reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania Po Poronieniu

Własnie odebraliśmy wyniki naszych kariotypow, na szczęście wszystko ok:-) . Teraz czekają mnie badania prenatalne...nie mogę się doczekać...

reklama
tofika, super wiadomość :-D powodzenia!
ASA, jeszcze trochę o tarczycy: warto ją zbadać, więc dziewczyny, dla świętego spokoju badajcie! Ja dziś sporo poczytałam i coraz bardziej jestem pewna, że to to! Objawy niedoczynności są bardzo subtelne, często mamy je, myśląc, że taka nasza natura. Wypiszę kilka, które zaobserwowałam u siebie:
-marznięcie, ciągle zimne stopy i dłonie
- sucha skóra
- bóle stawów
- puchnięcie palców
- wysoka prolaktyna
- no i roczne starania o dziecko, 2 poronienia

Dzisiaj poszłam zapisac się do endokrynologa i zapisy są na GRUDZIEŃ!!! :no: no masakra, prędzej człowiek umrze niż się wyleczy. Zapisałam się prywatnie na 28 maja.

tofika trzymam kciuki by Wasze Maleństwo zdrowo rosło!!!

kahaka nie wiedziałam, że na wizytę u endokrynologa czeka się aż tak długo...ja z wynikami mam pójść do mojego gin chociaż nie jest to ginekolog-endokrynolog - jesli coś będzie nie tak to pewnie wtedy poszukam jakiegoś endokrynologa. kahaka mam jeszcze jedno pytanie, czy badałaś tez hormony płciowe, mi gin u którego bylam na konsultacji powiedział ze raczej nie muszę ich badać jednak byłabym spokojniejsza gdybym je skontrolowała. Chciałam to zrobić na własną rękę, ale z tego co słyszałam hormony płciowe trzeba badać w określone dni cyklu a nie bardzo się w tym orientuję. Czy takie skierowanie powinien wypisać gin (nawet jeśli chcę je zrobić prywatnie...?) Hormony mnie zmartwiły ponieważ podczas pierwszego trymestru, przed poronieniem, chwytały mnie czasami skurcze-w dole brzucha, chyba macicy, czasami byly dość dokuczliwe i niemiłe... Myślalam ze to normalne, bo gin który prowadził moją ciąże się tym nie przejął. Na kontrolę po poronieniu poszłam do innego gin, ale jak na zlość zapomnialam go zapytać o te skurcze. Pomyślałam ze to być może hormony, więc chciałabym je zbadać, ale nie wiem jak się za to zabrać...Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Powodzenia na wizycie u endo!!!

ASA, ponizej dokladne badania jakie robilam:
1. badania hormonalne tarczycy- TSH, ft4, prolaktyna
2. doadatkowo badania w kierunku zespolu antyfisfolipidowego:
3. Obecność antykoagulantu toczniowego w osoczu wykrytego co najmniej
2-krotnie w odstępie minimum 12 tygodni, metodami zaleconymi przez
International Society on Thrombosis and Haemostasis
4. Przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM w średnim lub
dużym stężeniu (tzn. >40 GPL lub MPL, lub <99. centyla) wykryte co najmniej
2-krotnie w odstępie minimum 12 tygodni standaryzowaną metodą ELISA
5. Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I obecne w surowicy lub osoczu
(w mianie >99. centyla) wykryte co najmniej 2-krotnie w odstępie minimum 12
tygodni standaryzowaną metodą ELISA
6.ocena kariotypu Pani i meza
7. Mutacje genów czynnika V Leiden – genetyczne podłoże poronień,
8. Mutacje genów protrombiny – genetyczne podłoże poronień.

