reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

reklama
Hej dziewczyny
I już mam problem z becikowym lekarz do którego chodziłam miał poważną operację jest na zwolnieniu 3 miesiące na pewno go nie będzie a może i dłużej... w UG chcą zaświadczenie od lekarza na odpowiednim druku, karta ciąży -na której są daty wizyt jest nieodpowiednim dokumentem -musi być odpowiedni druk.Cóż mam czas aż dziecko skończy rok i lekarz wyzdrowieje (miejmy nadzieje) inaczej becikowe przepadnie?????......

Zgadzam się z poprzedniczką. Tak się składa, że pracuje w GOPSie i przyjmuje wnioski między innymi o becikowe, Zaświadczenia mogą wymagać dopiero jeśli wniosek wpływa w listopadzie. A co najśmieszniejsze, to jeszcze tydzień temu jak byłam w pracy nie było podanego wzoru zaświadczenia jakie będzie wymagane.

ja pytałam sie o te becikowe mojej ginki i powiedziała ze ponoc ma byc ze od tego listopaa ma byc zaswiadczenie ale ona mowila ze jeszcze nic nie wiadomo...a tu 3 tyg do zmiany a ona nie wie jeszcze i mowila ze ma nadzieje ze mi sie jeszcze uda....a ja mam termin na 5 styczen :p:-)

wzor zaswiadczenia jest na stronie ministerstwa, gdzies juz byl podawany adres. najlepiej isc z wydrukowanym do lekarza i niech na nim pisze.
nie ma informacji o 3 usg na tym zaswiadczeniu, tylko o badaniach w kazdym trymestrze (data i rodzaj badania sie wpisuje, czy jakos tak).

od urodzenia dziecka ma sie rok na zlozenie wniosku o becikowe, tylko ze wszystkie wnioski po 1.11.2009 beda musialy miec zaswiadczenie od lekarza - czyli nawet jak ktora urodzila np. 5.11.2008 i zlozy wniosek 3.11.2009 to musi pokazac zaswiadczenie.

reklama
z tego wszystkiego wychodzi ze nie dostane tego becikowego ;/ a mozna jeszcze podobno dostac od miasta a na jakich warunkach i tez podobno z opieki społecznej na jakich zasadach...jakie warunki 3ba spełnic

Do góry