reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania, normy - nasze watpliwości i pytania

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja dzis odebralam wyniki i mam 15 000 bakterii:crazy: ostatnio mialam 6000 i prsilam zeby mi cos dali...nic! a teraz to jest problem bo przez 6 tygodni ich tyle wychodowalam...dal mi cos na dzisiejsza noc.
dziewczyny co zrobic zeby pozbyc sie tych bakterii?

reklama
ANia falko jedyne, co Ci moge bez recepty doradzic, to jakies tabletki zawierające żurawinę. Nie wiem jakie są u Ciebie dostępne. Wyslij meża, zeby sie wypytal. No i duzo pij :-)

ja odebrałam wyniki, wszystko wydaje sie być dobre tylko mam glukozę w moczu :-( 14 mmol / L - nie wiem co to oznacza - czytałam, że cukier może występować w niewielkiej ilości - nie wiem czy ta ilość jest duża czy mała... (?)

No ja po usg, połowę z tego nie kumam ale napisali tak:
BPD 83 33+6
AC287 33
FL63 33
waga 2100g
serce czterojamowe, żołądek, pęch. moczowy widoczny
łożysko ściana przednia, płyn owodniowy w normie
FHR+ R+
W każdym bądź razie z synkiem wszystko ok. wyniki badań będę miała za tydzień

no też tak mi się wydaje, tym bardziej, że ostatnio tę glukozę miałam w normie, ale w sumie bliżej tej górnej granicy chyba :-( no nic, zobaczymy we wtorek co mi powie lekarz - pewnie ochrzan dostanę :-:)szok:

Ela - super, że maluszek dobrze się rozwija :-)

reklama
No ja po usg, połowę z tego nie kumam ale napisali tak:
Ze strony Znaczenie skrótów na badaniu USG w ciąży - Blog położnej o ciąży, porodzie i macierzyństwie. wyjaśnienie skrótów:

GS - Wielkość pęcherzyka ciążowego
HC - Obwód głowy
AC - Obwód brzuszka (fachowo obwód jamy brzusznej )
BPD- Wymiar dwuciemieniowy
CRL - Długość między główką, a kością ogonową (fachowo długość ciemieniowo- siedzeniowa)
FL - Długość kości udowej
NB - Kość nosowa
NF - Fałd karkowy
NT- Przezierność karkowa
FW - Waga dziecka (fachowo waga płodu)
GA - Wiek ciążowy
FHR - Częstość bicia serca dziecka (fachowo Częstość bicia serca płodu)
AFI - Wskaźnik płynu owodniowego
LMP - Data ostatniej miesiączki
TP - Termin porodu
EDD - Przybliżony dzień porodu
EFW - Szacunkowa waga dziecka (fachowo szacunkowa waga płodu)

Wg mnie te drugie cyferki (33+6) to jest tydzień i ew. dzień ciąży, dla którego statystycznie przeciętny płód ma dany wymiar taki, jak u Ciebie.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry