reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Mam termin na 12.11
Czy to zaświadczenie mnie obowiązuje czy nie, bo już nie wiem sama.

Raz piszą tak a raz inaczej:baffled:.

Może któraś z Was była się w urzędach dopytywać?

reklama
WIADOMOŚĆ z 19 PAŻDZIERNIKA:

Jak wyjaśnia MPiPS, kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po 31 października br., będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku.

a wg tego wcale nie musisz:no:

normalnie paranoja co oni wymyślają, a widzę że interpretacja przepisów jest dwojaka. Najlepiej przejechać się do gminy i zasięgnąć języka, bo może się okazać że każda gmina interpretuje inaczej ten przepis...

Dokładnie. Przynajmniej będziesz wiedziała jak to u Ciebie w MOPSie wygląda. Urzędy też różnie interpretują ten przepis. I wcale nie żartuję:tak: U mnie w pracy każdy wniosek przyjęty po 1 listopada musi mieć zaświadczenie, a jak dzwoniłam do znajomej z innego urzędu to nie musi.
Pewnie z czasem to się unormuje.

Tak zwane drugie becikowe z MOPSu to jednorazowy dodatek do zasiłku rodzinnego- też 1000zł. Musisz się więc najpierw załapać na zasiłek rodzinny- czyli m.in mieścić się w kryterium dochodowych 504 zł na osobę. (wziąć zaświadczenia z Urzędu Skarbowego o dochodach za 2008 rok i iść z nim do MOPSu plus dokumanety takie jak do becikowego) . Zaznaczasz wtedy we wniosku o zasiłek rodzinny dodatek z tytułu urodzenia dziecka.
Natomiast jeszcze jeden tysiąc zł to tzw becikowe z funduszy miasta lub gminy i to nie wszystkie gminy i miasta dają. O tym jakimi kryteriami się kierują przy tym niestety bliżej nic nie wiem, bo ani gmina w której pracuje, ani miasto gdzie mieszkam tego nie przyznają, więc nie wiem jak to wygląda. Zapytaj o to w MOPSie lub w Urzędzie Miasta , to Ci powiedzą czy dają tą kasę i na jakich warunkach.

ja jeszcze powrócę do tej wypowiedzi ;-)
Takie zaświadczenie o dochodach muszę mieć swoje i mojego faceta ? (ob jeszcze był ponad 4 miesiące na L4 po złamaniu nogi) Wie ktoś ile się czeka na to i czy ckolwiek sie za to zaświadczenie płaci...?

Czyli najpierw od miasta dostanie się becikowe a potem można iść do MOPSu tak ??

Zaświadczenia i swoje i swojego faceta. Pamiętaj, że to mają być zaświadczenia za zeszły rok- czyli 2008. Zazwyczaj te zaświadczenia Urzędy Skarbowe wydają od ręki i są one darmowe.

Nie wiem jak jest z tą kasa od miasta. W każdym razie nie ma jakiejś kolejności, bo tak jak pisałam, tą kasę od miasta nie wszędzie dają i nie wiem jakie są kryteria jej przyznawania.
Co do kasy z MOPSów i GOPSów to musisz mieć po prostu komplet dokumentów (akt urodzenia dziecka, dowód osobisty- do becikowego, plus zaświadczenia o dochodach do zasiłku rodzinnego i dodatku z tyt. urodzenia dziecka, nr. konta bankowego ) i składasz wniosek. Dowiedz się też w Swoim MOPSie czy żeby złozyć wniosek musisz czekać aż dziecko dostanie numer pesel. W niektórych ośrodkach wniosek bez peselu dziecka jest wnioskiem nie kompletnym. Coraz żadziej wymagają tego, ale jednak. Na pesel sie czeka koło miesiąca.
Od złozenia kompletnego wniosku na wypłatę świadczenia czeka się nie cały miesiąc.
Dokładnie to tak- wnioski przyjętę do 10 dnia danego miesiąca są wypłacane do końca tego samego miesiąca, natomiast tę które wpływaja po 10 dniu miesiąca są wypłacane na koniec następnego miesiąca.

reklama
Nie ma to znaczenia. Jako stan cywilny musisz wpisać po prostu konkubinat (strasznie nie lubię tego słowa, brzydko brzmi i w ogóle nie pasuje np. do narzeczeństw, ale tak Urzędy określają niesformalizowane związki) i w sumie tyle.
Weź ze sobą także dowód osobisty swojego faceta, jeśli razem nie pójdziecie składać wniosku, bo może być potrzebny.

No i jeśli chodzi o Urząd Skarbowy to zaświadczenie wydają do rąk własnych, więc Twój facet będzie musiał iść z Tobą i sam wziąć swoje zaświadczenie.

Do góry