reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

BY-ZY-DU-RA, naruszałoby to podstawowe zasady państwa prawa, prawo wstecz nie działa! a zaświadczenia można wymagać dopiero od babeczek które będą w 10 tc po 1 listopada czyli mają faktyczną mozliwośc uzyskania takiego zaświadczenia, skąd niby babeczka rodząca 5.11.2008 miała wiedzieć ze ma sie pojawic u gina do 10 tc pod rygorem nie otrzymania "becikowego"?
z resztą wczoraj słuchałam minister Kopacz i wersję tę potwierdza

zgadzam się w 100 % ja tez tylko o tej wersji wiem.

reklama
Była któraś z Was dopytać się jak to jest z tym becikowym?
W internecie jest niby ze trzeba miec zaświadczenie a już w innym artykule że nie trzeba.
Najlepiej dowiedziec sie u źródla ;-).

skoro tak to nie dostane becikowego....a jakie warunki trzeba spełnić żeby dostawac rodzinne i te pieniazki od giminy i z opieki społecznej....i jak to sie ma do zameldowania? bo ja bd mieszkac gdzie indziej i tam meldunku nie bd miec tylko u swoich rodzicow i jelsi bd miec jaki kolwiek to tymczasowy...czy to ma jakies znaczenie?

Ostatnia edycja:
Dziś przyjęłam pierwsze takie zaświadcenie i lekarz ginekolog publicznej służby zdrowia już wiedział, że jest potrzebne i je wystawił, dziecko urodziło się w maju tego roku.

i po tak długim czasie matka wystąpiła o becikowe :szok:

Ja wczoraj byłam u lekarza i jedna już prosiła o zaświadczenie.

A czy ja będąc przed porodem,no nie wiem kiedy nastąpi ;-) ale do 2 tygodni na pewno,muszę prosić o takie zaświadczenie ?:confused: bo zgłupiałam już.U lekarza byłam już w 5 tygodniu,ale w karcie mam 7tc

reklama
Ja ostatnio oglądałam program o becikowym.... do becikowego fakt teraz jest potrzebne jest zaświadczenie

ale pani zaznaczyła zaświadczenie wypisuje ginekolog prowadzący obojętne czy na nfz czy prywatny nie ma to znaczenia i dała do zrozumienia że jeśli ginekolog przyjął kogoś po 10 tygodniu ciąży(wiadomo mówiła dzień czy dwa bo nie wypadało powiedzieć więcej ) to moze wypisać to zaświadczenie nikt tego nie sprawdzi czy była tam wcześniej czy nie zresztą potrzebne jest zaświadczenie a nie ksiażeczka ciąży którą lekarze wypisują i po 10 tygodniu nawet jak kobieta była wcześniej a i nieraz szpitale je zabierają. Wiec jak ktoś się spóźnił z wizytą bo nie było terminu przed 10 tygodniem albo o ciąży wcześniej nie wiedział to jak ginekolog jej zaświadczenie wypisze to becikowe się należy

Athena jak dla mnie nie przesadzasz z tym że tak zaznaczasz że musi być to służba zdrowia publiczna a nie prywatna :dry:

Do góry