reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Wiesz co Athena, czegos nie rozumiem. Oglądałam też ostatnio program z samą panią minister zdrowia o becikowym. Na pytanie czy lekarz wydający zaświadczenie musi pracowac w publicznej placówce czy prywatnej odpowiedziala wyraźnie, że nie ma to znaczenia!! Że nawet zaświadczenie wydane przez lekarza za granicą, jeżeli tam ciąże prowadzono, będzie uznawane. Sama pani minister, zaznaczam.
Jesteś jedyną osobą, która takie nowiny nam przekazuje. Czy Twoja placówka nie nadinterpretuje przypadkiem tego przepisu?? Nie chcecie być bardziej papiescy od papieża?
to chyba oglądałyśmy ten sam program :-D ja myślę że to jedna osoba chce być bardziej papieska niż wszyscy inni :-D

reklama
No wlasnie ministerstwo (mało oficjalnie bo nie ma na ten temat komunuikatu są tylko wewnętrzne przekazy do pracowników) uważa że podstawowwa opieka zdrowotnaa to opieka w ramach NFZ i jesli prywatny lekarz ma umowe z NFZ to OK a jesli nie ma to nie jest podstawową opieką zdrowotna

Komunikatow moze nie ma ale kazdy pracownik sluzby zdrowia i chyba nie tylko wie co oznacza wyrazenie..Podstawowa Opieka Zdrowotna....:cool:

Pod względem organizacyjnym POZ może działać jako:

Oznacza dokladnie to co napisala Fifi-uprzedzilas mnie;-):-)I nie trzeba do wyjasnienia tego pojecia komunikatow wewnetrznych:-D

to chyba oglądałyśmy ten sam program :-D ja myślę że to jedna osoba chce być bardziej papieska niż wszyscy inni :-D

mam pytanko do ciebie..bierzesz jakies co miesieczne pieniążki na dziecko?:-) jak tak to jakie ;p bo ja bd składac pisemko o alimenty zeby dostac cos na małą no i pozniej jak sie ur za 2 msc dzidzius:)

Komunikatow moze nie ma ale kazdy pracownik sluzby zdrowia i chyba nie tylko wie co oznacza wyrazenie..Podstawowa Opieka Zdrowotna....:cool:
Poza tym jak mogą obowiązywać przepisy, których nie ma w Dzienniku Ustaw tylka są ustnie przekazywane:confused:
A może ktoś premię dostaje od oszczędnosci, które zrobi odmawiając becikowego:confused:

Nawet na zaświadczeniu, które znajduje się na stronie Min. Pracy i Polityki Społ jest miejsce na pieczęć zakładu opieki zdrowotnej lub praktyki lekarskiej, a praktyka lekarska to inaczej gabinet prywatny

Ostatnia edycja:
Ja czy w 2009 roku miał jakąś umowe o prace (czy przez jakiś czas pracował legalnie)

Jak na spowiedzi :-)
pogrzebałam w papierach,jedną umowę podpisał 15.05.2008 na 3 lata(współpraca skończyła się rozwiązaniem,bo zmienił firmę i przeszedł do kolegi)
(1126zł brutto a netto wychodziło 850,17 oczywiście tylko na umowie tyle mu napisał sknera hehe)

kolejną zawarł 1.07.2008 na 6m-cy i w sierpniu uległ wypadkowi,umowa została rozwiązana za porozumieniem w grudniu (1126 zł brutto na umowie miał wypisane)

rok 2009 -nie pracował legalnie do tej pory,wszystko na czarno,bo niestety tak w budowlance bywa i u sknerusów,że jeśli dostanie się umowę to odciągają od wypłaty i opłacają im wtedy składki :wściekła/y: więc pracował i pracuje na czarno ciągle

Poza tym jak mogą obowiązywać przepisy, których nie ma w Dzienniku Ustaw tylka są ustnie przekazywane:confused:
A może ktoś premię dostaje od oszczędnosci, które zrobi odmawiając becikowego:confused:
O własnie, w bliźniaczym wątku teżo tym pisałam i to jest chyba najblizsze prawdzie. Jak mogą być jakieś interpretacje przekazywane ustnie, znane tylko pracownikom wydajacym świadczenia?? Paranoja. Zaczynają mnie już drażnić te "złote myśli". Dobrze, że nie należę do okręgu gdzie pracuje Athena, dzięki ci Panie!

Saleminka a dochód czemu na 2 osoby dzielisz ? jak chcesz rodzinne na dziecko to dziecko to członek rodziny dzielisz na 3 osoby

bo dziecka nie mamy jeszcze,a jest w drodze
i widzicie zgłupiałam do reszty :-D
to jak urodzę a ja będę zarejestrowana jako bezrobotna a mój nie bedzie miał umowy o pracę to rodzinne będzie mi się należeć...

Wiesz co Athena, czegos nie rozumiem. Oglądałam też ostatnio program z samą panią minister zdrowia o becikowym. Na pytanie czy lekarz wydający zaświadczenie musi pracowac w publicznej placówce czy prywatnej odpowiedziala wyraźnie, że nie ma to znaczenia!! Że nawet zaświadczenie wydane przez lekarza za granicą, jeżeli tam ciąże prowadzono, będzie uznawane. Sama pani minister, zaznaczam.
Jesteś jedyną osobą, która takie nowiny nam przekazuje. Czy Twoja placówka nie nadinterpretuje przypadkiem tego przepisu?? Nie chcecie być bardziej papiescy od papieża?

bo zbaranieje do reszty :tak:
moim zdaniem nie powinno mieć to znaczenia, najważniejsze by kobieta chodziła do lekarza w czasie ciąży i by robiła to najwcześniejszych tygodni !
Ale oni moze sobie myslą,że jak stać ich na prywatne wizyty to po co im becikowe

bo dziecka nie mamy jeszcze,a jest w drodze
i widzicie zgłupiałam do reszty :-D
to jak urodzę a ja będę zarejestrowana jako bezrobotna a mój nie bedzie miał umowy o pracę to rodzinne będzie mi się należeć...

myśle ze tak bo ja nie pracowałam nigdzie hehe moze raz jakas dodatkowa to tam z 200 zł na cały rok by wyszło hehehe a moj na czarno robi od 2 lat he wiec mysle ze dostaniecie tak jak my :p

reklama

Nawet na zaświadczeniu, które znajduje się na stronie Min. Pracy i Polityki Społ jest miejsce na pieczęć zakładu opieki zdrowotnej lub praktyki lekarskiej, a praktyka lekarska to inaczej gabinet prywatny

Ja tam tez wyraznie to widze ale ministerstwo Atheny widocznie nie;-)

Do góry