reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania, normy - nasze watpliwości i pytania

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Mam glukoze na cczo 69 a po godzinie 99 po obciazeniu 50 mg wiec tez jest ok. Tak mysle. Tylko leukocytow mam malo i neutrocytów mam jakos mniej i pojeyncze pasma sluzu w moczu. Zobaczymy jutro wizyta to sie okaze

próbkę np ,moczu czy wymaz z gargła, oka, poczwy, nosa nakłada się na sopecjalną agarową pozywke i czeka co wyrosnie - grzyby bakterie.. potem ustala sie jaki to rodzaj organizmu wyrósł i w jakiej ilosci dzieki czemu wiadomo jaki rodzaj tekarstwa zastosować.. Posiew bo siejemy na agarze np bakterie z nosa

a co to jest posiew...? :zawstydzona/y:

posiew to jest badanie polegające na <posianiu> na odpowiedniej pożywce próbki moczu. potem się hoduje bakterie (w senie jeśli masz bakterie w moczu to one sobie na tej pożywce rosną). potem się identyfikuje co to za bakterie i określa jakim lekiem można ją zniszczyć. mocz powinien być jałowy, a jeśli wyhoduje się bakterie to widomo czym je uśmiercić ;-)

Dziewczyny z waznych badan przed porodem trzeba zrobic kolo 35 tc posiew na Streptococcus agalactiae. Widze,ze dziewczyny na forum zaczely o tym pisac, ale wole, zeby zadnej z nas to nie umknelo. Na szkole rodzenia powiedzieli nam, ze lekarze czesto nie zlecaja tego badania, a jest ono bardzo wazne. Jest to paciorkowiec, ktory moze doprowadzic nawet do smierci noworodka, jesli wczesniej nie zostanie zdiagnozowany i leczony. Pamietajcie, zeby lekarza poprosic( lub wymusic od niego) o to badanie.Jesli w badaniu wyjdzie, ze mamy tego paciorkowca, to dostaje sie antybiotyk i jest po sprawie :-)

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry