reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

moja siostra chodziła do prywatnego lekarza i dostała becikowe,to co teraz to się zmieniło...? [/QUOTE]
tak od 3 dni jest inna ustawa i nawet jelsi tydz temu brała to jeszcze jej to nie dotyczyło

reklama
Pierwsze pytanie czy twój narzeczony obecnie pracuje?? Jesli tak czy jego (tylko licząc jego dochód) przekroczy wam 504 złote (ten za 2008rok)?? Jesli Ty nie pracujesz teraz to Twojego dochodu się nie liczy, musisz oprócz zaświadczeń ze skarbowego swojego i narzeczonego wziąć ze sobą jeszcze świadectwa pracy i Pity 11 za 2008 rok swoje i wtedy Twojego dochodu nie będzie się liczyć.

obecnie pracuje,ale bez umowy bo jest na okresie próbnym...Tacy są prywaciarze za....więc wygląda na to,że obecnie jesteśmy oboje bezrobotni,ja zarejestrowana a on nie.

no becikowego nie dostane ale na pewno zasiłek bd mi sie nalezał bo ja nie pracowalam od 2008 wcale a moj na czarno i niema umowy zadnej he z zadnego roku wiec tu problemu na szczescie nie bd ;)

moja siostra chodziła do prywatnego lekarza i dostała becikowe,to co teraz to się zmieniło...?
tak od 3 dni jest inna ustawa i nawet jelsi tydz temu brała to jeszcze jej to nie dotyczyło[/QUOTE]

oni chyba upadli na głowe,bo trzeba przyznać że konowałów nie brakuje w słuzbie zdrowia i czasami lepiej zapłacić i wiedzieć,że lekarz to lekarz (chociaż nie zawsze)
Ale jak lekarzowi się płaci to już lepiej się zajmuje pacjentką...
Widziałam niedawno jedną sprytną kobiete w ciąży,która zmieniła lekarza prywatnego na państwowego (mojego)np.mój lekarz takim jest,bo przyjmuje i państwowo i prywatnie,chociaż i ja odwiedzałam moją prywatnie,gdy musiłam iść a zabrakło jakiś tam punktów i nie dostałam się do niej przez przychodnie

No wlasnie ministerstwo (mało oficjalnie bo nie ma na ten temat komunuikatu są tylko wewnętrzne przekazy do pracowników) uważa że podstawowwa opieka zdrowotnaa to opieka w ramach NFZ i jesli prywatny lekarz ma umowe z NFZ to OK a jesli nie ma to nie jest podstawową opieką zdrowotna
Jeżeli nie ma jednoznacznych przepisów dostępnych dla każdego obywatela to o czym my tu mówimy.
W taki sosób każdy urzędnik może sobie swoją bajeczkę wymyśleć.
Wszytskie ruchy urzędników muszą być wykonywane w oparciu o przepisy.....
Jak odmówisz komuś becikowego, bo prywatnie chodził do gina to jakim paragrafem się podeprzesz:confused:

Saleminka a dochód czemu na 2 osoby dzielisz ? jak chcesz rodzinne na dziecko to dziecko to członek rodziny dzielisz na 3 osoby

Poza tym nawet na zaświadczeniu, które znajduje się na stronie Min. Pracy i Polityki Społ jest miejsce na pieczęć zakładu opieki zdrowotnej lub praktyki lekarskiej, a praktyka lekarska to inaczej gabinet prywatny

Wiesz co Athena, czegos nie rozumiem. Oglądałam też ostatnio program z samą panią minister zdrowia o becikowym. Na pytanie czy lekarz wydający zaświadczenie musi pracowac w publicznej placówce czy prywatnej odpowiedziala wyraźnie, że nie ma to znaczenia!! Że nawet zaświadczenie wydane przez lekarza za granicą, jeżeli tam ciąże prowadzono, będzie uznawane. Sama pani minister, zaznaczam.
Jesteś jedyną osobą, która takie nowiny nam przekazuje. Czy Twoja placówka nie nadinterpretuje przypadkiem tego przepisu?? Nie chcecie być bardziej papiescy od papieża?

reklama
Do góry