Kolejna sprawa to tarczyca, to naprawde bardzo wazny aspekt przy planowaniu ciazy. TSH u kobiety planujacej caize powinno znajdowac w przedziale: 1 - 1,25, bardzo wazne sa rowniez antyciala, ktorych wysokie stezenie moze zagrazac ciazy i powodowac wady rozwojowe malenstwa. Podczas ciazy hormony tarczycy nalezy kontrolowac co 4 tygodnie (w przypadku stwierdzonej choroby). Z niedoczynnosci latwo wpasc w nadczynnosc, stad tez tak regularne kontrole sa konieczne. Nie jestem odosobnionym przypadkiem. w dniu w ktorym stracilam malenstwo, moja kolezanka urodzila zdrowa coreczk, a toz przed ciaza wpadla z niedoczynnosci w nadczynnosc - najlepszy dowod, ze mimo tarczycy teaz mozna zostac szczesliwa mama:)

To na tyle, w razie pytan chetnie sluze pomoca. Trzymajcie sie Kochane.

ASA, tak badałam hormony płciowe-po pierwszym poronieniu ze skierowaniem od gin, a teraz prywatnie. Nie musisz mieć skierowania, możesz zrobić prywatnie. Badania te robi się między 2 a 5 dc. Zbadaj: estradiol, LH, testosteron, FSH i prolaktynę. 7-8 dni po owulacji zbadaj jeszcze progesteron. Myślę, że warto to zrobić. Mnie np. wyszła wysoka prolaktyna-ona może być jednym z objawów niedoczynności.
Za komplet 5 badań (bez proest.) zapłaciłam 125 zł.

Dziewczyny zgłupiałam :baffled: Zadzwoniłam do laboratorium z pytaniem o cenę wymazu na chlamydię trachomatis i usłyszałam "metodą PCR czy immunofluorescencji?" Jaką metodą miałyście robione? (pcr droższa- 140 :szok: ta druga 80,-)

jedna to pewnie wymaz z pochwy lub z cewki moczowej - metoda bardziej wiarygodna a druga to z krwi i tak kojarze ze tak z krwi byla ta tansza tyle ze malo wiarygodna, ja robilam test urogin na chlamydie i ureaplazme czy jakos tak i jeszcze jedna bakteria. niektorzy mowia ze ten test jest dobry bo bada jakas lepsza metoda, ale kosztuje 400-500zł.

ps tym u ktorych serduszka dzieci przestaly bic z nie wiadomoch powodow ja polecam zrobic badania przede wszystkim na krzepliwosc, zespol antyfosfolipidowy a po kilku poronieniach prosic o sprobowanie prowadzenia ciazy z clexane, acardem itp. ja dzieki clexane mam Michałka i kolejna ciaze tez bede musiala brac te zastrzyki bo najprawdopodobniej choc nie wykryty mam zespol antyfosfolipidowy

Ostatnia edycja:
Dzięki Pati :-)
Ta krzepliwość nie daje mi spać od samego początku. Na zespół antyfosfo już się przebadałam (p-ciała przeciw kardiolipinie IGM i IGG ujemne, antykoagulant ujemny) podpowiedz mi proszę co wchodzi w pełny "pakiet" badań na krzepliwość PT, ATTP, coś jeszcze? Acard już włączyłam do swojej codziennej diety ;-) przez 2 pierwsze trymestry jest bezpieczny dla ciąży, więc lepiej go na wszelki wypadek brać niż nie brać :-)

zespol niestety niekoniecznie wychodzi w badanaich bo zdarza sie tak ze ujawnia sie w ciazy a potem jak ciaze sie traci to znowu nic w badaniach nie wyjdzie.. a z akardem trzeba uwazac i najlepiej poradzic sie lekarza najpierw i ma tez skutki uboczne wiec naprawde jak go bierzesz to najlepiej poradz sie lekarza czy mozesz i w jakich dawkach od ktorego dnia cyklu, czy caly czas itd.

reklama
30 czerwca jadę z mężem na badania genetyczne, chciałam się dowiedzieć o jakie choroby lekarz będzie pytał i jak takie badanie będzie wyglądało. Jak na razie wiem, że pobierana jest krew i nic więcej. Czy jest ktoś na forum, kto jest po takich badaniach?

Do góry