświadczenie wypisuje ginekolog prowadzący obojętne czy na nfz czy prywatny nie ma to znaczenia i dała do zrozumienia że jeśli ginekolog przyjął kogoś po 10 tygodniu ciąży(wiadomo mówiła dzień czy dwa bo nie wypadało powiedzieć więcej ) to moze wypisać to zaświadczenie nikt tego nie sprawdzi czy była tam wcześniej czy nie zresztą potrzebne jest zaświadczenie a nie ksiażeczka ciąży którą lekarze wypisują i po 10 tygodniu nawet jak kobieta była wcześniej a i nieraz szpitale je zabierają. Wiec jak ktoś się spóźnił z wizytą bo nie było terminu przed 10 tygodniem albo o ciąży wcześniej nie wiedział to jak ginekolog jej zaświadczenie wypisze to becikowe się należy

Athena jak dla mnie nie przesadzasz z tym że tak zaznaczasz że musi być to służba zdrowia publiczna a nie prywatna :dry:

ale 10tc to 10tc
10w1d to też przecież 10 a nie np.11 :-D wg.mnie
czasami lekarz wpisze 11tc a będzie to 10w4d

moja siostra chodziła do prywatnego lekarza i dostała becikowe,to co teraz to się zmieniło...? :confused:

reklama
Do góry