reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Brak noska na USG

Witam dziewczyny, odkopałam kilka tematów, ale z kilku lat wstecz. Chciałabym Was prosić o wasze historie i pomoc, chyba wsparcie bo wyjdę z siebie.
W 11 TC. Gin prowadzący wysłał mnie oczywiście na badanie USG ciążowe. Po zadaniu pytania czy przy okazji powinnam sobie zrobić badania prenatalne odparł, że jestem młoda, zdrowa i nie ma takiej potrzeby, a przynajmniej on nie widzi. Jeśli.mnie to uspokoi to oczywiście mogę, ale on jakoś specjalnie nie zaleca.
Poszłam, więc do jednego z lepszych lekarzy gin specjalizujących się w USG ciążowym i on zasugerował, że jednak jeśli mnie stać to w tych czasach warto zrobić badania prenatalne. Zgodziłam się będąc maksymalnie pozytywnie nastawiona. Samo badanie USG trwalo 40 min ! Sądząc po minie lekarza nie miałam podstaw do.zmartwien, myślałam, że tak po prostu jest, tyle to trwa.
USG ostatecznie zrobił mi przez powłoki brzuszne i dodatkowo dopochwowo. Po 40 min męki, różnych próbach dojrzenia dziecka z każdej strony dostałam informacje : serducho ok, mózg ok, przezierność 1.2, cała reszta również ok, ale ... Brak NOSKA 😭 wiem czym jest badanie prenatalne i co.ma sprawdzać, więc domyśliłam się , co gin chce mi przekazać.
Wspomniał jeszcze, że czasem w 11 TC nosek jest nieuwapniony i żeby przyjść jeszcze raz za dwa tygodnie, ale trzeba się liczyć z tym, że teraz prawdopodobieństwo ZD wzrosło. Dalej nic już nie słyszałam ... Mam czekać na wyniki z krwi i pełny opis od 7 do 10 dni.
Od dwóch dni jestem po prostu załamana im więcej czytam ( nie mogę się powstrzymać ) tym bardziej jestem wycofana. Stąd też ponowienie tematu. Miałyście taka sytuację ? Jak sobie radzilyscie ? Jak skończyły się wasze historie? Czytam na wielu forach, że nosek.moze być maleńki po.rodzicach, niestety i ja i mąż mamy taaaakie kulfony, więc to mnie zupełnie nie pociesza.
Straciłam chyba wiarę , spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Dodam, że to moja druga ciąża , a pierwszą poroniłam w 8tc :(

reklama
Dzięki ! Oby.
Generalnie poszłam będąc rzekomo w 12 tc licząc od miesiączki , natomiast na USG wyszło , że jednak maluszek jest troszkę mniejszy i że to wskazuje na 11 tydzień.
Mam nadzieję , że będzie dobrze.
Idź do lekarzaz który ma certyfikat i dobrą opinię, w jeden dzień 11+4 TC, mniejszy dzidziuś, dwa dni później 13+0 dzidziuś jednak starszy, bo lekarze wcześniej źle zmierzył 🤦

reklama
Ale USG prenatalne przysługuje każdej kobiecie w ciąży. Badania z krwi - tylko w określonych przypadkach.
Poczekaj na wynik testu Pappa - może on Ci da trochę spokoju - choć wg mnie widząc jakąkolwiek statystykę i prawdopodbieństwo (nawet minimalne) to ja już bym się do końca stresowała :-)
Z badań prenatalnych mogą skorzystać kobiety:
- obarczone zwiększonym ryzykiem urodzenia dziecka z wadą rozwojową,
- takie, u których stwierdzono nieprawidłowy wynik badania USG lub nieprawidłowe stężenie markerów biochemicznych,
- powyżej 35 roku życia,
- narażone na czynniki szkodliwe przed ciążą lub we wczesnej ciąży.
Reszta niestety musi zrobić je prywatnie

Idź do lekarzaz który ma certyfikat i dobrą opinię, w jeden dzień 11+4 TC, mniejszy dzidziuś, dwa dni później 13+0 dzidziuś jednak starszy, bo lekarze wcześniej źle zmierzył 🤦
USG robię u wykwalifikowanego gin z certyfikatem. Pracuje na naprawdę niesamowitym sprzęcie ( nigdy wcześniej takiego nie widziałam - nowoczesny jak z kosmosu) także na pewno go nie zmienię. Myślę, że gość wie co mówi i robi.
Miejmy nadzieję , że to faktycznie jest jeszcze "za wcześnie". Dzięki ! 😘

USG robię u wykwalifikowanego gin z certyfikatem. Pracuje na naprawdę niesamowitym sprzęcie ( nigdy wcześniej takiego nie widziałam - nowoczesny jak z kosmosu) także na pewno go nie zmienię. Myślę, że gość wie co mówi i robi.
Miejmy nadzieję , że to faktycznie jest jeszcze "za wcześnie". Dzięki ! 😘
Hej hej czy już coś wiadomo w związku z noskiem dzidziusia? 😘

Do góry