reklama
Robiłam badania prenatalne i badania z krwi. Potem poczytałam dopiero, że wiele dziewczyn tych badań z krwi wg nie robi, o ile prenatalne są ok. Ja zrobiłam je jednocześnie i chyba żałuję. Z USG wszystko wyszło ok, lekarz omawiał na bieżąco, mówił że wszytko jest na miejscu. Za kilka dni przyszły wyniki badań z krwi i się załamałam, bo wyszły kiepsko... Dziewczyny tu piszą, że warto bo człowiek jest spokojniejszy. Ale jest też druga strona medalu. Zdecydowaliśmy się na test NIFTY (koszt 2.000 zł). Do czasu wizyty każda noc przepłakana, stres przeogromny... Przy badaniu NIFTY lekarz mi wytłumaczył, że to jest statystyka. Że na wynik ma wpływ wiele czynników (ja np. od początku cięży zmagałam się z infekcjami, brałam antybiotyki). Trochę spokojniejsza czekałam na wynik i na szczęście okazało się, że spodziewamy się zdrowego genetycznie chłopca
reklama
Kaśka 1983
Fanka BB :)
Dla jednych mały koszt dla innych duża cześć pensji. Po 35 roku życia są to badania bezpłatneZdecydowanie warto jest robić badania. Szczególnie w poźniejszym wieku. Powyżej 35. roku życia wzrasta ryzyko wystąpienia u dziecka trisomii 21, 13 i 18 chromosomu. Sztuczne zapłodnienie również jest wskazaniem. Badania epidemiologiczne wskazują, że ryzyko występowania wad wrodzonych u dzieci poczętych metodą in vitro jest nieznacznie wyższe w porównaniu do dzieci poczętych naturalnie. Moim zdaniem jednak w każdej sytuacji warto jest takie badanie zrobić. NIe jest to duzy koszt, a przynajmniej będziemy mieli pewnosć, że z maluchem jest wszystko w porządku,
Zdecydowanie warto jest robić badania. Szczególnie w poźniejszym wieku. Powyżej 35. roku życia wzrasta ryzyko wystąpienia u dziecka trisomii 21, 13 i 18 chromosomu. Sztuczne zapłodnienie również jest wskazaniem. Badania epidemiologiczne wskazują, że ryzyko występowania wad wrodzonych u dzieci poczętych metodą in vitro jest nieznacznie wyższe w porównaniu do dzieci poczętych naturalnie. Moim zdaniem jednak w każdej sytuacji warto jest takie badanie zrobić. NIe jest to duzy koszt, a przynajmniej będziemy mieli pewnosć, że z maluchem jest wszystko w porządku,
Łącznie badania prenatalne + test NIFTY kosztował nas ok 3.000 zł. Więc jednak wcale nie tak mało
Test NIfty to osobna kwestia niż badania prenatalne i tak na prawdę to on u Was zrobił największe koszta (ja się spotkałam z cenami od 1500-2600zl) , same badania prenatalne (USG + opcjonalnie test pappa) to koszt 200-400zl + pappa 150-300zl. Nie zmienia to faktu że nie dla każdego są to małe pieniądze.Łącznie badania prenatalne + test NIFTY kosztował nas ok 3.000 zł. Więc jednak wcale nie tak mało
Cukszyk..mama
Ja polecam Ci zrobić usg prenatalne i jeśli na usg będzie wszystko dobrze to nie rób z krwi z krwi to tylko statystyka. Badanie usg kosztuje też 200 zł. Ja robiłam w ten piątek w Szczecinie i nie żałuję obecnie jestem w 13 tygodniu.hey dziewczyny czy robiłyście badanie prenetalne ? Mam 24 lata w 11 tyg jestem ciązy i lekarz zaproponował mi ze mogę zrobić sobie prywatnie takie badanie z krwi kosztuje ono ok 200 zł czy wy tez robiłyście to badanie ?
Chrząszczyk 1
Teraz to już raczej nieaktualne, bo maleństwo juz jest na swiecie[emoji38][emoji12]Ja polecam Ci zrobić usg prenatalne i jeśli na usg będzie wszystko dobrze to nie rób z krwi z krwi to tylko statystyka. Badanie usg kosztuje też 200 zł. Ja robiłam w ten piątek w Szczecinie i nie żałuję obecnie jestem w 13 tygodniu.
elizadziworska
Zaciekawiona BB
Ja robiłam nieinwazyjne badania – USG i badanie z krwi. Lekarz zleciła mi badania z uwagi na mój wiek i nie żałuję!Jeżeli jesteście młodsze ode mnie mogą być inne powody, aby wykonać takie badania.Jak coś piszcie na priv, dam kontakt do mojego lekarza.
Uważam, że Invicta jest najlepszą placówką pod kątem badań laboratoryjnych. Kilka lat chodziłam po różnych miejscach i nie mogłam znaleźć przyczyny moich problemów z zajściem w ciążę,
Dopiero tutaj lekarz mi zlecił wykonanie badań, które dały odpowiedź na wszystkie moje pytania. Na podstawie dokładnie zinterpretowanych wyników badań miałam wyznaczone leczenie.Problem zaczął powoli znikać po kilku miesiącach. Próbujcie różnych miejsc i szukajcie doświadczonych specjalistów, aby zaoszczędzić swój czas oraz pieniądze.
Dopiero tutaj lekarz mi zlecił wykonanie badań, które dały odpowiedź na wszystkie moje pytania. Na podstawie dokładnie zinterpretowanych wyników badań miałam wyznaczone leczenie.Problem zaczął powoli znikać po kilku miesiącach. Próbujcie różnych miejsc i szukajcie doświadczonych specjalistów, aby zaoszczędzić swój czas oraz pieniądze.
reklama
reklama